Puterea Independentei – Barcelona

Barcelona

Barcelona este favorizata de pozitionarea ei geografica și de relatiile tradiționale, vechi de secole cu Franta și Italia. Aceste atuuri au modelat spiritul unic al orașului: Avangardist, deschis, dinamic, plin de culoare și creativitate.

Barcelona

 • La Rambla

Unul dintre reperele consacrate ale Barcelonei și loc favorit pentru plimbări este aceasta promenada eleganta, care porneste din piata numita Plaça de Catalunya și se termina in port.

Strada larga, strajuita de copaci de-o parte si de alta, are cinci sectiuni si se incheie cu ponton de lemn – Rambla de Mar. Numele strazii este derivat din limba araba, in care inseamna albie de rau nisipoasa. La capatul dinspre port se ridica statuia de 60 metri a lui Cristofor Columb, inaugurata cu ocazia Expozitiei Mondiale din 1888. La Rambla este plina de viata la orice ora din zi si din noapte.

Barcelona

 • Cartierul Gotic

Cartierul Gotic este centrul medieval al vechiului oras, unul dintre cele mai bine conservate din Europa. Cladirile istorice din Plaça de Sant Jaume sunt sediile administratiilor locale (ajuntament) si regionale (generalitat). Un labirint de stradute inguste si intunecate duce la catedrala care da numele pietei, impresionanta ca marime, cu o capela in stil romanic si arcade gotice. Constructia ei a inceput in 1298 si sa finalizat abia la inceputul secolului XX. In apropiere este amplasat palatul regal, acolo unde in 1492, la intoarcerea sa din America, Columb a fost primit de conducatorii catolici ai Spaniei.

Barcelona

 • Antonio Gaudi si modernismul

La sfarsitul secolului XIX, in Barcelona apare o versiune locala a curentului „art nouveau”. unele dintre cladirile construite in acea epoca, comandate de elita financiara a vremii, seamana cu sculpturile monumentale datorita formelor elaborat rotunjite. Cele mai multe dintre ele sunt situate in catiere Eixample.

Modernismul a devenit o modalitate de expresie a aspiratiilor nationaliste catalane. Cel mai cunoscut reprezentant al curentului a fost Antonio Gaudi y Cornet (1852-1926), creatorul celebrei biserici Sagrada Familia.

 • Costa Brava si Costa Dorada

In imediata apropiere a Barcelonei se afla multe destinatii de vacanta cunoscute.

Costa Brava are aproape 200km de golfuri pitoresti marginite de stanci abrupte, ce se intind intre Blanes si granita cu Franta langa Portbou.

In directia opusa, Costa Dorada se desfasoara spre gura de varsare a raului Ebru, gazduind plaje cu nisip auriu si statiuni aglomerate, precum Lloret de Mar si Sitges.

Barcelona

 • Nebunia fotbalului

„Mes que un club” (Mai mult ca un club) este motto-ul clubului FC BARCELONA.

Pe timpul regimului lui Franco clubul a fost un simbol al luptei pentru independenta a Cataloniei, iar steagul sau a fos folosit in locul celui interzis al regiuni. Celebra Barça a castigat multe titluri de campioana a Spaniei si a Europei, dar meciurile cu rivala sa eterna Real Madrid sunt cele care starnesc cea mai apriga mandrie catalana. Fondat in 1899, clubul este unul dintre cele mai bogate din lume, cu peste o suta de mii de membrii (insusi Papa Ioan Paul al-II-lea a fost printre ei). Stadionul clubului Camp Nou este cel mai mare din Europa si, mult timp al doilea ca marime din lume, dupa Maracana din Brazilia. A fost construit in 1957, iar la inaugurarea sa FC BARCELONA a jucat cu echipa Poloneza Legia Varsovia. Clubul este deja o institutie, mandria regiunii si o parte fundamentala a identitatii catalane.

 • Locuri de vizitat
 1. Biserica Sagrada Familia si Casa Mila – O casa cu fatada ondulata si cosuri de fum cu forme bizare, ambele proiectate de Antonio Gaudi.
 2. Parcul Guell – O gradina cu elemente arhitecturale in stil Gaudi.
 3. Muzeul National de Arta Catalana, aflat in Palatul National de pe dealul Montjuic.
 4. Muzeul Picasso, unde se afla seria de picturi celebre „Las Meninas” (1957).
 5. Fundatia Joan Miro, care gazduieste o colectie de lucrari ale celebrului artist (pictor,sculptor si grafician) supra realist, originar din Barcelona.
 6. Barceloneta, un vechi cartier de pescari aflat la sud de statia de tren Estacio de Tranca, renumit pentru strazile sale perpendiculare, pline de restaurante micute si pentru plaja sa publica.
 • 6 locuri fascinante
 1. Catalana este o limba romanica, vorbita de asemenea in sudul Frantei si in Insulele Baleare. Este una din limbile oficiale ale orasului Alghero din Sardinia, denumit si „Mica Barcelona”.
 2. Conform legendei, orasul a fost intemeiat de comandorul cataginez Hamilcar Barca (tatal celebrului Hannibal), care i-a dat si numele.
 3. Cam din 1880 pana in anii 30, orasul a fost bastionul anarhistilor spanioli
 4. In 1950, la Barcelona a fost infiintata compania de stat Seat, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea de automobile din Spania.
 5. Catalonia este vizitata de aproximativ 40% dintre turistii care vin in Spania.
 6. Barcelona are legatura maritima directa cu Italia, o linie de feriboturi conectand-o cu portul Civitavecchia de langa Roma.
Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

2 thoughts on “Puterea Independentei – Barcelona

 1. Se crede adesea despre apă că ar avea puteri spirituale. În mitologia celtică, de pildă, Sulis este zeița locală a apelor termale; în hinduism , apa este personificată ca o zeiță sub numele de Ganga . De asemenea, diferiți zei pot patrona diferite izvoare, râuri sau lacuri. În mitologiile romană și greacă , Peneus a fost un zeu-fluviu, unul dintre cele 3.000 de oceanide .

 2. Concursul „Trimite cele mai multe felicitari si castiga unul dintre cele 3 premii” si-a desemnat castigatorii!

Lasă un răspuns