Cum poti trata eficient durerile de dinti?

pexels-pavel-danilyuk-6193197

De cele mai multe ori durerile de dinti reprezinta mai mult decat un simplu disconfort, acestea putand afecta activitatile zilnice datorita intensitatii lor.

Chiar daca pot exista si cauze temporare ale acestor dureri, majoritatea sunt insa cauzate de probleme mult mai severe cum ar fi carii, leziuni directe, infectii sau abcese.

Deoarece inlaturarea acestor dureri se realizeaza doar prin tratarea cauzei principale, apelarea la un consult specializat este recomandat, medicul stomatolog putand evidentia cauza exacta si tratamentul corespunzator.

Cu toate acestea, exista insa si alte metode eficiente care pot ameliora durerile dentare pana la tratarea cauzei principale, aceste metode reprezentand de cele mai multe ori solutii temporare.

In cazul in care prezinti aceste dureri, in continuarea acestui articol iti vom prezenta 4 metode eficiente de a trata durerea atat temporar cat si permanent..

4 tratamente eficiente pentru durerea de dinti

Fie ca este vorba de o durere care a aparut in toiul noptii sau de un abces dentar care trebuie tratat prima data cu antibiotice timp de cateva zile, exista numeroase instante cand cauza durerii nu poate fi tratata imediat.

In acele momente ai nevoie de tratamente eficiente pentru tratarea temporara a durerii, care sa te poata ajuta pana la obtinerea tratamentului permanent.

Cele mai eficiente optiuni de tratament includ:

Tratamente medicamentoase

Cand vine vorba de ameliorarea durerilor de dinti, medicamentele pentru durerile dentare reprezinta cea mai eficienta metoda, aceasta fiind recomandate de catre medici stomatologi, medici de familie, farmacisti si asa mai departe.

Deoarece durerile dentare pot afecta somnul, masticatia si chiar abilitatea de a vorbi, ameliorarea acestora poate imbunatati considerabil calitatea vietii pana la momentul tratarii cauzei in sine.

Tratamentul medicamentos se refera de cele mai multe ori la analgezice, acestea putand fi ridicate si fara prescriptie medicala.

Este recomandata insa citirea prospectului si respectarea dozajului si a planului de tratament realizat  de catre medic sau farmacist.

Comprese reci

Folosirea unei pungi cu gheata poate reprezenta o metoda eficienta de ameliorare a durerilor dentare, asta deoarece temperatura scazuta poate ajuta la reducerea inflamatiei in zona afectata.

Atingerea directa a pielii cu punga inghetata nu este insa recomandata, aceasta putand cauza probleme la nivelul tegumentului.

Pentru a preveni aceste situatii se recomanda invelirea pungii cu gheata intr-un prosp subtire si aplicarea acesteia timp de 20 de minute pe zona afectata, luand apoi o pauza de 20 de minute inainte de reaplicare.

Pasta de cuisoare

Cuisoarele reprezinta o metoda buna de tratare a durerilor de dinti datorita eugenolului gasit in ele.

Conform unui studiu publicat in 2015 [1], persoanele care au aplicat eugenol pe gingii au prezentat mai putina durere si inflamatie a zonei afectate sau a celei de extractie.

Chiar daca eugenolul este un analgezic si poate diminua durerea, acesta nu este insa recomandat copiilor deoarece exista riscul de inghitire a cuisoarelor.

Pentru uz personal insa, cuisoarele se pot forma intr-o pasta si aplicate direct pe gingia afectata sau puse intr-un plic de ceai si aplicat apoi peste dinte sau masea.

Daca se foloseste ulei de cuisoare, se pot pune cateva picaturi pe o bucata de vata aplicand apoi vata pe zona afectata.

Tratament stomatologic

Asa cum am mentionat si mai sus, gestionarea durerii nu reprezinta insa si tratarea cauzei in sine, aceasta fiind de obicei doar o solutie temporara.

Tratamentul stomatologic reprezinta cea mai eficienta metoda de a trata permanent durerile dentare prin tratarea directa a cauzei.

In functie de fiecare caz in parte, aceasta forma de tratament poate varia si poate necesita diferite interventii cum ar fi extractie dentara daca dintele este foarte cariat si nu poate fi salvat sau obturatie, aceasta din urma fiind o metoda de reconstructie a dintelui prin sigilarea spatiilor de patrundere a bacteriilor.

Indiferent de cauza, durerile de dinti sunt de cele mai multe ori foarte intense putand afecta semnificativ calitatea vietii si activitatile zilnice. Din acest motiv tratarea cat mai rapida a acestora este esentiala pentru a beneficia de o viata cat mai linistita si lipsita de disconfort.

Referinte:

  1. MR;, Jesudasan JS;Wahab PU;Sekhar. “Effectiveness of 0.2% Chlorhexidine Gel and a Eugenol-Based Paste on Postoperative Alveolar Osteitis in Patients Having Third Molars Extracted: a Randomised Controlled Clinical Trial.” The British Journal of Oral & Maxillofacial Surgery, U.S. National Library of Medicine, 16 July 2015, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26188932/.
Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns