O cerinta esentiala in bucataria unui restaurant este racirea cat mai rapida a alimentelor preparate termic, pentru a evita alterarea acestora prin proliferarea microorganismelor toxice. Imediat dupa gatire, acestea trebuie ori aduse intr-un timp scurt la temperaturi sub 5°C, urmand a fi reincalzite in aceeasi zi pentru a fi servite, ori trebuie mentinute fierbinti (peste 63°C) si servite imediat.
Un frigider obisnuit nu are capacitatea de a raci mancarea de la 70°C la 3°C in 90 de minute, asa cum reuseste un blast chiller. Acesta din urma face posibila racirea preparatelor in mod controlat si sigur pentru consum, in concordanta cu normele sanitar veterinare si sistemul european de evaluare si monitorizare a riscurilor pentru siguranta alimentara (HACCP).
De aceea vom vorbi in continuare despre aparatul blast chiller si importanta acestuia in bucataria restaurantului tau.
Ce este un blast chiller
Un blast chiller este un echipament profesional de refrigerare utilizat pentru a raci rapid alimentele. Este cunoscut si sub denumirea de abatitor. Acesta funcționează prin suflarea aerului rece pentru a scădea rapid temperatura alimentelor, ajutând la prevenirea dezvoltării bacteriilor și a conservării proprietăților alimentelor.
Principalele criterii in functie de care poti alege un blast chiller pentru bucataria restaurantului tau sunt capacitatea si tipul de racire.
Astfel, in functie de capacitate, acestea se impart in unitati:
- cu pozitionare pe tejghea, pentru deserturi reci;
- cu pozitionare sub tejghea, pentru loturi mici de preparate;
- cu rafturi permanente sau mobile, pentru productii mari.
Exista diferite metode de a reduce temperatura intr-un blast chiller, si fiecare dintre acestea se potriveste cu anumite tipuri de alimente. Este important sa alegi metoda potrivita pentru restaurantul tau in functie de preparatele pregatite:
- Racire treptata (soft chilling), pentru produse de panificatie, preparate cu orez si legume;
- Racire rapida (hard chilling), pentru preparatele din carne sau lasagne;
- Inghetare prin soc (shock freeze), pentru pizza congelata, peste sau inghetata.
Avantajele unui blast chiller intr-o bucatarie profesionala
Un frigider sau congelator obisnuit nu poate inlocui abatitorul intr-o bucatarie profesionala. Racirea prin metode nespecializate nu se face suficient de rapid. In plus, produce cristale de gheata, care afecteaza textura si gustul mancarii, si condens, un mediu propice inmultirii microorganismelor periculoase.
Iata avantajele utilizarii unui blast chiller:
- Reduce considerabil posibilitatea alterarii alimentelor preparate prin racirea rapida a acestora pana la o temperatura sigura, care nu permite inmultirea bacteriilor.
- Un proces lent de congelare poate duce la aparitia unor cristale de gheata in interiorul alimentelor. Un abatitor hard chilling reduce frecventa si marimea acestor cristale, permițand bucătarilor sa inghete o varietate de alimente, inclusiv carne si legume, fara a le compromite calitatea.
- Racirea rapida a unor alimente parțial preparate in timpul procesului de gatire poate accelera retetele care necesită acest lucru.
Intr-un restaurant, blast chillerul contribuie la siguranta alimentara si la calitatea produselor. Acest lucru poate reduce pierderile si costurile legate de alimentele care trebuie aruncate din cauza deteriorarii. De asemenea, racirea rapida a alimentelor preparate partial (aluaturi, diverse compozitii) poate imbunatati experienta clientilor si reputatia restaurantului.
In alegerea unui blast chiller, trebuie sa iei in considerare nevoile si dimensiunea restaurantului, precum si tipurile de alimente care vor fi depozitate in aparat. Cere sfatul unui specialist in echipamente de bucatarie pentru a alege un abatitor potrivit pentru restaurantul tau.