Rezumat:
- 1 1. Echipamentul potrivit contribuie la atingerea performanțelor
- 2 2. Poate fi o formă de încălzire pentru antrenamente intense
- 3 3. Reprezintă un tip de efort recomandat pentru recuperare
- 4 4. Comunitatea celor care fac jogging este activă în online
- 5 5. Odihna între sesiunile de jogging este importantă
Jogging-ul este o formă de alergare în ritm alert sau mediu, ce poate fi practicată atât pe suprafețe dure, cât și pe trail. Obiectivul principal al acestui tip de activitate este creșterea rezistenței fizice, pentru parcurgerea unor distanțe din ce în ce mai mari.
Secundar, jogging-ul contribuie la îmbunătățirea tonusului mental al sportivului, cu un impact esențial în cazul celor care se confruntă cu depresie, stres sau episoade de anxietate. Mai multe aspecte importante despre jogging, chiar acum:
1. Echipamentul potrivit contribuie la atingerea performanțelor
Jogging-ul este un antrenament aerobic de anduranță, cu beneficii demonstrate pentru sistemele metabolic și cardiovascular, numărul de kilograme al sportivului sau nivelul de forță în oase și articulații
Stimularea constantă ale acestora permite atingerea cu mai multă ușurință a obiectivelor pe care un sportiv le setează. Iată doar câteva exemple: un anumit prag de kilometri alergați lunar, o anumită frecvență a antrenamentelor, anumite trasee avute în plan etc
Însă pentru a putea practica jogging într-un mod eficient pentru atingerea performanțelor, este necesar să porți echipamentul de alergare adecvat. Acesta poate fi compus din:
- pantaloni sau colanți pentru alergare
- încălțăminte sport (asfalt sau trail)
- tricouri, maiouri sau bluze sintetice pentru alergare
- hanorace pentru barbati / femei de vreme rece
- jachete softshell pentru zile cu ploaie
- șosete și ciorapi compresivi pentru alergare
- ochelari polarizați și șapcă pentru zile însorite
- crema de protecție solară cu factor SPF etc
2. Poate fi o formă de încălzire pentru antrenamente intense
Indiferent de sportul pe care îl practici, etapa de încălzire are o importanță deosebită pentru siguranța ta și eficienta pe care o poți avea ulterior, în timpul antrenamentului propriu-zis.
Mulți consideră că jogging-ul reprezintă o formă ideală pentru a te încălzi, înainte de practicarea unui sport de echipă (baschet, handbal, volei etc), atunci când este realizat la o intensitate a efortului scăzută și pe un interval de aproximativ 5-10 minute.
Jogging-ul de încălzire pregătește mușchii, articulațiile și oasele pentru nivelul de efort ridicat, ce urmează acestei prime etape. De asemenea, crește ritmul cardiac și nivelul de oxigen transportat spre organe și țesuturi, proces vital pentru performanța de pe teren.
3. Reprezintă un tip de efort recomandat pentru recuperare
În cazul celor care s-au confruntat recent cu traume fizice sau cu operații chirurgicale, ce au afectat capacitatea de a depune efort fizic, jogging-ul reprezintă o formă de recuperare simplu de realizat.
Este de apreciat deoarece sportivul are control deplin asupra: timpului petrecut pe circuit, nivelului de dificultate, intensității cu care aleargă până la finiș.
Fiind un sport individual, ce poate fi practicat pe cel mai apropiat traseu de casa, recuperarea fizică prin jogging poate avea loc independent de programul altor sportivi, sau de cel al unui preparator.
4. Comunitatea celor care fac jogging este activă în online
Prin utilizarea unor tool-uri dezvoltate pentru Android, iOS sau Windows, cei care fac jogging se pot conecta online cu alți pasionați ai acestui sport. Chiar dacă jogging-ul este descris prin individualism, online-ul le oferă sportivilor șansa de apartenență la o comunitate solidă.
Aplicațiile specifice permit acces la o mulțime de funcții, setate în funcție de preferințele fiecărui user. Monitorizarea efortului poate avea o mulțime de forme: date privind parcursul (%) până la atingerea unui obiectiv, clasamente actualizate în timp real, competiții etc
5. Odihna între sesiunile de jogging este importantă
Toți cei care se bucură de un anumit nivel al experienței în acest sport pot confirma importanța zilelor de odihnă, avute între zilele cu sesiuni de efort. În caz contrar, îmbunătățirea calităților fizice și atingerea obiectivelor presetate sunt imposibile.
În timpul unei săptămâni, organismul tău poate avea două sau trei zile de odihnă totală. De-a lungul intervalelor de pauză poți medita sau te poți plimba pe aleile din parc, deoarece aceste activități nu implică o presiune ridicată pe mușchi, articulații sau oase.
Alege să practici jogging ori de câte ori timpul îți permite, deoarece asigură o mulțime de beneficii pentru organismu și starea ta mentală. La fiecare ieșire, poartă echipament de alergare calitativ, adaptat condițiilor meteo și tipului de traseu pe care faci acest tip de efort!