Rezumat:
Poate ca si tu te-ai intrebat ce poti face pentru a preveni atacul cerebral vascular. Varsta ne face mai susceptibili la accidente vasculare cerebrale, mai ales daca exista un astfel de istoric in familie. Din fericire, multi factori de risc pot fi controlati – atata timp cat esti constient de existenta lor.
1. Programeaza controale cardiace regulate
Afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză a atacurilor cerebrale vasculare, prin urmare vizitele regulate la medicul cardiolog reprezinta o necesitate [1].
Hipertensiunea arteriala este un factor de risc foarte important, care dubleaza, iar la unii indivizi creste de mai mult de patru ori riscul de aparitie a atacului cerebral. Monitorizarea tensiunii arteriale si tratarea prompta a hipertensiunii sunt esentiale pentru pastrarea sanatatii vasculare [2].
Tensiunea arteriala trebuie sa fie mai mica de 120/80 mm Hg, dar exista situatii in care medicul cardiolog va propune un tel mai putin ambitios si va contribui la menținerea valorilor sub 140/90 mm Hg [1].
Schimbarea stilului de viata contribuie in mod decisiv la reglarea tensiunii arteriale, deci iata ce ai de facut:
- Redu consumul de sare la mai putin de 1.5 g/zi;
- Evita alimentele cu un continut ridicat de colesterol;
- Consuma 4 – 5 portii de fructe si legume zilnic, 2 – 3 portii de peste pe saptamana, cereale integrale si lactate degresate;
- Fa sport minim 30 minute pe zi;
- Renunta la fumat [3].
Tot consultul cardiologic regulat poate identifica alte probleme care cresc riscul de atac vascular cerebral. Astfel, odata diagnosticata o problema, se poate interveni pentru tratarea anomaliilor de ritm sau prin montare de stent pe carotida sau pe vasele coronare, daca e necesar.
2. Scapa de kilogramele in plus
Obezitatea si complicatiile sale – diabetul si hipertensiunea arteriala – cresc riscul de atac cerebral vascular. Chiar si cea mai mica scadere in greutate determina o scadere a riscului de accident cerebral [4].
In mod ideal, indicele de masa corporala ar trebui sa fie mai mic sau egal cu 25, dar e posibil ca acest scop sa nu fie realist pentru toata lumea. Discuta cu medicul despre greutatea ta ideala si despre o strategie sanatoasa de a pierde din kilogramele in plus.
Pentru asta, incearca sa:
- Mananci maxim 1500 – 2000 calorii pe zi;
- Duci o viata activa, bogata in exercitii fizice, mers pe jos, tenis, gradinarit sau orice altceva care te mentine activ [2].
3. Fa mai mult sport
Exercitiul fizic contribuie nu numai la scaderea in greutate, ci si la scaderea tensiunii arteriale. Dar studiile au demonstrat ca sportul are si un efect independent asupra riscului de atac vascular cerebral.
In mod ideal ar trebui sa desfasori activitati fizice de intensitate medie de cel putin cinci ori pe saptamana. Iata cateva idei:
- Fa o plimbare prin imprejurimi in pas vioi in fiecare zi, inainte de micul dejun;
- Reglează intensitatea exercițiului fizic astfel încât să simți că respirația este îngreunată, dar încă poți vorbi;
- Alege să mergi pe scări ori de câte ori e posibil;
- Daca iti este greu sa faci sport 30 minute, divizeaza intervalul in doua reprize de cate 15 minute [2].
4. Renunta la fumat
Fumatul creste coagulabilitatea sangelui si contribuie la formarea placilor de aterom. Renuntarea la fumat, alaturi de reglarea alimentatiei, este cel mai puternic instrument de preventie a atacului vascular cerebral [3].
Poti renunta la fumat apeland la urmatoarele variante de sustinere:
- Discuta cu medicul despre alternativele disponibile atunci cand vine vorba despre renuntarea la fumat;
- Apeleaza la plasturi cu nicotina, pastile cu nicotina, psihoterapie sau medicatie;
- Nu-ti pierde increderea. Majoritatea fumatorilor fac mai multe incercari inainte de a renunta definitiv la fumat.
5. Trateaza diabetul
Diabetul altereaza structura vaselor de sange, ceea ce favorizeaza formarea de cheaguri in interiorul acestora. De aceea, este foarte important sa mentii glicemia sub control cat de bine poti:
- Monitorizeaza regulat glicemia;
- Adapteaza-ti dieta pentru a mentine glicemia in limite normale;
- Respecta recomandarea medicului atunci cand vine vorba despre medicamente pentru reglarea glicemiei [4].
Prevenirea atacului cerebral vascular poate incepe chiar de azi. E important sa stii ca te poti proteja impotriva unui asemenea incident indiferent de varsta pe care o ai sau de istoricul familial.
Bibliografie:
- “5 Critical Steps to Help Prevent a Stroke.” Www.heart.org, heart.org/en/news/2021/05/05/5-critical-steps-to-help-prevent-a-stroke, accesat la 4.01.2023;
- “Preventing Stroke: What You Can Do | Cdc.gov.” Www.cdc.gov, 10 Oct. 2018, www.cdc.gov/stroke/prevention.htm, accesat la 4.01.2023;
- Harvard Health Publishing. “7 Things You Can Do to Prevent a Stroke – Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 22 Aug. 2018, health.harvard.edu/womens-health/8-things-you-can-do-to-prevent-a-stroke, accesat la 4.01.2023;
- NHS Choices. “Prevention – Stroke.” NHS, 2019, nhs.uk/conditions/stroke/prevention/, accesat la 4.01.2023.