Cardul este util mai ales în cazurile de urgenţă, când medicii vor putea stabili mai repede un diagnostic şi un tratament. Sunt persoane alergice la unele medicamente, iar dacă medicul de la UPU nu cunoaşte acest lucru, poate administra un tratament care nu ajută pacientul.
Potrivit legii, începând cu 1 mai, asiguraţii vor avea obligaţia de a prezenta cardul de fiecare dată când vor merge la medic, fie că vorbim de cabinete sau clinici, fie că vorbim de spitale. Ce se întâmplă, însă cu aceia care, deşi deţin un card de sănătate, nu îl iniţializează până la această dată.
Persoanele care, fie refuză cardul de sănătate, fie nu au reuşit să îl iniţializeze până la data de 1 mai, vor solicita, la Casa de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia se află, o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverinţă are valabilitatea de 3 luni.
Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine doar datele de identificare ale asiguratului.
Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii:
- Numele şi prenumele asiguratului
- Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
- Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID)
- Data naşterii
- Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)
În data de 19 septembrie 2014 a început procesul de distribuire a cardului naţional de sănătate, care se realizează după graficul stabilit în contractul-cadru şi în contractele subsecvente încheiate de CNAS şi casele de asigurări cu CN Poşta Română.
Activarea cardului de sănătate se va face la orice furnizor de servicii medicale (cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator) la care asiguratul va apela prima dată după primirea cardului. Nu este necesar ca asiguratul să meargă special la medic pentru activarea cardului.
Bizpharma vine in ajutorul utilizatorilor sau cu oferte foarte bune la cititoare pentru astfel de carduri iar acesta este considerat un lucru foarte bun mai ales ca folosirea acestor carduri a ingreunat la inceput relatia medic-pacient, multi dintre pacienti neintelegand cu adevarat ce inseamna si la ce este necesar un card de sanatate.