click aici

Traditie si modernitate – Paris

Traditie si modernitate – Paris

Nu degeaba stema orasului contine o corabie plutind pe apa. Raul a furnizat locuitorilor apa iar artistilor inspiratie – Claude Monet a locuit pe un vas pe Sena, la fel si William Wharton care a scris „casa plutioare pe Sena”.  Raul imparte practic orasul in doua parti, malul drept si malul stang.

Paris

 • Ile de la Cite

O insula pe Sena numita Ile de la Cite formeaza inima Parisului. Probabil in jurul anului 400 i.Hr. a fost ocupata de triburi Parisii dupa care a fost numit orasul ulterior. Totusi, conform legendei, numele vine de la Paris, fiul regelui Troiei, care a acostat pe insula dupa ce a scapat de greci si a format prima asezare aici. Insula este legata de uscat prin sapte poduri si reprezinta una din cele mai populare atractii turistice din Paris, in ciuda interzicerii circulatiei auto.  Cea mai cunoscuta catedrala a Frantei,  Notre-Dame, se afla si ea acolo. In fata catedralei se poate vedea Point-Zero (punctul zero), un reper in pavaj, de la care este masurata distanta catre toate orasele Frantei.

Paris

 • Un oras al boemilor

Pe buna dreptate, Parisul a fost numit o Mecca a artistilor. Multi scriitori, poeti si pictori au locuit acolo. Acestia preferau cartierul Montmartre, aflat pe o colina vegheata de cupolele bisericii Sacre Coeur. Acolo au locuit, lucrat si iubit Vincent Van Gogh, Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso si Frederic Chopin. La inceputul secolului XIX , majoritatea artictilor sau mutat in cartierul Montparnasse, de care isi leaga numele Victor Hugo, Arthur Rimbaud, Marc Chagall si Ernest Hemingway.

Paris

 • Cabaret, Teatre si scoli

Paris este locul unde au aparut cafenelele literare si cabaretele, aflate cu precadere in cartierul Montmartre. Cel mai faimos cabaret, Moulin Rouge, aflat in cartierul felinarelor rosii a fost construit in 1889. Merita vizitate si teatrele cu traditie indelungata:

 1. Opera Nationala din Paris, construita de imparatul Napoleon al III-lea;
 2. Comedia Franceza, fondata pe vremea lui Ludovic al XIV-lea;
 3. Teatrul Champs-Elysees;

Doua colegii cu traditie in Paris sunt:

 1. Sorbona, fondata la mijlocul secolului XII;
 2. College de France

Paris

 • Locuri de vizitat

Paris este capitala si cea mai mare zona metropolitana a Frantei precum si una din cele mai importante destinatii turistice din Europa. In fiecare an, peste 15 milioane de turisti stau in hotelurile din Paris si cca. 30 milioane viziteaza orasul. Parisul gazduieste cel mai faimos muzeu, Luvru, prestigioasa Universitate Sorbona si este considerat capitala mondiala a modei.

 1. Catedrala Notre-Dame, cel mai cunoscut monument gotic, construita in secolul XIII, a fost martora incoronarii lui Napoleon ca imparat al Frantei.
 2. Domul Invalizilor, ridicat in 1670 de Ludovic al XIV-lea, in onoarea veteranilor de razboi.
 3. Turnul Eiffel, construit in 1889 pentru Expozitia Universala, pentru comemorarea a 100 de ani de la revolutia franceza; Cea mai inalta structura a Frantei (300m)
 4. Luvrul, muzeul d’Orsay si Centrul Pompidou.
 5. Cartierul Latin, Manastirea St-Germain-des-Pres
 6. Champs-Elysees, cea mai cunoscuta strada din Paris si Arcul de Triumf, a carui constructie a fost comandata de Napoleon in 1806 pentru a comemora victoriile sale.
 7. Palatul Versailles, cu parcul sau si Muzeul Trasurilor.
Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.
LoccoChicco

LoccoChicco

Un sentiment adanc existent in fiecare, o umana nazuinta spre un “mai bine” menit, poate inconstient, sa duca la o lume mai buna… omniprezentul sentiment . Indiferent de epoca, indiferent de nivelul educational sau intelectual, omul a dorit o lume mai buna.


Related Articles

Care sunt cele mai frumoase orase din lume?

Frumusetea este fara doar si poate in ochii celui care priveste, dar atunci cand vine vorba despre orase, aproape toata

Ghid de călătorie – Nisipurile de Aur cum ajungi și ce poți face aici

Nisipurile de Aur sau Golden Sands, în limba engleză, este una dintre cele mai cunoscute și vizitate stațiuni din Bulgaria.

Top orase fantoma din lume

Conflicte, un declin economic, razboaie sau catastrofe naturale…. Motivele pentru care locuitorii unui oras parasesc locul pot sa fie numeroase.


3 comments

Write a comment
 1. Corrine David
  Corrine David 11 iunie, 2013, 00:54

  Nu trebuie ratate in vizita din Orasul Rosu, Capitolul, situat in centrul orasului, Pont Neuf, unde se afla cele mai frumoase cladiri din oras, Couvent des Jacobins, biserica devenita in prezent muzeu, Monument aux Combattants de la Haute-Garonne, care reprezinta Arcul de Triumf al Toulouse-ului si Chapelle des Carmelites, capela si opera de arta ce dateaza din sec.XVII.

  Reply this comment
 2. Mathew Gomez
  Mathew Gomez 16 iunie, 2013, 06:39

  În ciuda acestor cifre, PIB-ul per locuitor în Franța este semnificativ mai mic decât cele din alte state din OECD, fiind comparabil cu cel al țărilor dezvoltate din UE, situat la aporximativ 30% din cel al Statelor Unite. Motivul este faptul că procentajul populației franceze în activitate este mai mic decât cel din alte țări, astfel încât PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic, în ciuda productivității ridicate. Dintre țările OECD Franța are unul dintre cele mai mici procente de populație lucrătoare cu vârtsta între 15 și 64 de ani, de doar 68.8% în 2004, față de 80% în Japonia, 78,9% în Regatul Unit, 77,2% în SUA și 71% în Germania.

  Reply this comment
 3. Robi
  Robi 16 septembrie, 2013, 16:03

  un oras bine vazut de intreaga lume. sunt convins ca nu te’ai plictisi chiar si sarac fiind.

  Reply this comment

Write a Comment

Lasă un răspuns

Sari la bara de unelte