Cum sa indepartezi rugina de pe lantul unei biciclete

Otelul folosit pentru fabricarea lanturilor de biciclete este predispus la aparitia ruginei, mai ales atunci cand este expus la sarea de pe drumuri. Sarea este coroziva pentru otel. Curatarea ruginii se face intr-un mod simplu, dar trebuie neaparat sa protejati lantul si sa fie uns pentru a preveni reaparitia oxidarii. Nu lasati rugina sa se acumuleze pentru ca indepartarea ei va fi mult mai dificila, iar in unele cazuri va trebui ca lantul sa fie inlocuit cu unul nou. Nu este o tragedie, lanturile de bicicleta nu sunt piese costisitoare, dar este indicat sa intretineti bicicleta dumneavoastra, pentru a nu ajunge sa schimbati lantul o data pe luna.

 

Pasii de curatare a ruginii de pe lantul unei biciclete:

  1. Pasul unu: verifica daca lantul este murdar sau depuneri inainte de plimbarile cu bicicleta. In cazul in care va deplasati frecvent, o inspectie saptamanala va permite sa gasiti rugina inainte sa se acumuleze.
  2. Pasul doi: curata lantul de murdarie, sterge-l cu carpa curata, uscata sau cu perie. Odata ce murdaria este indepartata, uita-te dupa pete de rugina.
  3. Pasul trei: curatarea ruginii cu ajutorul unui burete imbibat in zeama de lamaie. Pentru indepartarea ruginii greu de curatat, indeparteaza lantul si pune-l intr-o solutie de acid citric, precum sucul de lamaie.
  4. Dupa ce ati curatat rugina aveti grija sa uscati lantul foarte bine si sa il montati la loc. Nu uitati sa lubrifiati lantul pentru a prevenit reaparitia ruginei.

Mai multe in acest video.

Curatarea ruginii cu benzina sau kerosen

Rugina de pe lant mai poate fi curatata si daca puneti lantul intr-un borcan cu benzina sau kerosen. Aceasta metoda va indeparta orice urma de impuritati, sau depuneri de rugina care exista pe suprafata acestuia. Pentru rezultate favorabile, trebuie sa lasi lantul la inmuiat timp de 24 de ore intr- zona ventilata, fara a pune capacul borcanului.

Utilizati manusi de cauciuc atunci cand manipulati lantul si fiti atent sa nu stropiti. Frecati lantul cu un prosop, curatati fiecare veriga a lantului. Lantul ar trebui sa se curete usor, daca nu, mai trebuie sa il lasati la inmuiat inca 24 de ore.

Dupa acest proces, se monteaza lantul inapoi pe bicicleta. Utilizati degresant si apa pentru a curata lantul de orice resturi ramase.

Aplica cateva picaturi de lubrifiant special pentru lantul de bicicleta. Daca aveti o bicicleta cu viteze, aveti grija sa treceti prin toate treptele de viteza pentru a distribui lubrifiantul peste tot. Dupa trei rotatii complete, stergeti excesul de lubrifiant si lantul va fi ca nou.

 

 

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

One thought on “Cum sa indepartezi rugina de pe lantul unei biciclete

  1. Eu folosesc o carpa uscata cu care sterg lantul, iar dupa il ung cu putin ulei de la autoturism…nu am avut probleme, dar ca orice lucru, mai devreme sau mai tarziu, va trebui schimbat!

Lasă un răspuns