Atunci cand discutam despre sanatate trebuie sa fim constienti ca preventia este cel mai important factor pentru organismul nostru. In momentul in care ajungem sa tratam o boala este de regula prea tarziu, iar organismul nostru va ramane afectat chiar daca tratamentul este incununat de succes.
Hipertensiunea arteriala (cunoscuta sub numele popular de tensiune) este una dintre principalele afectiuni de care sufera peste o jumatate din populatia Romaniei si este determinata de presiunea ridicata a sangelui asupra peretilor arteriali, fapt ce poate duce la afectiuni majore ale organismului.
Tensiometrele ne pot salva viata
Monitorizarea tensiunii arteriale este in consecinta una dintre caile de a preveni accidentele vasculare celebrale sau insuficienta renala, iar acest lucru se face rapid si cu costuri minime cu ajutorul unui tensiometru.
Tensiometrele moderne sunt foarte usor de folosit si indica doua valori:
- Tensiunea sistolica este presiunea exercitata de sange la fiecare bataie a inimii;
- Tensiunea diastolica are valori mai mari numai in cazul in care organismul prezinta afectiuni ale inimii sau arterelor.
Valorile tensiunii arteriale ne feresc asadar de mai multe probleme si reprezinta adevarate puncte de reper in cazul in care vom vizita un medic.
Masurarea tensiunii nu se face insa in orice conditii. Este total contraindicat sa fumam sau sa bem cafea cu mai putin de 30 de minute inainte de a ne masura tensiunea, iar in momentul in care vom face acest lucru este important sa ne asezam intr-o pozitie relaxata (pe un scaun sau un fotoliu) si sa avem spatele rezemat de spatar.
Tensiometrele digitale au devenit foarte raspandite deoarece nu necesita cunostiinte medicale minime, spre deosebire de cazul in care folosim un tensiometru clasic.
Acestea se amplaseaza atat la incheietura mainii (atentie insa la faptul ca sunt destul de imprecise) cat si pe brat si sunt pornite cu o simpla apasare a unui buton.
Valorile tensiunii vor fi afisate in numai cateva secunde. Prima valoare este cea sistolica, iar imediat sub ea isi va face aparitia si valoarea tensiunii diastolice.
Tensiunea este masurata cu ajutorul unui aliat de nadejde – tensiometrul
Valorile normale pentru o persoana sanatoasa sunt cuprinse intre 100 si 120 mmHg pentru tensiunea sistolica, iar tensiunea diastolica este cuprinsa intre 65 – 80 mmHg. In cazul in care una dintre aceste valori este mai mica sau putin marita inseamna ca este posibil sa avem unele probleme.
Chiar si in aceste conditii este esential sa consultam un medic si sa nu trecem la auto- medicatie chiar daca internetul este plin de diagnostice si tratamente, deoarece medicul este singurul ce ne poate spune daca avem probleme, care sunt acestea si care este tratamentul pe care sa il urmam.
Tensiometrul clasic este astazi mai putin utilizat deoarece in afara mansetei trebuie sa utilizam si un stetoscop pe care sa il introducem sub aceasta. Manseta se va umfla cu aer iar in momentul in care arterele sunt comprimate suficient acesta va fi eliberat cu ajutorul unei supape.
Inregistrarea tensiunii se face in momentul in care aerul este eliberat, iar stetoscopul este folosit pentru a masura zgomotul facut de sange si a masura pulsul.