Atunci cand ai creat un Site Internet sau un Blog sau vrei pur si simplu sa navigezi in siguranta pe Internet, trebuie sa incerci sa fii cat mai prudent atunci cand vine vorba despre securitatea informatica.
Iata deci care sunt cele mai bune practici si sfaturile pe care trebuie sa le pui in aplicare pentru a fi in deplina siguranta pe Internet.
Securitatea informatica- cum poti identifica escrocheriile online?
Iata care sunt diferitele riscuri la care te poti supune atunci cand vine vorba despre navigarea pe Internet. Dezvoltarea Web-ului a dus de asemenea la inflorirea unor numeroase tentative de escrocherii, punand in pericol secruritatea informatica.
- phishing- este vorba despre o practica ilegala care consta in trimiterea unui mail fraudulos in care ti se cere sa trimiti anumite coordonate bancare sau in crearea unui site fals, asemanator cu cel al bancii tale, unde ti se cere sa introduci datele tale bancare.
- vishing – este vorba despre o operatiune asemanatoare cu cea a phishingului. Aici este vorba despre un mail fals de la banca unde ti se spune ca au avut loc operatiunineobosnuite din comtul tau bancar si unde ti se spune sa apelezi un numaru cu suprataxa.
In orice caz, in ambele cazuti ar fi mai bine sa suni inainte la banca pentru a verifica orice ti se pare suspicios.
- escrocheria 419- este vorba despre un mail care se trimite si unde se cere ajutor finanicar.
Cyberatacurile.
DoS- Denial of ServiceAttack – este vorba despre a satura un sistem de de informatii pentru a-l impiedica sa functioneze asa cum trebuie.
Furtul de date este un alt tip de atac. Poate consta in introducerea in calculatorul tau pentru a distruge, deteriora sau a fura datele de pe el.
Defacing- consta in modificarea paginii de start pentru a revendica ceva, pentru a trimite un mesaj, dar cel mai adesea, nu se pierd date.
Iata insa cum te poti proteja de toate aceste atacuri
Atunci cand vrei sa iti protejezi calculatorul, cel mai bine ar fi sa:
- folosesti o parola puternica si fiabila. Este un lucru foarte important pentru securitatea ta informatica. Trebuie sa fie suficient de lunga, minimum 12 caractere si sa contina minscule, majuscule si caractere speciale, dar si cife.
- foloseste un program anti-virus si o bariera de protectie firewall care sa fie actualizata mereu. Poti folosi de asemenea un program anti-spyware, anti-spam sau un program sau extensie care sa iti permita sa verifici securitatea site-urilor unde ajungi.
Incearca sa iti protejezi conexiunea de Internet. Daca o terta persoana iti foloseste conexiunea pentru activitati ilegale, risti sa fii tras la raspundere.
Incearca de asemenea sa fii cat mai vigilent cu e-malurile pe care le primesti. Nu da click pe anumite link-uri si nu deschide email-urile care ti se par a fi suspecte.
Este esential de asemenea sa ai programele si navigatoarele actualizate. Este un lucru esential pentru siguranta calculatorului tau.
In ceea ce priveste siguranta datelor, foloseste Cloud pentru a tine datele in loc sigur si nu trimite niciodata datele tale cuiva.