Lampedusa: Ursula von der Leyen propune un plan de urgenta pentru a ajuta Italia

Duminica, la Lampedusa, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat un plan de urgenta pentru a ajuta Italia sa faca fata afluxului record de migranti. Mii de persoane, in principal din Africa subsahariana, au ajuns in ultimele zile pe mica insula italiana Lampedusa. Aceasta situatie exceptionala a redeschis dezbaterea spinoasa privind modul in care statele europene gestioneaza imigratia ilegala in Mediterana.

Noi anunturi pentru a ajuta Roma. Duminica, 17 septembrie, pe insula mediteraneana Lampedusa, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat un plan de urgenta pentru a ajuta Italia sa faca fata numarului record de migranti care sosesc pe teritoriul sau.

Dupa ce a vizitat centrul de primire a migrantilor de pe mica insula impreuna cu sefa guvernului italian, Giorgia Meloni, Ursula von der Leyen a detaliat un plan de ajutor in 10 puncte, menit sa raspunda situatiei actuale, sa imbunatateasca repartizarea solicitantilor de azil intre tarile europene si sa previna repetarea sosirilor in masa, care pun la grea incercare capacitatile logistice si administrative ale Italiei. Planul este menit sa combine o pozitie ferma impotriva traficantilor de persoane cu facilitarea canalelor legale de intrare in Europa pentru persoanele eligibile pentru azil.

Bruxelles-ul intentioneaza in primul rand sa intensifice asistenta acordata Italiei de catre Agentia pentru Azil a Uniunii Europene si de catre agentia UE de paza de coasta si de frontiera, Frontex, pentru a asigura inregistrarea migrantilor, amprentarea, interviurile etc. Frontex si alte agentii vor intensifica, de asemenea, supravegherea marilor si „vor studia optiunile pentru extinderea misiunilor sale navale in Mediterana”.

Frontex si alte agentii vor trebui, de asemenea, sa intensifice supravegherea marilor si sa „studieze optiunile pentru extinderea misiunilor sale navale in Mediterana”.

Mecanismul voluntar de solidaritate

Comisia doreste sa faciliteze transferul persoanelor care sosesc in Lampedusa – care de obicei sunt duse cu barca in Sicilia sau pe continent – inclusiv catre alte tari europene.

„Imigratia neregulamentara este o provocare europeana care necesita un raspuns european”, a insistat Ursula von der Leyen in cadrul unei conferinte de presa la Lampedusa. „Indemnam celelalte state membre sa utilizeze mecanismul de solidaritate voluntara”, a spus ea, fara a mentiona Germania, care a decis recent sa nu mai primeasca migranti care sosesc in Italia.

Planul prevede, de asemenea, imbunatatirea dialogului cu principalele tari de emigratie de pe aceasta ruta in vederea readmisiei cetatenilor lor care nu indeplinesc conditiile de azil, in special Guineea, Coasta de Fildes, Senegal si Burkina Faso. De asemenea, prevede acorduri cu tarile de origine si de tranzit pentru a reduce numarul de plecari, in special cu Tunisia, de unde pleaca marea majoritate a persoanelor care ajung in Lampedusa.

In iulie, UE a semnat un acord de parteneriat cu Tunisia, care vizeaza reducerea numarului de migranti care ajung pe coasta italiana, in schimbul unui ajutor financiar. Ursula von der Leyen a declarat duminica ca UE ar trebui sa accelereze plata acestui ajutor catre Tunis. La randul sau, Giorgia Meloni a evocat posibilitatea unui ajutor european pentru a ajuta tara sa-si echilibreze bugetul, in conditiile in care Fondul Monetar International conditioneaza acordarea unui imprumut de 1,9 miliarde de dolari de adoptarea unor reforme respinse de presedintele Kaïs Saïed.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns