Rezumat:
Balonarea reprezinta acumularea de aer in stomac si intestine, care duce la cresterea in volum a abdomenului, pe termen scurt. Balonarea este o problema frecventa in cazul adultilor de orice varsta.
Cea mai frecventa cauza este sindromul de colon iritabil, o afectiune cronica de care foarte multe persoane sufera, uneori fara sa stie. De asemenea, tranzitul intestinal lent si unele boli digestive pot favoriza balonarea.
Balonarea apare pe fondul unor mese prea bogate, nesanatoase sau a unor alimente care, prin continutul lor nutritional, baloneaza. Daca si tu te confrunti cu problema balonarii, afla care sunt alimentele care favorizeaza balonarea, deci pe care ar trebui sa le eviti.
Bauturi carbogazoase
Bauturile carbogazoase contin dioxid de carbon, un gaz care se acumuleaza in tractul digestiv si provoaca balonare. De fapt, cea mai frecventa cauza de balonare si crampe abdominale este reprezentata de aceste bauturi, bere, apa carbogazoasa sau sucuri cu acid. De aceea, este indicat sa bei apa necarbogazoasa, ceaiuri, limonade facute in casa si sucuri naturale facute in casa, daca sunt bine tolerate.
Atentie! Ceaiul verde nu este recomandat in colonul iritabil.
Alimente procesate industrial
De foarte multe ori, balonarea si durerile de stomac apar din cauza consumului de alimente intens procesate industrial. Aceste alimente contin substante care irita tractul digestiv sau care favorizeaza balonarea, cum ar fi grasimi trans, aditivi alimentari si glucide simple (zahar, sucroza, glucoza etc.). In categoria acestor alimente intra:
- Snacks-uri
- Dulciuri din comert
- Sosuri nedietetice
- Mezeluri
- Semi-preparate
- Sucuri din comert, necarbogazoase sau carbogazoase
- Siropuri din comert
- Gemuri din comert
- Cereale dulci pentru micul dejun
- Biscuiti nedietetici
Alimente preparate prin prajire
Prajirea alimentelor in ulei duce la formarea acizilor grasi trans, o forma de grasimi periculoase pentru sanatate si cu efect iritativ. Dupa o masa bogata in alimente prajite, cum ar fi cartofi prajiti, carne prajita, balonarea nu intarzie sa apara, la fel si crampele sau indigestia. De aceea, e important sa gatesti alimentele prin alte metode: la aburi, la cuptor, pe gratar, prin fierbere.
Leguminoase boabe
Leguminoasele boabe (linte, mazare, fasole, soia) sunt o sursa importanta de nutrienti (proteine, carbohidrati complecsi, fibre, vitamine si minerale) si nu trebuie excluse din dieta. In cazul indivizilor sanatosi, acestea nu cauzeaza probleme. Insa in cazul unor persoane cu probleme digestive, poate aparea o intoleranta la aceste alimente. Leguminoasele contin alfa-galactozide raspunzatoare pentru balonare si flatulenta.
O metoda prin care poti tolera mai bine leguminoasele boabe este inlocuirea apei in care fierb boabele, de mai multe ori. De asemenea, fasolea neagra, fasolea pinto, germenii de fasole si lintea deschisa la culoare sunt mai bine tolerate.
Cereale cu gluten
Glutenul este o proteina naturala prezenta in unele cereale – grau, secara, orz – si in multe alimente procesate. Cerealele si produsele cu gluten trebuie obligatoriu excluse din alimentatie doar in cazul bolii celiace (intoleranta la gluten).
Totusi, unele studii au aratat ca dieta fara gluten amelioreaza colonul iritabil, deci si balonarea. In loc de cereale cu gluten, poti opta pentru ovaz pur, quinoa, hrisca, porumb, faina de migdale.
Crucifere
In categoria cruciferelor se regaseste varza, broccoli, conopida si varza de bruxelles. Desi acestea sunt alimente bogate in nutrienti, contin si zaharide usor fermentabile care produc balonare in cazul persoanelor cu boli digestive. Le poti inlocui cu alte vegetale cu frunze verzi (spanac, salata verde).
Ceapa
Ceapa contine fructan, un tip de fibre solubile care pot cauza balonare si simptome digestive, mai ales daca sunt consumate crude. Poti preveni simptomele digestive prin consumul de ceapa gatita sau prin inlocuirea acesteia cu alte ierburi proaspete.
Lapte
Laptele contine lactoza, iar lactoza poate fi metabolizata in corp doar cu ajutorul enzimei numite lactaza. In cazul unor persoane, enzima poate fi deficitara, ceea ce duce la intoleranta la lactoza si aparitia simptomelor digestive.
Odata cu inaintarea in varsta, se pare ca lactaza devine din ce in ce mai deficitara in organism. In schimb, laptele fermentat se poate consuma fara probleme – iaurturile, chefirul, laptele batut, branza fermentata. Lactatele fermentate chiar au un efect benefic, deoarece contin probiotice.
In loc de lapte de vaca, poti consuma lapte de soia, de migdale, de cocos sau alt lapte vegetal.
Mere
Merele sunt alimente sanatoase, insa daca suferi de probleme digestive, consumul de mere crude poate cauza balonare, din cauza continutului mare de fructoza. Le poti consuma coapte sau le poti inlocui cu alte fructe, mai bine tolerate.
Usturoi
Ca si in cazul cepei, usturoiul contine fructan, care duce la balonare. Daca suferi de probleme digestive si ai sesizat o intoleranta la usturoi, ar trebui sa il eviti.
Asadar, evita pe cat posibil aceste alimente, daca vrei sa combati balonarea. Totusi, acest lucru nu inseamna ca nu ai voie sa le mai consumi din cand in cand.