Principiul de zero deseuri este cel care ar trebui sa implice o comunitate intreaga. Iar reciclarea este doar o parte. Nu numai ca ar trebui sa reciclezi, ci ar trebui sa reutilizezi, sa eviti cumparaturile inutile, sa partajezi si sa tii minte ca orice gest, fie el cat de mic, conteaza foarte mult.
Fa-ti plinul cu vase reutilizabile. Trebuie sa incepem cu inceputul. Ai nevoie de vase reutilizabile de care ai nevoie pentru a incepe o noua viata fara produse de carton sau plastic, care ajung pana la urma la gunoi.
Bea mai bine. Inlocuieste paharele de cafea din carton si sticlele de apa din plastic cu un recipient din inox sau cu un recipient din sticla pentru apa.
Cumpara… la vrac. Este un lucru evident… si foarte economic in acelasi timp. Atunci cand mergi la cumparaturi, du cu tine propriile sacose sau recipiente si umple-le cu zahar, faina sau condimente si de tot ce ai nevoie. Acelasi sfat si pentru ulei sau miere. Vei reusi astfel sa cumperi exact cantitatea de care ai nevoie.
Cumpara o vaca. Bine, nu este un sfat prea bun daca stai in centrul unui oras. Dar in loc sa cumperi laptele in recipiente din carton, mai bine iti gasesti o vaca sau si mai simplu, un producator de la tara care sa furnizeze lapte in oras.
Transforma resturile de mancare. Foloseste tot ce vrei sa arunci de la legume pentru baze pentru supe, inclusiv cojile bine curatate.
Activeaza optiunea de facturi online. Carti de credit, facturi de electricitate si pentru serviciile telefonice… o multime de facturi pot sa fie transmise online.
Curata casa intr-o maniera ecologica. Gata cu produsele chimice cumparate, ale caror ambalaje le aruncam mai apoi. Pentru baie, poti foarte bine sa amesteci bicarbonatul de sodiu cu apa. Sticla, oglinzile sau alte suprafete de acest gen se pot curata cu apa cu otet.
Recicleaza hainele pe care nu le mai folosesti sau care au mici defecte. Se pot transforma in lavete sau prosoape de tot felul pentru a te ajuta la pictat, la curatenie, etc.
Cumpara produsele de patiserie sau painea intr-un saculet de panza. Vei reusi astfel sa stopezi risipa ambalajelor de hartie.
Inlocuieste dischtele demachiante. Ne ajuta sa reducem in mod considerabil cantitatea de deseuri din cosul de gunoi din baie. Exista dischete reutilzabile care poate ti se vor parea mai scumpe, dar merita. Sunt foarte usor de curatat si de reutilizat.
Gata cu paiele. Daca iti plac foarte mult paiele si nu poti sa renunti la ele, alege paie din inox sau din bambus care se pot refolosi.
Apeleaza la compost. Vei reusi sa reduci astfel deseurile organice din cosul tau de gunoi. Dar si sa profiti de un ingrasamant de calitate pentru plantele din gradina.
Care sunt bazele unui demers zero deseuri?
- refuza- adica spune nu tuturor obiectelor de care nu ai nevoie.
- redu- consuma mai putin si da prioritate verbului « a fi » si nu « a avea ».
- reutilizeaza- da o noua viata obiectelor sau hainelor pe care nu le mai folosesti.
- recicleaza- inca de la achizitie, alege obiecte care se pot recicla mai apoi.