Hidra – Fiinta monstruasa

Descrisa in mitologie ca fiind un sarpe monstruos cu mai multe capete, uneori 9, alteori chiar 30!…hidra pare la prima vedere o fabulatie izvorata din legendele timpului.

hidraSi chiar din legende isi are originea aceasta creatura de cosmar cu puteri fantastice, legende ce spun ca daca hidra pierdea un cap… ei bine, era inlocuit de altul, sau chiar doua! Asa sa fie? Si tot hidra, amintesc legendele, avea o respiratie mortala pentru om! Pana la urma omul a rapus hidra, Hercules impreuna cu Iolau au razbit, lupta avand aspecte dramatice, in timp ce Hercules taia capetele hidrei, Iolau cauteriza cu foc locul taierii pentru a nu mai creste un alt cap! Straniu, o legenda si atat, insa…cati nu am intalnit o salamandra? Exista si in basmele romanesti un animal mitic fabulos : balaurul cu mai multe capete, ce este prezentat ca un reptilian cu solzi, cu multiple gaturi lungi si capete cu guri cascate amenintator. Cu ce seamana? Cu un dragon, cu o hidra? Ce animal a inspirat mintea umana pentru a crea balaurul? Mai este o intrebare : de ce reptilieni? Probabil, in constiinta omului, reptilele de orice fel, au produs o puternica impresie, provocand panica.

Mai mult decat elocvent, este faptul ca si omul zilelor noastre, are o mult mai mare oroare de reptile, decat de pasari sau mamifere. Ce era Hidra din Lernas, pe care a rapus-o Heracles? Doar o reptila fabuloasa mitica, aparuta pe pamant doar in mintea omeneasca? Poate, da! Dar poate au existat specii reptiliene, astazi disparute, ce au infierbantat si exaltat fantezia mintii umane. Poate forme sau urmasi ai dinozaurilor ce au supravietuit extinctiei si au mai dat nastere la urmasi, o perioada? Eu cred ca nu. Mai degraba as fi tentat sa cred ca imaginatia de poveste a omului, a preluat de la mai multe specii reptiliene cate ceva. De la crocodili si soparle au preluat trupul si labele cu gheare, de la serpi au preluat forma lunga, adaugand gatul, iar tot de la crocodilieni, au preluat coada si capul infiorator cu gura cascata amenintator. E doar o presupunere. N-am de unde sa stiu, dar pot citi ca ele, aceste fiinte monstruoase, a infricosat omul, deopotriva, in basme sau real.

Salamandra este o soparta exceptionala, capacitatea unica prin care isi poate regenera membrele amputate fiind uluitoare! Cum se intampla asta? Stiinta are un raspuns, celulele salamandrei pastreaza memoria celor date disparute! In lumina celor amintite intreb doar atat: oare legendele nu sunt in realitate evenimente chiar intamplate in trecut?

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns