Spania – Pablo Casado ales in fruntea Partidului Popular

Pablo Casado, in varsta de 37 de ani a fost desemnat de catre Partidul Popular spaniol pentru a-l succede pe fostul prim ministru Mariano Rajoy. Aceasta numire marcheaza un viraj la dreapta si o schimbare generationala in Spania.

Deputatul in varsta de 37 de ani, Pablo Casado a fost desemnat sambata, 21 iulie presedintele Partidului Popular (PP) spaniol, succedandu-l pe Mariano Rajoy, demis de la putere la inceputul lunii iunie printr-o motiune de cenzura. Pablo Casado a primit 1701 voturi iar rivala sa, Soraya Saez de Santamaria doar 1250.

Drept urmare, sambata, 21 iulie, acest tanar deputat a obtinut increderea a 3000 de alegatori. Obiectivul sau principal si declarat este acela de a recupera cele 3 milioane de voturi pierdute incepand cu anul 2011. Din anul 2015 Pablo Casado ocupa postul de purtator de cuvant al Partidului Popular. Rajoy nu si-ar fi imaginat ca Pablo Casado ii va lua locul atat de repede insa s-a vazut nevoit sa se retraga anticipat din politica. A mai fost sef al cabinetului prim ministrului Jose Maria Aznar si adjunct al directorului de comunicare timp de trei ani in cadrul guvernului condus de Mariano Rajoy.

Pe plan financiar promisiunea lui Pablo Casado este aceea de a suprima impozitele injuste asupra patrimoniului, succesiunilor si donatiilor si scaderea impozitelor pe venit si ale societatilor. S-a aratat drept un aparator al familiei si al natalitatii si a declarat ca se opune legii eutanasierii la care lucreaza socialistii.

Confruntarea dintre Pablo Casado si Soraya Saenz de Santamaria reprezinta de fapt incongruenta dintre cele doua curente ideologice din cadrul Partidului Popular. Casado este determinat acum sa faca cale intoarsa asta deoarece noul lider al dreptei spaniole, sustinut de altfel din umbra de catre Jose Maria Aznar a reusit sa isi seduca electoratul, sa vorbeasca fara niciun fel de complexe despre valorile vechi ale dreptei si anume: familia, invatamantul religios, interzicerea avortului, monarhie si unitate nationala.

Chiar daca este tanar, nici Pablo Casado nu a fost scutit de stigmatul coruptiei, fiind, in urma cu cateva luni, protagonistul unui scandal de proportii, acuzat fiin de faptul ca ar fi obtinut titlurile universitare intr-un mod fraudulos, acest scandal dand nastere unei anchete judiciare.

Coruptie. Presedinte inca din anul 2004, liderul guvernului spaniol inca din anul 2011, Mariano Rajoy, in varsta de 63 de ani a fost demis in mod brutal pe data de 1 iunie, implicat intr-un mega-scandal de coruptie care a zdruncinat partidul si tara deopotriva. Acest scandal i-a permis socialistului Pedro Sanchez sa adopte o motiune de cenzura si sa preia conducerea partidului de stanga Podemos. Figura centrala a vietii politice spaniole de mai bine de 15 ani, Mariano Rajoy si-a anuntat retragerea din viata politica cateva zile mai tarziu de la demiterea sa.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns