Marile averi ale miliardarilor lumii au fost construite cu foarte multă muncă, pasiune, dar mai ales cu disciplină financiară! O astfel de atitudine te va ajuta să înveți că numai atunci când îți stăpânești dorințele poți să începi propria schimbare, atât pe plan uman, cât și financiar. Disciplina financiară nu înseamnă deschiderea unor posibilități largi de a face economii, ci și oportunitatea de a învăța să cheltui banii într-un mod util și fără să-i risipești, dar și de a-ți face planuri și stabili obiective de natură financiară pe termen mediu și lung.
Oamenii disciplinați din punct de vedere financiar știu că ofertele de împrumut (lainatarjous) sunt folositoare, dar numai dacă acestea le pun la dispoziție niște avantaje ulterioare (cei care împrumută și rambursează banii la termen beneficiază de un nivel mult mai ridicat al bonității, ceea ce le va permite să-și extindă ulterior limita de creditare, de exemplu). De aceea, pentru a face primul pas concret pe calea dobândirii unui statut de persoană independentă financiar (ceea ce înseamnă economii foarte mari) trebuie să înveți să te disciplinezi financiar!
Ce înseamnă să fii disciplinat/disciplinată financiar?
Începe această operațiune de schimbare, prin a înțelege de ce ai nevoie să atingi această stare, care sunt și vor fi avantajele oferite și în ce măsură îți este utilă disciplinarea financiară. Obiectivul final se va transpune într-o valoare mult mai ridicată decât în mod obișnuit al nivelului de economii lunare, ceea ce înseamnă că tu vei fi identificat deja cele mai avantajoase forme de manifestare a acestei stări.
A fi disciplinat financiar înseamnă să ai posibilitatea de a face diferența între ceea ce este util și inutil atunci când este implicat factorul bani. O ieșire în oraș poate fi privită ca o formă de consum sau ca una de a face economii? Atât timp cât, de exemplu, această ieșire îți facilitează niște avantaje ulterioare pe plan financiar (discutarea unor termeni contractuali mai buni, discutarea unor afaceri care îți oferă posibilitatea de a câștiga mai bine, etc.), atunci este în favoarea ta, ceea ce înseamnă că trebuie să-i dai curs. Dacă, dimpotrivă, așa cum menționează și Raha247, o astfel de ieșire nu are o finalitate economică avantajoasă, ci presupune doar consum de bani și doar distracție, nu trebuie să îi dai curs.
Practic, disciplinarea ta din punct de vedere financiar echivalează cu identificarea acelor situații în care este avantajos să-ți cheltui banii și a celor care nu fac decât să-ți pună piedică în mărirea nivelului de economisire. La fel trebuie procedat și cu achiziționarea de produse, pentru că, de exemplu, nu este nevoie să-ți cumperi haine dintr-un magazin exclusivist și la prețuri foarte mari, atât timp cât îți poți face îmbrăcăminte la comandă, cu discounturi și care să-ți pună în valoare personalitatea. În plus, disciplinarea financiară o să-ți faciliteze posibilitatea de a descoperi noi modalități prin care te poți dezvolta personal, ceea ce, alături de disciplină o să-ți ofere posibilitatea de a investi în viitorul tău într-un mod mult mai avantajos. De aceea, atât timp cât ești disciplinat financiar, șansele tale de a economisi la un nivel mai ridicat se multiplică!