Rezumat:
- 1 Sindromul Munchausen, o boala psihica foarte grava asociata cu minciuna, un termen folosit in special pentru cei ce mimeaza diferite boli, din cele mai grave, totul pentru a obtine atentie si compasiune. Numele acestei boli vine de la celebrul Baron Munchausen, ramas in istorie pentru minciunile in serie, un individ ce a mintit in asa hal incat a ajuns sa confunde realitatea cu fictiunea, minciunile plasmuite de propriul psihic ajungand sa puna stapanire pe viata acestui om.
- 2 Cat de mult, in ce masura, minciuni ce au schimbat perceptia ta asupra… ta, ca persoana?
Sindromul Munchausen, o boala psihica foarte grava asociata cu minciuna, un termen folosit in special pentru cei ce mimeaza diferite boli, din cele mai grave, totul pentru a obtine atentie si compasiune. Numele acestei boli vine de la celebrul Baron Munchausen, ramas in istorie pentru minciunile in serie, un individ ce a mintit in asa hal incat a ajuns sa confunde realitatea cu fictiunea, minciunile plasmuite de propriul psihic ajungand sa puna stapanire pe viata acestui om.
Baronul Munchausen era poate simpatic, uneori starnea rasul prin minciunile sale hilare, insa cei ce sufera de acest sindrom, nu, sunt departe de a fi simpatici, din contra, sunt fiinte triste in cautarea de atentie. Armele acestora? Minciuna, in general una morbida! Boli foarte grave, traume, tristeti…toate ale lor si toate inexistente! Generalizam sindromul Munchausen la virtual? Pana la urma scopul este similar si pentru cei ce mint in virtual, obtinerea atentie, a unei forme de compasiune. Dar atentie, nu vorbim despre mitomani ce din doua vorbe spun trei minciuni, din contra, avem in „obiectiv” acele persoane deosebit de abile, persoane ce imbina deseori minciuna cu realitatea, oameni ce manipuleaza situatii si stari sufletesti, un joc dement ce in virtual are mari sanse de reusita, odata pentru ca exista anonimatul cunoscut, dar si datorita cuvintelor.
Cuvinte ce in virtual au alta conotatie, mult mai puternica, deseori o simpla fraza de genul „sunt pe moarte”, are in cititor, poate fara voia lui, un efect de cutit infipt in inima, mai ales atunci cand persoana „pe moarte” ajunge cumva, tot prin manipulare, sa fie considerata prieten, amic sau chiar iubit/a. Da, manipularea prin cuvinte, oare de cate ori nu am simtia asta pe pielea noastra in virtual? Desigur, cand incepi o conversatie cu un „nick”, clar pleci de la premiza ca vorbesti cu o persoana normala! Si chiar asa este, sindromul Munchausen nu impiedica persoana respectiva sa functioneze normal in societate. Pana la un punct, acel punct in care minciunile capata o forma sinistra si ajung sa te afecteze personal.