Sankt Petersburg – Orasul de pe apa

Petersburg

Petersburg se afla in delta Raului Neva, ce leaga Lacul Ladoga de Marea Baltica. Aceasta locatie strategica, utila transportului fluvial, l-a incurajat pe Petru I sa construiasca orasul pe teritoriul mlastinos castigat in Razboaiele Nordice impotriva Suediei.

Petersburg

  • Venetia Nordului

Centrul orasului  are 342 de poduri peste Neva si canalele sale, facand legatura intre mai multe zeci de insule. Intregul oras are peste 500 de poduri, 14 dintre cele mai mari fiind deschise noaptea pentru a permite navelor mari sa ajunga in Lacul Ladoga. Apa ocupa aproximativ 10% din suprafata orasului. Datorita numarului mare de nave si poduri Sankt Petersburg este adesea numit Venetia Nordului

PetersburgPetersburgPetersburg

  • Insula Iepurelui si nasterea orasului.

Locuri de vizitat:
  • Monumentul lui Petru cel Mare
  • Palatul de iarna
  • Biserica Invierii
  • Cladirea Amiralitatii
  • Catedrala Kazan
  • Catedrala Sfantului Isaac

Fortareata Petru si Pavel de pe Insula Iepurelui a fost prima constructie ridicata pe suprafata mlastinoasa castigata in Razboaiele Nordice cu Suedia. Constructia a inceput la 27 Mai 1703, iar lucrarile au fost supravegheate personal de Petru I. Fortul echipat cu 300 de tunuri trebuia sa ofere protectie impotriva atacurilor flotei suedeze. Structura hexagonala are sase bastioane, iar cladirea sa principala, Biserica Sfintilor Petru si Pavel are un turn de 123m, ramanand pana in anii 1960 cea mai inalta cladire a orasului. Cetatea cuprindea o garnizoana si a servit drept inchisoare politica, unde au fost intemnitati fiul lui Petru, Alexei, iar mai tarziu, Feodor Dostoievski, Lev Trotki si Maxim Gorki.
Stiati ca?
Metroul din Sankt Petersburg este unul din cele mai adanci sisteme subterane din lume, cu linii aflate in medie la 60 m adancime, dar care pot ajunge si la 110m. Cea mai adanca statie , Admiralteskaya, se afla la 102 m sub pamant. Sistemul include cinci linii care insumeaza 105,6 km si peste 60 de statii.
 
Crucisatorul Aurora este unul din simbolurile orasului si al Revolutiei din Octombrie. Pe data de 7 Noiembrie 1917, la ora 21:40, o salva oarba trasa de tunul Aurorei a fost semnalul pentru atacarea Palatului de Iarna. Cea mai cunoscuta nava a flotei rusesti a luptat o singura data, in batalia de la Tusima, in timpul razboiului ruso-japonez. In timpul apararii Leningradului, tunurile sale au fost folosite pentru apararea antiaeriana. Aurora a fost ancorata pe cheiul Petrogradskaya si adaposteste un muzeu.

  • Inelul de aur

In jurul orasului Sankt Petersburg esista sase mari complexe de parcuri si palate – resedinte de vara ale tarilor. Cea mai cunoscuta, Tarscoe Selo, a fost infiintata de Ecaterina I si a fost extinsa de Ecaterina a-II-a, care a adaugat Galeria Cameron. Palatul Ecaterina contine o reconstructie a Salii de Chilimbar de panouri de chilimbar, mozaicuri de marmura si pietre pretioase.

La fel de cunoscut este si Peterhof, considerat ca unul dintre cele mai elegante palate din lume numit „capitala fantanilor”. Alte asemenea resedinte pe langa Sankt Petersburg sunt Pavlovsk, Palatul Konstantinovski  din Strelna si Palatul Alexandru, preferat de ultimul tar al Rusiei.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

3 thoughts on “Sankt Petersburg – Orasul de pe apa

  1. Sankt Petersburg este unul din acele orase ale lumii in care poti sa crezi ca te aflii in paradis, are o multime de atractii cu o semnificatie istorica puternica.

Lasă un răspuns