Conflicte, un declin economic, razboaie sau catastrofe naturale…. Motivele pentru care locuitorii unui oras parasesc locul pot sa fie numeroase. Si este posibil acum sa le vizitam peste tot in lume fie ca au ramas intregi, fie ca sunt doar vestigii.
Kolmanskop, Namibia. O veche cetate, acest oras este pierdut in mijlocul desertului Namib, la 850 km in sud-est fata de capitala Windhoek. Dupa descoperirea unui diamant de catre un muncitor feroviar, colonii de germani s-au instalat aici. Declinul sau este insa rapid, atunci cand cursul diamantului cade si o alta sursa este gasita mai la sud. In zilele noastre, o parte din oras este inghitita de nisip.
Bodie, Statele Unite. Acest ghost town californian este un exemplu printre alte locuri care au cunoscut o ascensiune fulguranta odata cu cucerireea vestului si un declin la fel de rapid. Locuit pana in secolul XX, Bodie care atinge apogeul in 1880, a fost al doilea oras ca marime din California.
Craco, Italia. In partea de sud a Italiei, in regiunea nu foarte cunoscuta Basilicate, se afla Craco, construit pe o colina, la aproape 400 de metri. Craco a supravietuit epidemiilor, mai ales ciumei negre, care a decimat o parte din locuitorii sai, dar nu a rezistat alunecarilor de teren care au dus la caderea sa inexorabila, in anul 1960.
Hashima, Japonia. In realitate, este vorba despre o insula complet abandonata. In anul 1960 a fost cea mai locuita insula din lume si avea locuitori care se ocupau cu colectarea de carbun submarin. Ramane un martor al muncii fortate a chinezilor si coreenilor din perioada ocupatiei japonezilor.
Varosha, Cipru. Golit de cei 40 000 de locuitori ai sai dupa invazia armatei turce in anul 1974, orasul cipriot Varosha, o fosta statiune balneara este obiectul a numeroase controverse. Turcii vor sa readuca la viata acest oras fantoma, aflat azi sub controlul armatei tucesti. Ruinele sale sunt acoperite de vegetatie.
Pripiat, Ucraina. Acest oras ucrainian aflat la 3 km fata de centrala nucleara de la Chernobil este un martor direct al catastrofei din anul 1986. Evacuat a doua zi dupa expolzia catastrofica, avea in jur de 50 000 de locuitori. Acum, cand radioactivitatea este foarte scazuta in zona, multi turisti ajung in zona. Un oras unde vegetatia a crescut in voie, dar si un parc de distractii care nu a mai fost inaugurat niciodata.
Pyramiden, Norvegia. Aflat pe insula Spitzberg, in inima arhipelagului norvegian Svalbard, are numele de la muntele in forma de piramida la poalele caruia a fost fondat. A fost o cetate miniera prospera pana in 1998, la incetarea productiei. De atunci orasul este complet abandonat.
Swell, Chile. Un oras minier cunoscut drept orasul scarilor, Swell se afla la peste 2000 de metri altitudine in Anzi. A avut o perioada foarte prospera la inceputul secolului XX atunci cand guvernul chilian a autorizat exploatarea celei mai mari mine de cupru din lume.
Skrunda- 1, Letonia. Dupa ce a fost baza radarurillor gigantice letoniene, Skrunda- 1 este acum abandonat in padurea din Letonia. A fost abandonat in momentul proclamarii independentei.