Rezumat:
- 1 Din capul locului doresc sa lamuresc un lucru, de ce Humanitas? Este simplu, pentru ca conceptul de „Humanitas” reprezinta cumulul valorilor mele morale, valori actuale sau spre care tind in aceasta viata.
- 2 De ce Humanitas? Pentru ca toti suntem oameni, indiferent de religie sau culoare, oameni! Paradoxal, doar umanistii vad oameni in toti oamenii, departe de religie ce imparte oamenii in inferiori si superiori. Hm, poate ca ateii nu mai sunt atat de sterpi in interior, nu? Sigur ca nu sunt, sunt diferiti si atata tot, in plus, valorile lor au si o aplicabilitate practica, „aici si acum”, totul pentru o lume mai buna. Utopia imaginata de filosofi?
Din capul locului doresc sa lamuresc un lucru, de ce Humanitas? Este simplu, pentru ca conceptul de „Humanitas” reprezinta cumulul valorilor mele morale, valori actuale sau spre care tind in aceasta viata.
Iar daca spun „aceasta viata”, asta nu inseamna ca voi avea si o alta viata, din contra, un umanist nu are niciun strop de valori spirituale, cunoasterea avand forme rationale, termenul de „constiinta” fiind dezvoltat avand la baza normalitatea, departe de „spiritualul” intalnit in religie. Si pentru ca am pomenit de religie, spiritualitate in general, da, conceptul de „umanitate” are un „dusman”, irationalul in toate formele sale. Astfel, nu ai cum sa fi umanist atata timp cat esti o persoana religioasa, cele doua notiuni au valori aparent asemanatoare, insa in esenta sunt diametral opuse. Exemple in acest sens? Banalul „a face bine”, gasit in ambele trairi, insa in timp ce omul umanist face bine pur si simplu, omul religios face bine cu un scop, mantuirea sufletului. Este o diferenta enorma, pentru ca niciodata un umanist nu are porniri egoiste. Deja scopurile sunt diferite, iar „scopul” final este diametral opus.
Scop final care pentru un umanist este o lume mai buna aici pe Terra, in timp ce scopul final pentru un om religios este un ipotetic paradis pentru el! Umanistul gandeste in termeni de genul „noi”, in timp ce religiosul gandeste in termeni de genul „eu”! Colosala diferenta… De ce Humanitas? De ce nu, mai ales ca avem cateva perioade luminoase in istorie, Grecia Antica, Renasterea si prezentul, singurele perioade cu adevarat frumoase, timpuri ce au la baza umanitatea! Sa fie o simpla coincidenta? Eu cred ca nu, mai ales ca valorile acelor timpuri stau la baza societatii actuale, paradoxal sau nu, cea mai normala societate de pana acum! Nu spun ca este o societate perfecta, insa sunt premize pentru mai bine!
Insa pentru cine are ochi sa vada acest „mai bine”, un deziderat al celor ce indraznesc, total opus fatalistilor blazati in propria neputinta. De ce Humanitas? Pentru ca este o nebunie frumoasa in a incerca sa schimbi lumea. Insa cum, prin forta bruta? Nu, un umanist o face prin cuvinte, doar asa poate sa cuprinda intregul cumul al valorilor existente in fiecare. Ce este Humanitas? Nu este o religie, chiar daca in anumite tari este considerata a fi! Si asta doar din dorinta de a avea sarbatori legale similare cu cele religioase, momente in care umanistii…chiar asa, ce fac in zilele libere? Merg la biserica sa se roage? Nu, sunt ceva mai practici, fac munca de caritate in organizatiile umanitare. Da, astfel inteleg umanistii ca trebuie sa se comporte, si in cot ii doare de raiul sau iadul imaginat de anumite persoane. Ciudat, toti sunt atei, insa parca nu sunt atat de goi pe interior, este?
Atei sau agnostici, toti acesti oameni nici pe departe nu sunt seci pe interior, din contra, au alte valori, deloc religioase, insa de o profunzime ce a ajuns sa…schimbe lumea! Da, poate nu este clar, insa aceste timpuri exista acum! Si nu este nevoie de o intrega masa de oameni pentru a schimba lumea, din contra, o mana de oameni este suficienta! Mai mult, in toata istoria consemnata pana in prezent gasim schimbari majore, insa toate, fara exceptie, sunt opera unei mici mase de oameni! Asta sa fie si o lectie pentru cei ce cred ca ei nu conteaza prea mult. Din contra, fiecare om conteaza enorm, asa cum fiecare viata traita dupa valori reale lasa in urma alte si alte valori! Pentru multi nu conteaza ce se intampla „peste 100 de ani”, insa este gresit, chiar conteaza, viata fiecaruia este ca un val in timp ce poate sa mangaie sau sa loveasca alti oameni in viitor. Am spus oameni, ca tine si ca mine, ca noi toti.