Rezumat:
Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian este o afectiune care apare atunci cand nervul median este comprimat in timp ce trece prin incheietura mainii. Acest lucru se intampla atunci cand tunelul carpian din interiorul incheieturii mainii se inflameaza.
Nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai mainii, controleaza unii dintre muschii ce misca degetele 1, 2, 3 si ½ din 4 si transporta informatii inapoi la creier despre senzatiile acestora.
Cand nervul median este comprimat, poate provoca furnicaturi, amorteli intermitente si dureri in mana afectata, in special in primele 4 degete ale mainii.
Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte sindromul de tunel carpian. De asemenea, se pare ca afectiunea, desi poate aparea la persoane de toate varstele, este mai frecventa in randul persoanelor cu varsta de peste 50 de ani.
Deseori, pacientii se confrunta cu o intensificare a simptomelor pe durata noptii, in timp ce dorm. De asemenea, acestia acuza ca, atunci cand se trezesc, simt ca au degetele mai amortite decat de obicei. In cazul in care boala este intr-un stadiu avansat, simptomele pot fi atat de suparatoare incat vor cauza chiar si trezirea din somn.
Principalul simptom care perturba somnul pacientilor cu sindrom de tunel carpian este durerea, aceasta putand sa cuprinda intreaga mana, chiar si bratul sau umarul. Totodata, durerea poate fi insotita de senzatia de degete umflate si rigide.
De ce simptomele sindromului de tunel carpian sunt mai intense noaptea?
De obicei, simptomele sindromului tunelului carpian sunt mai suparatoare pe timp de noapte ca urmare a redistribuirii lichidelor din corp. Practic, lichidele acumulate de-a lungul zilei in picioare vor migra spre partea superioara a corpului, inclusiv in maini.
Aceste migrari de lichide sunt usor de observat cand suntem trezi. De pilda, cu totii am observat ca avem picioarele mai umflate seara decat dimineata. Ei bine, lichidele acumulate in picioare pe timp de noapte nu vor disparea, ci vor migra catre partea superioara a corpului. In timpul zilei, conform legii gravitatiei, lichidele se vor intoarce in zona inferioara a corpului, respectiv in picioare.
Ca urmare, pe timp de noapte, cantitatea de lichid din interiorul tunelului carpian este mai mare, iar presiunea asupra nervului median creste si ea. In plus, pozitia indoita a mainilor / incheieturilor mainii din timpul somnului va provoca o crestere si mai mare a presiunii in interiorul tunelului carpian, motiv pentru care simptomele vor fi mai intense.
Ce este de facut daca te dor si iti amortesc mainile noaptea?
Imediat ce observi aparitia simptomelor, este indicat sa te prezinti la cabinetul unui specialist in chirurgia mainii. Sindromul de tunel carpian necesita tratament de specialitate, adecvat stadiului de afectare al bolii.
Daca in urma examinarii clinice si investigatiilor paraclinice se constata ca boala este deja intr-un stadiu mediu sau sever, se impune decompresia nervului median prin interventie chirurgicala. Operatia este insa minim invaziva, dureaza doar cateva minute, recuperarea postoperatorie este usoara, iar simptomele suparatoare dispar, de cele mai multe ori, imediat dupa interventie.
Daca esti interesat si de alte detalii, poti citi aici toate informatiile despre Sindromul de Tunel Carpian.