Perioada sarbatorilor si cadourile: cum iti calculezi bugetul eficient

pexels-elina-fairytale-5859798(1)

Iarna inseamna zapada ca in povesti, sarbatori alaturi de cei dragi si daruri de la Mos Craciun. Indiferent cu cine petreci Craciunul, trebuie sa fii si tu Mos Craciun pentru persoanele dragi. Un cadou inspirat nu este mereu ieftin. La aceasta cheltuiala se adauga si altele, ca de exemplu cele cu mancarea de sarbatori, cu bradul, decoratiunile si tinuta pentru Revelion. Ca sa nu ai neplaceri, trebuie sa-ti stabilesti un buget inainte de sarbatori. Cand preturile cresc de la o zi la alta si cheltuielile neprevazute apar tot timpul, acest lucru nu este usor. De aceea, noi te vom invata cum sa-ti calculezi bugetul eficient.

Ia in calcul cheltuielile obisnuite

Chiar daca decembrie este o luna speciala, Mos Craciun nu te scuteste de cheltuielile de zi cu zi. Calculeaza exact cati bani pierzi cu facturi, hrana, cafea si alte lucruri de care ai nevoie in mod obisnuit pentru a afla cati bani iti raman pentru cheltuielile suplimentare de sarbatori. Daca dupa calcul realizezi ca nu iti raman destui bani, poti face un credit rapid. La Viaconto poti obtine online un credit doar cu buletinul, de exemplu. Un imprumut cu o suma mica se poate returna usor apoi, in rate lunare.

Noteaza toate lucrurile pe care vei da bani de sarbatori

Poate ca nu-ti place sa faci liste, dar cand iti calculezi bugetul, acestea se pot dovedi foarte utile. Deseori, uitam de toate cheltuielile pe care vrem sa le facem si ne supraestimam bugetul. Noteaza toate lucrurile pe care vrei sa dai bani, de la mancare la cadouri.

Nu uita de cheltuielile pentru bunuri imateriale. Poate ai de gand sa faci un abonament la un serviciu de streaming online, pentru a profita de zilele libere. Sau poate vrei sa fii mai bun de Craciun si sa donezi bani unei cauze umanitare. Luna cadourilor aduce mereu cheltuieli suplimentare. Nu ignora nici cheltuielile aparent mici, ca cele pentru hartie de impachetat cadouri, globulete, vasc si alte lucruri care par neimportante din punct de vedere financiar, dar care pun presiune pe buzunarele tale.

Nu te lasa prada tentatiei de a cheltui excesiv pentru hrana

Traditia de sarbatori spune ca masa trebuie sa fie plina de bucate gustoase, dar, de multe ori, mare parte din mancare ajunge la gunoi. Chiar daca ai musafiri sau o familie numeroasa, calculeaza un consum rezonabil pentru fiecare. Acelasi lucru este valabil si pentru bauturile alcoolice si nealcoolice. Astfel, vei putea economisi bani care deseori se duc la gunoi.

Calculeaza bugetul din timp

Cand faci calcule pe ultima suta de metri, este dificil sa-ti ajustezi banii in functie de cheltuieli. In schimb, daca stabilesti bugetul din timp, ai sanse mai mari de a estima corect cheltuielile si de a te adapta la acestea. Daca iti organizezi bugetul din timp, ai si avantajul de a prinde reduceri si promotii la produse pe care de sarbatori le gasesti la pret normal sau chiar ridicat. In plus, inainte de Craciun multe produse se vand rapid, astfel ca risti sa nu le mai gasesti daca lasi cumparaturile pentru ajun.

Pune bani deoparte din timp

Economisirea pare o misiune imposibila in conditii de inflatie ridicata, dar, daca reduci cheltuielile neesentiale, poti bune bani deoparte. Chiar si o suma mica te poate ajuta sa-ti cumperi tot ce ai nevoie pentru sarbatori. Cu cat incepi sa pui bani deoparte mai devreme, cu atat vei strange mai mult. De exemplu, 20 lei pusi deoparte inca din ianuarie inseamna, in decembrie, 240 lei pentru cumpararea unui cadou frumos.

Calcularea exacta a bugetului este importanta pentru Craciun si Revelion. Tine cont de sfaturile noastre ca sa te bucuri de sarbatori fericite.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns