Macron isi doreste o Europa puternica impotriva lui Trump

Macron si-a « pus pata » se pare in ultima vreme de Donald Trump, a fost extrem de deranjat pare-se de retragerea Americii din Acordul Nuclear cu Iranul ce a fost semnat de marile puteri.

In cadrul ceremoniei germane timp in care primea premiul european la Aix-la-Chapelle, Emmanuel Macron, in prezenta cancelarei Angela Merkel, a tinut sa isi exprime punctul de vedere cu privire la o Europa puternica. Emmanuel Macron este de parere ca, daca acceptam alte mari puteri, inclusiv aliatii, inclusiv prietenii in cele mai grele perioade ale istoriei din punct de vedere politic si nu numai, intra in discutie mai multe lucruri printre care  diplomatia noastra, securitatea noastra, riscam multe, riscam sa nu mai fim suverani. Cel putin aceasta este parerea personala a lui Macron.

Fara sa il citeze, seful Statului, a vrut sa il vizeze pe presedintele american Donald Trump care si-a anuntat recent brusca retragere din Acordul Nuclear cu Iranul. Iata ce a adaugat acesta – noi am ales sa construim pacea si stabilitatea in Orientul Mijlociu si in Orientul Apropiat. Alte puteri, a mai adaugat el, la fel de suverane ca si noi, au decis sa nu isi respecte cuvantul dat. Asta inseamna ca ar trebui sa renuntam si noi atat de usor la propriile noastre alegeri?

 

Presiuni asupra cancelarei Angela Merkel. Tot in optica acestei Uniuni Europene puternice, Macron a incercat sa puna presiune asupra gazdei sale, Angela Merkel pentru ca aceasta sa accepte reformele ambitioase in Europa si sa lase deoparte fetisismul tarii sale cu privire la excedentele bugetare. Presedintele francez si cancelara germana s-au angajat deja de cateva saptamani in unele tranzactii complicate in incercarea de a se pune de acord pentru o serie de proiecte ce vizeaza refondarea Europei post-Brexit in vederea unui summit la care sa participe toti sefii de stat, la sfarsitul verii.

Discutiile purtate se vor axa in principal pe propunerile franceze ce vizeaza dotarea zonei euro cu un buget de investitii destul de generos.

Sa nu fim slabi, sa nu cedam atat de usor, este parerea lui Emmanuel Macron care si-a sustinut mereu pledoaria pentru o suveraneitate europeana care ar trebui sa ne conduca sa facem din Europa o putere geopolitica, comerciala, climatica, alimentara, diplomatica. Conditia ca aceasta suveranitate sa se indeplineasca, sa se materializeze – dupa parerea lui Macron – este sa refuzam faptul ca altii ar putea decide in locul nostru.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns