Ce verificari trebuie cerute la service?

testere diagnoza

Orice automobil, fie el nou sau vechi, ajunge la un moment dat in service. Cel mai optimist scenariu este cel in care vizita in service este doar pentru teste de rutina. Din fericire, exista testere diagnoza care in doar cateva minute pot evidentia problemele greu de depistat in mod mecanic, ceea ce ofera posibilitatea unor actiuni rapide si ieftine. De asemenea, exista numeroase verificari de rutina care pot ajuta la evitarea unor probleme grave, cu reparatii costisitoare.

Ce verificari trebuie sa fie facute la orice vizita in service?

Conform celor de la Ediagnoza.ro, verificarile esentiale ce trebuie sa fie facute la orice vizita in service, dar mai ales in momentul in care se achizitioneaza o masina second hand sunt urmatoarele:

1. Verificarea pe rampa. Urcarea masinii pe rampa poate sa evidentieze eventuale daune si suduri suferite de automobil. De asemenea, ofera o imagine clara asupra starii traseului de evacuare sau asupra unor probleme precum sunt scurgerile de lichide.

2. Verificarea franelor si a amortizoarelor. Franele si amortizoarele reprezinta elemente extrem de importante pentru siguranta celor care calatoresc cu masina. Este bine sa se verifice frecvent starea lor, in asa fel incat sa nu genereze surprize neplacute. In cazul in care ajung sa se uzeze, schimbarea sau repararea lor poate sa fie destul de costisitoare. Verificarea se face pe un stand de franare special, care poate calcula in timp foarte scurt distanta de franare si eficienta franelor.

3. O diagnoza computerizata cu un tester diagnoza. Toate masinile construite in ultimii 30 de ani sunt dotate cu computere ECU, care ajuta la monitorizarea diverselor componente ale masinii. Diagnoza computerizata poate sa interogheze o serie de module, precum ABS, ESP, airbag-uri, injectoare, turbina, filtru de particule, ETC. O astfel de interogare poate sa evidentieze probleme care nu dau inca niciun semn fizic, ceea ce inseamna ca se poate lua atitudine mai repede.

Cat de des trebuie mers la service cu automobilul?

Desi exista un ITP (inspectie tehnica) obligatoriu, acesta are loc doar o data pe an sau la doi ani. Vizitele la service trebuie sa fie facute mult mai des decat atat pentru o mentenanta corecta a automobilului. Astfel, la fiecare 3 luni trebuie sa se verifice lichidul de transmisie, bateria, curelele, filtrul de aer, uleiurile, luminile, starea anvelopelor si lichidul de parbriz.

Dupa fiecare 6 luni sau 6000 de km trebuie sa se verifice sasiul, lichidul de servodirectie si toate cele amintite mai sus iar la 9 luni trebuie verificat sistemul de evacuare a aerului.

O data pe an este bine sa se verifice franele, filtrul de aer din habitaclu, suspensiile si directia.

Daca se respecta o mentenanta auto corecta, masina va fi in stare de functionare tot timpul, fara riscul de a aparea probleme in momente importante. In plus, costurile pentru reparatii vor fi mult mai mici, deoarece se poate lua atitudine rapid.

O masina fara peripetii este o masina verificata frecvent, asadar, este bine sa se faca vizite cat mai frecvente la service pentru verificari de rutina.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns