La inceputul lunii iulie Comisia Europeana a lansat o consultare publica cu privire la schimbarea semestriala a orei in Uniunea Europeana. O consultare care intervine dupa o rezolutie a Parlamentului European, adoptata in luna februarie a acestui an dar si in urma cererilor facute de un numar mare de cetateni si a statelor membre.
In data de 3 august, peste un milion de cetateni europeni si-au dat deja acordul iar aceasta consultare s-a incheiat pe data de 16 august. O directiva europeana care dateaza din anul 2001 a incercat o reglementare si anume trecerea de la ora de iarna la cea de vara si invers. Absolut toate statele europene isi schimba an de an ora in ultimul sfarsit de saptamana al lunii martie si in ultimul sfarsit de saptamana din luna octombrie. Aceasta introducere a orei dateaza din anul 1977 si avea drept scop economisirea de energie, in ciuda faptului ca eficienta sa a fost contestata de nenumarate ori.
Dupa incheierea acestei consultari vor exista doua posibilitati – fie nu se vor mai face modificari, fie se va renunta la schimbarea orei pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Chiar daca aceasta schimbare a orei a fost instituita in urma cu mai bine de 40 de ani, aceasta continua sa fie criticata, se primesc destul de des reclamatii din partea cetatenilor statelor europene cu privire la ineficacitatea schimbarii orei de vara. Printre altele, acestia reclama dificultati in adaptarea somnului.
Unele din tarile din Uniunea Europeana sunt complet impotriva schimbarii orei. Spre exemplu, Finlanda ca aceasta schimbare semestriala a orei sa fie suprimata total. In plus, si Lituania a cerut o revizuire a sistemului actual conform informatiilor Comisiei. Uniunea Europeana a efectuat drept urmare o serie de studii ca urmare a numeroaselor plangeri primite din partea cetatenilor cu privire la impactul pe care il are aceasta schimbare a orei asupra cetatenilor. Cu alte cuvinte, si-a dorit ca cetatenii europeni sa aiba ocazia sa se exprime cu privire la acest subiect.
Prin anul 1980, o directiva stabilise faptul ca toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate sa treaca la ora de vara in ultima duminica a lunii martie si sa revina la ora de iarna in ultima duminica a lunii octombrie. Ca urmare a socului petrolier din anii 1973-1974, majoritatea tarilor instituisera acest sistem de schimbare a orei cu scopul de a economisi energie. Obiectivul principal al schimbarii orei era in principal acela de a reusi sa faca sa corespunda mai bine orele in activitate cu orele insorite pentru a limita cat mai mult cu putinta utilizarea luminii artificiale. Ora de vara intr-adevar, prin anul 2009 aducea o economie globala insa lucrurile stau acum putin diferit.
Zvonurile ca nu se va mai trece la ora de iarna sunt multe, inca nu se stie ce se va intampla in octombrie.