Rezumat:
Enterocolita este o inflamatie la nivelul tractului digestiv, care afecteaza in mod special mucoasa intestinului subtire si gros. Aceasta inflamatie determina o serie de simptome de intensitate variabila, de la neplacute la grave.
Există mai multe tipuri de enterocolita, despre care vom discuta in detaliu in articolul urmator.
Tipuri de enterocolita in functie de modul de evolutie
1. Enterocolita acută
Enterocolita acuta se manifesta printr-o crestere a numarului de scaune zilnice, prin aparitia varsaturilor, durerilor abdominale, febrei si frisoanelor. Poate fi determinata de o paleta foarte generoasa de agenti infectiosi si se transmite in special prin intermediul mainilor murdare si al alimentelor contaminate [1].
2. Enterocolita cronica
Enterocolita cronica este o inflamatie de durata a mucoasei intestinale, adesea aparuta in contextul unei boli de tipul sindromului Crohn sau al colitei ulcerative autoimune [3].
Tipuri de enterocolita in functie de cauze
Enterocolita virala este determinata de o serie de virusuri cu tropism digestiv. De cele mai multe ori, enterocolita virala trece de la sine, cel mai mare risc asociat acesteia fiind legat de deshidratarea care, mai ales la copiii mici, este dificil de combatut [2].
4. Enterocolita bacteriana
Enterocolita bacteriana este determinata, cel mai adesea, de bacterii ca Salmonella, E. coli, Staphilococcus sau Shigella. Igiena precara a mainilor si manipularea incorecta a alimentelor sunt printre cele mai frecvente cauze ale enterocolitei bacteriene [4].
5. Enterocolita parazitara
Enterocolita parazitara poate fi determinata de unele specii de paraziti intestinali, mai ales atunci cand acestia se inmultesc in mod necontrolat din cauza unui sistem imunitar slabit sau al unei alimentatii dezechilibrate [1].
6. Enterocolita mecanica
Enterocolita mecanica poate fi produsa de diverse injurii produse la nivelul mucoasei intestinale, determinate de agresiuni mecanice sau chimice [1].
7. Enterocolita toxica
Toxiinfectia alimentara, cum mai este cunoscuta enterocolita toxica, este determinata de consumul unor medicamente, droguri sau alimente contaminate cu diverse toxine. În cazul alimentelor, cel mai frecvent intalnit factor de contaminare este reprezentat de toxinele secretate de unele specii bacteriene care se dezvolta ca urmare a depozitarii incorecte [3].
Tipuri de enterocolita in functie de simptome
8. Enterocolita necrozanta
Enterocolita necrozanta este mai frecventa la nou-nascutii cu greutate mica la nastere si cu un sistem imunitar incomplet dezvoltat. Desi cauzele clare nu sunt cunoscute, specialistii considera ca este vorba despre o supraincarcare bacteriana care determina infectie locala si reducerea oxigenarii locale, ceea ce sta la baza proceselor necrotice [2].
9. Enterocolita pseudomembranoasa
Enterocolita pseudomembranoasa evolueaza, cel mai adesea, sub forma colitei si este asociata adesea administrarii de antibiotice. Determinata de un dezechilibru local al florei intestinale care permite inmultirea necontrolata a speciilor Clostridium, poate evolua inclusiv in forme severe, care pun viata in pericol.
Enterocolita pseudomembranoasa este motivul pentru care oricarui tratament cu antibiotice i se asociaza, obligatoriu, administrarea de probiotice [3].
10. Enterocolita hemoragica
Enterocolita hemoragica apare mai frecvent la copii, mai ales la cei de varsta mica, si la persoanele in varsta, ambele categorii de pacienti avand sisteme imunitare incapabile sa functioneze la capacitate normala [1].
Enterocolita hemoragica este produsa, in general, de E. coli, care adera la mucoasa intestinala si sintetizeaza toxine care determina liza acesteia. Simptomele sunt adesea violente si impun tratament sustinut.
Diagnosticul enterocolitei
Diagnosticul enterocolitei si, mai ales, identificarea cauzelor sale, sunt esentiale pentru instituirea unui tratament adecvat. In acest scop se vor efectua:
- Coprocultura, pentru identificarea agentului patogen;
- Teste serologice, pentru a identifica o eventuala infectie fungica;
- Ecografia abdominala permite identificarea complicatiilor inainte ca acestea sa ajunga sa puna viata pacientului in pericol [2].
Enterocolita este o afectiune inflamatorie relativ frecventa, care poate afecta toate categoriile de persoane, dar se manifesta, adesea, mai violent in randul copiilor si al varstnicilor. Desi, in multe cazuri, ea trece in cateva zile, cu tratament de sustinere administrat acasa, exista si situatii in care se impune rehidratare perfuzabila sau tratament medicamentos.
Bibliografie:
- “Enterocolitis: Types, Symptoms, Treatment, and Diet.” Www.medicalnewstoday.com, 3 Jan. 2020, medicalnewstoday.com/articles/318567, accesat la 23.01.2023;
- “Gastroenteritis (Stomach Flu) Symptoms & More.” Cleveland Clinic, 26 Apr. 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/12418-gastroenteritis, accesat la 23.01.2023;
- Pietrangelo, Ann. “Enteritis.” Healthline, Healthline Media, 5 May 2016, healthline.com/health/enteritis, accesat la 23.01.2023;
- “USDA Food Safety and Inspection Service.” Usda.gov, 2018, fsis.usda.gov/ accesat la 23.01.2023.