Stresul este un fenomen psihosocial complex ce decurge din confruntarea persoanei cu cerințe, sarcini, situații, care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanță pentru persoana respectivă (Baban, 1998). Dicționarul de psihologie socială definește termenul de stres psihic ca fiind o stare de tensiune, de încordare și de disconfort, determinată de agenții afectogeni, cu semnificație negativă, de frustrarea sau deprimarea unor stări de motivație (trebuințe, dorințe, aspirații), de dificultatea sau de imposibilitatea rezolvării unor probleme.
Nu este o noutate faptul că stresul poate avea un impact major asupra organismului, de cele mai multe ori în sens negativ- creşte riscul de boli cardiace, contribuie la acumularea kilogramelor şi poate determina apariţia insomniei şi a depresiei. Şi, de parcă nu ar fi de ajuns, stresul pe termen lung poate slăbi capacitatea sistemului imunitar şi poate favoriza instalarea cancerului.
Lupta cu stresul este o bătălie de lungă durată, spun specialiștii. Cu toate acestea, există și niște trucuri simple, la îndemâna oricui, pentru momentele în care simțim că stresul a pus stăpânire pe noi. Iată o listă cu 15 modalități utile prin care putem înlătura stresul:
- Numără înapoi de la 20.000
„Inspiră și expiră adânc pe nas pentru a induce o stare de calm”, spune Tony Wrighton, psiholog și expert în combaterea stresului. “Acum numără înapoi de la numărul 20.000. Concentrați-vă pe respirație.”
Este surprinzător de greu să te concentrezi pe o numărătoare până la 20.000 de aceea focalizarea pe acest lucru va pune în mintea dvs atenția pe un alt aspect, ceea ce va determina eliberarea stresului. De asemenea, respirația favorizează inducerea unei stări de calm și bine.
- Apasă-ți cu două degete stomacul
Corpurile noastre au anumite puncte de presiune, care, atunci când sunt masate diminuează stresul. „Una dintre cele mai puternice este punctul gastric”, spune Neil Shah, specialist în cadrul Societății de Management al Stresului.
Aceasta susține că un ușor masaj cu două degete a unui punct magic din zona stomacului poate face minuni în eliberarea stresului. Este vorba de un punct care se localizează la două sau trei degete lățime în jos din coasta de jos, în conformitate cu buricul. Este destul de sensibil, astfel încât cu cât mai mult este masat, cu atât mai mult stres va fi eliberat.
- Consumă un pumn de nuci
Atunci când esti afectat de stres, corpul și creierul tău consumă anumite vitamine mai repede. Charlotte Watts, autorul cărții Efectul De-stres, spune că nucile sunt o mare sursă de substanțe nutritive – cum ar fi cele de vitamine B, zinc, magneziu și uleiuri omega, care sunt toate utilizate rapid atunci când organismul se lovește de stres. Un pumn de migdale, nuci simple sau nuci de Brazilia consumate după-amiaza reduc nivelul stresului și induc o stare de calm.
- Mănâncă lemn dulce
Lemnul dulce ajută la susținerea suprarenalelor – glandele care eliberează hormoni de stres, iar acestea pot fi afectate de la prea mult zahăr și cofeină. Charlotte Watts adaugă: „Lemnul dulce este extrem de util în momentele în care vă simțiți lipsiți de energie, dar nu doriți să consumați cofeină sau ciocolată.”
- Încercați coloratul sau origami-ul
Coloratul se spune că induce calm în partea creierului legată de frică/stres în timp ce stimulează parți ale creierului responsabile de creativitate și logică. Un studiu din 2005 a demonstrat o reducere semnificativă a anxietății după un timp scurt de colorare a unor modele geometrice. De fapt, terapia de colorare este utilizată pentru cei cu anxietate și tulburări legate de stres. Origami – plierea pătratelor de hârtie în diferite forme – este la fel de benefică în absorbția stresului și inducerea stării de relaxare și calmare.
- Savurează o înghețată
Vidyamala Burch și Claire Irvi, specialiști în tehnici de eliminare a stresului, susțin că acest lucru este eficient doar dacă întreaga noastră minte este acolo. “Cheia aici este – să se acorde o atenție deplină la acțiunile tale din acel moment. Utilizați toate simțurile să se concentreze pe ceea ce faceți”, ne îndrumă specialiștii. De asemenea, priviți textura și culorile înghețatei. Apreciați senzațiile primei îmbucături și savurați-o până la sfărșit.
- Fredonează o melodie
Studiile sugerează că fredonarea unei melodii are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale, ajutând la relaxarea mușchilor tensionați și blocând sursele de ganduri rele. „Cântatul unei melodii poate ajuta la reducerea nivelul nostru de stres, dar fredonatul unei melodii preferate, ușor de reținut, atunci când aveți nevoie de o eliberare rapidă de stres este o mare strategie de urgență”, spune Charlotte.
- Scrie pe o foaie o listă a punctelor tale bune
Studiile indică faptul că listarea punctelor bune sunt utile pentru scăderea stresul. Sentimentul de recunoștință stimulează neurotransmițători precum dopamina și serotonina, ambele asociate cu sentimentul de fericire și calm. Pur și simplu scrieți pe o foaie cinci lucruri pentru care vă untetți recunoscător în fiecare zi. Acest lucru poate avea un efect dramatic asupra nivelului de stres. Chiar și lucruri mici, cum ar fi „mă bucur că m-am trezit dimineață” sunt suficiente.
- Găsiți-l pe peștișorul Nemo J
S-a dovedit că vizionarea de pești poate avea o influență extrem de calmantă. De ani de zile, stomatologi și medici au instalat acvariicu pești în sălile de așteptare, în speranța de a calma pacienții stresați. Dar un studiu recent de la Acvariul Național Marine din cadrul Universității din Plymouth si al Universității din Exeter a demonstrat pentru prima dată că, privitul la pești care înoată reduce semnificativ tensiunea arterială precum și frecvența cardiacă. De asemenea, potrivit unui studiu realizat de liderii Tetra Acvatic, păstrarea unui acvariu cu pești în casă creează o atmosferă calmă și liniștită pentru toți membrii familiei.
- Fă o baie cu sare
Sărurile cresc greutatea specifică a apei, ceea ce vă va face să vă simțiți mai ușor în timp ce mușchii se vor relaxa. Corpul va absoarbe, de asemenea, sărurile care ajută la refacerea depozitele de magneziu, un mineral care scadeîn organism fiind afectat de stres.
- Deconectează-te
Opriți telefonul și / sau tableta, timp de 30 de minute pe zi. Împărțiți timpul dacă doriți, dar asigurați-vă că fiecare slot este de cel puțin 10 de minute, iar dispozitivul trebuie să fie oprit – nu pe silențios. Faceți acest lucru în drum spre casă sau atunci când pregătiți masa de seară și veți observa că în cateva zile vă veți simți mai puțin stresat.
- Prefă-te că ai câștigat Marele Premiu!
„Ia o cutie de băutură acidulată, agit-o și deschide-o, prefăcându-te că ai câștigat Marele Premiu”, sfătuiește expertu în stres și autorul Liz Tucker. „Este un lucru prostesc, pueril dar care închide instantaneu răspunsul dumneavoastră la stres și care provoacă zâmbete „, spune ea. Sau pur și simplu strigă cu voce tare. Sună la fel de prostesc, dar, spune Neil, este o modalitate foarte bună de a da drumul la tensiunea care cauzează stres.
- Apăsați în caz de urgență!
Mijlocul palmei corespunde cu punctul solar al plexulului reflex, zona principală pentru relaxare și reducere a tensiunii. Așadar, merită să încercați această reflexoterapie a mâinii. Masează interiorul palmei dreapte cu degetul mare al celei stângi în cercuri. Acum găsiți locul sensibil între degetul mare și degetul arătător. Presați profund, apăsați timp de 10 secunde și eliberați. Repetați procedeul de câteva ori.
- Bucură-te de natură!
Chiar și o plimbare scurtă de 10 minute în mijlocul naturii poate avea un efect de calmare profundă pentru organism. În cazul în care timpul nu îți permite, caută un parc care se află în drumul spe casă și traversează-l, timp în care eliberează orice gând negativ și doar respiră.
- Fă sport zilnic!
30 de minute de sport pe zi restabilesc echilibrul organimsului și provoacă eliberarea hormonilor fericirii. Starea de oboseală și de bine de la sfârșitul unui program de sport nu numai că te va ajuta să te odihnești mai bine, dar îți va elimina stresul pe o perioadă mai lungă de timp. Dacă nu ai timp să mergi la o sală de fitness, fă asta la tine acasă sau aleargă 30 de minute seara sau dimineața în parc.
Tehnicile de relaxare musculară (gimnastica Pilates), exercițiile de respirație, masajul, yoga sunt metode prin care ne putem regăsi tonusul și energia.
Foarte bun articolul, multumesc pentru postare.