Este deja binecunoscut faptul că trebuie să avem o igienă orală corectă pentru a nu ne confrunta cu diferite afecțiuni. Totuși, nu este suficient ca noi, adulții, să știm acest lucru, ci trebuie să îi învățăm și pe cei mici cât de importantă este dantura pentru sănătatea întregului organism și pentru încrederea lor în propria persoană.
Cea mai des întâlnită problemă cu care se confruntă atât copiii, cât și adulții este caria. În rândul copiiilor, pe locul doi se află nevoia de aparat dentar – o problemă pe care o poți vedea fie cu ochiul liber, fie cu ajutorul specialistului. Cel mai indicat este ca cel mic să facă o vizită la stomatolog la vârsta de 7 ani, pentru ca acesta să stabilească dacă micuțul are sau nu nevoie de aparat.
Care este rolul aparatului dentar?
Foarte mulți copii se confruntă cu probleme în ceea ce privește poziția dinților. Astfel, aceștia pot avea diferite anomalii dentare, dintre care cele mai des întâlnite sunt lipsa spațiului dintre dinți sau suprapunerea acestora. În acest caz, celor mici le va fi mai greu să își curețe dinții, iar mușcătura nu va fi una corectă. Aici intervine aparatul dentar. Practic, acesta are atât rol funcțional, corectând mușcătura, cât și rol estetic, acesta aducând dinții în poziția lor corectă și îmbunătățind aspectul zâmbetului.
Aparat dentar fix sau aparat dentar mobil?
Acum că știi ce face aparatul dentar, hai să aflăm împreună ce tipuri există și care este cel mai potrivit pentru copilul tău. Există două mari categorii de aparate dentare pentru cei mici, și anume cele fixe și cele mobile. Dacă aparatul dentar fix se poate monta abia când micuțul împlinește vârsta de 8 ani, cel mobil poate fi montat încă de la vârsta de 4 ani. Totuși, primul tip de aparat dentar este cel mai des întâlnit. Dacă te întrebi ce aparat dentar i se potrivește micuțului tău, trebuie să știi că această decizie trebuie luată împreună cu specialistul, în funcție de problemele cu care se confruntă copilul.
Cât durează tratamentul și ce restricții alimentare are cel mic?
În ceea ce privește durata în care trebuie purtat aparatul dentar, trebuie să știi că aceasta diferă în funcție de complexitatea problemei cu care se confruntă micuțul. În medie, copiii poartă aparatul dentar între 1 an și 6 luni și 2 ani. Referitor la restricțiile alimentare, singurele alimente interzise pe durata purtării aparatului dentar sunt cele foarte tari sau foarte lipicioase, care pot afecta aparatul sau bracketele. Un alt aspect foarte important este igiena orală. În acest sens, atât dinții, cât și aparatul dentar trebuie curățați foarte bine, după fiecare masă.
Așadar, aparatul dentar este important atât pentru aspectul zâmbetului celui mic, cât și pentru sănătatea cavității bucale ale acestuia.