Sfaturi de alimentație pentru a evita balonarea și disconfortul abdominal

image001

Balonarea și disconfortul abdominal asociat pot fi considerate un indicator al unei probleme de sănătate, dar de cele mai multe ori sunt determinate de obiceiurile alimentare ale persoanei în cauză. E important să știi care sunt alimentele ce determină balonarea și cum poți să le reduci efectele.

Alimente care favorizează balonarea

Cauzele balonării pot fi numeroase; în plus, ele pot varia de la o persoană la alta. În general, alimentele care balonează au una dintre următoarele caracteristici:

  • Sunt dificil de digerat;
  • Produc gaze (fermentează) în timpul procesului de digestie;
  • Fac ca persoana să înghită aer atunci când mănâncă [1].

Lista alimentelor cel mai frecvent acuzate pentru că balonează include:

  • Fasole, mazăre, linte, năut: conțin o cantitate mare de zaharuri și fibre;
  • Broccoli și alte legume crucifere: conopidă, varză, varză de Bruxelles, asparagus;
  • Grâu și alte cereale;
  • Ceapă și usturoi;
  • Lactatele;
  • Băuturile alcoolice îndulcite;
  • Băuturile carbogazoase;
  • Guma de mestecat;
  • Acadelele;
  • Alimentele cu conținut mare de grăsimi [2].

Alimente care reduc cantitatea de gaze intestinale

În multe cazuri, consumul alimentelor care determină fermentație intestinală trebuie limitat, caz în care lucrurile revin rapid la normal. Dar lista alimentelor care balonează include și ingrediente extrem de sănătoase, la care ar fi păcat să renunți, având în vedere că sunt o sursă importantă de nutrienți [3].

Combinarea acestora cu alte alimente atent alese poate avea ca efect reducerea cantității totale de gaze produse. Pentru a ține sub control balonarea, adaugă în dieta zilnică:

  • Carne slabă și alte surse de proteine;
  • Oțet de mere;
  • Ceai de mușețel;
  • Ouă;
  • Pește;
  • Unele legume, de tipul salată verde și dovlecel;
  • Unele fructe: roșii, struguri, pepene galben;
  • Orez;
  • Ceai de mentă [1].

Alte sfaturi pentru reducerea balonării

Uneori, schimbarea modului în care prepari mâncarea și schimbarea unor obiceiuri sunt, de asemenea, de ajutor în prevenirea balonării:

  • Boabele (fasole, mazăre, linte, năut) trebuie hidratate înainte de a fi preparate;
  • Îngrijirea danturii poate evita înghițirea de aer în exces;
  • Evită guma de mestecat și acadelele;
  • Mănâncă încet și mestecă bine alimentele pentru a evita să înghiți aer;
  • Ține un jurnal alimentar care să te ajute să identifici alimentele care te balonează;
  • Reglează cantitatea de fibre din dietă, dar nu uita că fibrele sunt un prebiotic esențial;
  • Folosește un probiotic care să te ajute să reglezi flora intestinală [1].

Balonarea e un semnal de alarmă?

În cele mai multe cazuri balonarea este rezultatul modului de a mânca, alimentelor ingerate și florei bacteriene dezechilibrate sau hiperactive. Un tranzit intestinal lent, determinat de un stil sedentar de viață, poate fi o altă cauză frecventă a balonării.

Uneori, balonarea constantă și excesivă, asociată unui disconfort abdominal marcat, poate fi semnul unei alte afecțiuni:

  • Boala de reflux gastro-esofagian;
  • Sindromul inflamator intestinal;
  • Probleme de absorbție intestinală;
  • Intoleranța la lactoză;
  • Intoleranța la fructoză;
  • Toxiinfecție alimentară;
  • Boală celiacă;
  • Viroză digestivă;
  • Floră intestinală dezechilibrată [2].

Ce trebuie să reții

Formarea gazelor în intestin este absolut normal și fiziologic, dar poate deveni dureros și inconfortabil uneori. Totuși, conform statisticilor medicale, multe persoane trăiesc cu impresia că au o problemă legată de balonare, deși producția de gaze din sistemul lor digestiv nu este ieșită din comun [1].

Atunci când știi care sunt alimentele și combinațiile de alimente care te balonează, este mai ușor să le eviți să să previi situațiile incomode. De asemenea, poți evita alimentele și obiceiurile alimentare care te determină să înghiți o cantitate mare de aer.

De cele mai multe ori, balonarea nu indică o problemă de sănătate. Flatulența și eructațiile asociate pot fi incomode din punct de vedere social, dar sunt rareori periculoase [2].

Deși determină disconfort, balonarea este fiziologică și, cel mai adesea, lipsită de semnificație clinică. Dacă devine deranjantă și dacă are un impact negativ asupra calității vieții tale, ia măsuri simple care să te ajute să ții lucrurile sub control.

Bibliografie:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323466#summary afisat la 9.06.2022
  2. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gas-digestive-tract/eating-diet-nutrition afisat la 9.06.2022
  3. https://iffgd.org/gi-disorders/symptoms-causes/intestinal-gas/tips-on-controlling-gas/ afisat la 9.06.2022
Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns