Atunci cand ne gandim la un ventilator, ne vine in minte o senzatie racoroasa pe care ne-o ofera un astfel de dispozitiv intr-o zi caniculara. Solutia perfecta pentru zilele toride, ventilatoarele sau sistemele de aer conditionat ofera necesarul de ventilatie pentru orice locuinta. Putini dintre noi se gandesc insa la modul in care se pune problema in alte sectoare decat cel casnic – spre exemplu sectorul institutional, comercial sau industrial.
In astfel de domenii se impune gasirea unor solutii mult mai eficiente. Simple ventilatoare de camera pur si simplu nu pot sa faca fata in hale uriase de productie cum sunt cele din industria de prelucrare. Astfel isi intra in rol sistemele de ventilatie industriale, prin gama variata de solutii oferite in acest sens.
Despre ventilatoare axiale de perete
Ventilatoare axiale de perete – chiar si denumirea lor sugereaza scopul in care sunt folosite. Reprezinta acea categorie de ventilatoare industriale care se utilizeaza in situatia in care nu exista varianta aerisirii printr-un sistem de tubulatura. Despre ventilatoarele axiale eficiente poate fi spus un singur lucru: principiul lor de functionare este acelasi cu cel al ventilatoarelor casnice; sunt necesare insa materiale mult mai rezistente si debite de aer mult mai mari pentru a inlatura probleme precum poluarea sau aerul viciat din incinte.
Caracteristicile tehnice ale unui ventilator axial de perete multumesc astfel de exigente in materie de debit mare de aer sau functionare prelungita. La un nivel standard, un ventilator axial de perete poate sa furnizeze debite uriase de pana la 20.000 metri cubi per ora. O astfel de putere este data in egala masura de dimensiunile ventilatoarelor, de materialele rezistente din care sunt confectionate, cat si de modalitatea lor de actionare: prin motoare electrice puternice, monofazate sau trifazate.
Alegerea unui ventilator axial de perete
Alegerea unui ventilator axial de perete nu tine cont doar de faptul ca nu exista un sistem de tubulatura pentru ventilatie. In fapt, selectia se face in functie de mai multe criterii. Conteaza foarte mult atat inaltimea la care vor fi montate – trebuie sa nu afecteze procesele de munca. Conteaza de asemenea viteza aerului pe care il introduc in incinta respectiva – standardele spun ca viteza aerului in jurul corpului uman nu trebuie sa depaseasca pragul de 0,3 metri per secunda in cazul ventilatoarelor axiale de perete.
Necesarul de siguranta se impune de asemenea. Ventilatoarele axiale de perete pot fi astfel personalizate cu protectii suplimentare pentru medii corozive, umiditate sau nivel ridicat de praf.
V-ati intrebat vreodata cum se reuseste mentinerea aerului proaspat si racoros in supermarketuri, institutii, sau chiar hale industriale? Raspunsul se regaseste in sisteme de ventilatie complete si complexe, in cadrul carora se identifica si ventilatoarele axiale de perete.