Cu totii stim ca orice stat exista si se dezvolta (sau cel putin asa se presupune) pe baza taxelor colectate de la cetatenii sai, fie ei angajati, antreprenori sau pensionari.
Nivelul taxelor difera de la un stat la altul si este influentat de diversi factori economici, sociali, politici, etc.
Am facut o scurta analiza din care a rezultat un top al tarilor din Europa in care se platesc cele mai mari taxe, precum si numarul de zile pe care cetatenii ar trebui sa le lucreze exclusiv pentru a achita aceste taxe.
Pentru o perioada destul de indelungata, in fruntea clasamentului s-a aflat Belgia, fiind detronata ulterior de Franta, in urma deciziei autoritatilor belgiene de a reduce taxele. O decizie destul de buna, am putea spune, avand in vedere nivelul de dezvoltare al acestei tari, precum si faptul ca Belgia a urcat mult in topul preferintelor emigrantilor aflati in cautarea unui loc de munca.
Asadar, cu o rata de impozitare de 57.53%, Franta se afla pe primul loc, in fata Belgiei (56.9%) si a Austriei (54.7%), „obligand” astfel un cetatean francez ca timp de 210 zile pe an sa munceasca doar pentru a-si achita datoriile fata de stat. La polul opus, cea mai mica rata a impozitelor din Uniunea Europeana o detine Cipru, cu o valoare 23.85%.
Desi ne dorim ca tara noastra sa fie peste medie la cat mai multe capitole, se pare ca momentan reusim asta la capitolul impozite, cu o valoare de 47.62%, depasind media europeana de 44.96%.
Astfel, un roman este nevoit sa munceasca 174 de zile pe an pana termina de achitat taxele si impozitele si incepe sa economiseasca.
Desi avem o rata a impozitelor destul de mare, cand vine vorba despre TVA, Romania se afla printre tarile cu cea mai mica valoare a acestei taxe, aflandu-se la polul opus fata de vecina noastra, Ungaria, tara care a inregistrat cea mai mare crestere a TVA, de la 20% la 27%.
Asadar, aflandu-ne la inceput de octombrie, putem spune ca au trecut deja cateva zile bune de cand am terminat de achitat taxele si ne-am apucat de economisit. Mult spor in continuare!