Sapunul, dusmanul de temut al coronavirusului

image002

In ultimele zile, medicii si oamenii de stiinta au explicat de ce o simpla bucata de sapun este una din cele mai importante resurse in prevenirea propagarii coronavirusului. Ce ar trebui sa stim in acest sens ? Va spunem noi chiar acum.

In ultima vreme, teama si dezinformarile s-au propagat prin intermediul noului coronavirus. De aceea, medicii, oamenii de stiinta si organismele de sanatate au subliniat importanta adoptarii unor masuri preventive. Astfel, exista un dusman de temut al coronavirusului si anume simplul sapun.

Prin intermediul Twitter, unii profesionisti precum Alberto Sicilia spre exemplu si Palli Thordarson, profesor de chimie la Universitatea New South Wales din Australia au explicat de ce sapunul este una din cele mai bune optiuni impotriva acestui virus care a pus pe toata lumea in alerta.

De ce este sapunul dusmanul coronavirusului ? Pentru a intelege de ce este sapunul cel mai de temut dusman al coronavirusului, specialistii mentionati mai sus explica, intai si intai, ca virusul este o « fiinta microscopica » care trebuie sa se introduca in celulele umane pentru a fi multiplicat. Coronavirus in special este alcatuit din trei elemente – materialul genetic, proteine care ii permit sa adere la celulele umane si un strat gros care il protejeaza. In acest ultim element intervine sapunul si indeplineste functia sa de dusman al coronavirusului. Sapunul este compus din sare cu substante analoge grasimilor, cunoscute sub numele de amfifile care pot avea structuri similare lipidelor membranei virusului. Datorita acestor caracteristici este vorba despre un produs care poate actiona in functie de mediul in care se afla.

Aceste molecule intra deci in competitie cu lipidele membranei virusului ceea ce contribuie la dizolvarea sa pentru a inactiva acest micro-organism care nu este cu adevarat o fiinta umana insa care poate ramane activ in exteriorul corpului timp de cateva ore sau cateva zile.

Acest lucru explica de ce sapunul este dusmanul noului coronavirus si a numerosi alti germeni patogeni responsabili de numeroase maladii. De unde importanta asigurarii unei spalari adecvate si dese a mainilor ca masura preventiva pentru a evita propagarea acestui agent infectios de care toti ne temem.

Poate ucide sapunul coronavirusul ? Sapunul contribuie la topirea membranei grase care protejeaza virusul care ajunge sa se « topeasca » in cele din urma si sa moara conform expertilor. Cu toate acestea, un virus, dupa cum am vazut mai sus, nu este o fiinta vie si drept urmare nu poate muri insa este dezactivat de sapun si de o spalare corecta a mainilor.

Spalatul mainilor este a doua cea mai buna modalitate de a preveni infectia. Prima optiune ar fi un vaccin, daca va  fi disponibil, bineinteles.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns