Stresul si bolile gastrointestinale

stresulsibolilegastrointestinale

Exista mai multi factori care contribuie la aparitia bolilor gastrointestinale, atat biologici, cat si psihologici sau sociali. Cu toate acestea, numeroase studii arata faptul ca, dintre toti acesti factori, stresul are o importanta apart.

Stresul poate cauza o serie de afectiuni gastrointestinale, precum crampe, balonare, inflamatie si pierderea apetitului. Mai mult, nivelul ridicat de stres poate sa declanseze sau sa agraveze simptomele unor boli gastrointestinale mai serioase, asa cum sunt gastrita, ulcerele peptice sau sindromul de colon iritabil.

Motivul pentru care acest lucru se intampla este faptul ca sistemul gastrointestinal se afla in stransa legatura cu creierul, comunicand constant. De fapt, exista mai multe legaturi neuronale la nivelul intestinului decat la nivelul maduvei spinarii, potrivit unor cercetari in domeniu. Sistemul gastrointestinal este partial controlat de sistemul nervos central, insa are propria sa retea de neuroni, cunoscuta sub numele de sistem nervos intrinsec. Unii medici si cercetatori considera ca sistemul gastrointestinal este „al doilea creier al corpului uman”.

Cu ajutorul celor peste 100 de milioane de celule nervoase prezente in tractul gastrointestinal, de la esofag si pana la rect, sistemul nervos intrinsec este responsabil cu reglarea unor procese digestive importante, precum inghitirea bolului alimentar, eliberarea de enzime pentru digerarea alimentelor si separarea nutrientilor de celelalte substante, care se transforma in cele din urma in materii fecale. Felul in care organismul realizeaza toate aceste procese este puternic influentat de stres.

Stresul: factor declansator al afectiunilor gastrointestinale

Atunci cand sistemul nervos simpatic detecteaza o situatie potential amenintatoare, in corp se elibereaza cortizol, numit si hormonul stresului. Daca nivelul de cortizol este crescut, pot sa apara simptome si afectiuni gastrointestinale precum:

  • crampe cauzate de scaderea fluxului sangvin si a nivelului de oxigen din stomac;
  • dezechilibru al florei intestinale;
  • diaree sau constipatie;
  • greata si ameteli;
  • indigestie cauzata de cresterea aciditatii din stomac;
  • inflamatii;
  • spasme la nivelul esofagului.

Desi stresul in sine nu poate sa provoace direct aparitia unor boli gastrointestinale, nivelul crescut de cortizol poate agrava afectiunile cu care oamenii se confrunta deja. De aceea, este bine sa fie luate masuri pentru a controla situatiile stresante si pentru a gasi modalitati de mentinere a calmului. Afectiuni gastrointestinale care pot fi exacerbate de stres sunt:

  • boala Crohn;
  • colita ulcerativa;
  • boala de reflux gastroesofagian (BRGE);
  • gastrita;
  • sindromul de colon iritabil;
  • ulcerul stomacal.

Modalitati de gestionare a stresului

Stresul poate fi tinut sub control prin metode care actioneaza atat asupra fizicului, cat si asupra psihicului. Cu un nivel scazut de cortizol, pot fi eliminate afectiuni gastrointestinale precum constipatia, indigestia sau crampele. Dintre optiunile pe care le au la dispozitie cei care se confrunta cu stresul pot fi mentionate activitatile fizice, o alimentatie sanatoasa, yoga, meditatia, psihoterapia si o gestionare eficienta a timpului.

Activitatea fizica detensioneaza corpul si stimuleaza secretia de endorfine, aceasta fiind o maniera excelenta de gestionare a stresului si de mentinere a unei digestii sanatoase.

In ceea ce priveste alimentatia, s-a demonstrat ca persoanele stresate tind sa consume mai multe grasimi si zaharuri, intrand intr-un cerc vicios. In schimb, se recomanda consumul de alimente benefice atat pentru sistemul nervos, cat si pentru cel digestiv, asa cum sunt citricele, migdalele sau somonul. Motivul? Vitamina C, magneziul si acizii grasi omega-3 sunt excelente pentru imbunatatirea starii de spirit si reducerea nivelului de cortizol.

Yoga si meditatia sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri pentru inducerea unei stari de calm si pentru o mai buna concentrare. Acestea pot fi facute chiar in intimitatea locuintei, iar persoanele care simt ca au nevoie de ajutor de specialitate, pot sa apeleze la un psihoterapeut.

Pentru scaderea stresului cauzat de task-urile si deadline-urile de la serviciu sau din viata personala, o planificare mai atenta a timpului poate sa faca minuni.

Cum pot fi tinute sub control bolile gastrointestinale

O metoda simpla de a tine sub control afectiuni gastrointestinale cauzate de stres este administrarea de suplimente alimentare din plante medicinale special formulate pentru combaterea constipatiei sau diareei, pentru curatarea colonului sau pentru redarea echilibrului enzimatic. Bineinteles, se recomanda un consult de specialitate la medic, care in urma unei evaluari amanuntite poate recomanda si un tratament medicamentos eliberat pe baza de prescriptie.

De asemenea, cei care sufera de boli gastrointestinale trebuie sa tina cont de recomandarile facute anterior, cu privire la modalitatile de gestionare a stresului. Legatura dintre stres si bolile sistemului gastrointestinal este dovedita stiintific si nu poate fi ignorata. De aceea, organismul trebuie ajutat atat la nivel fizic, cat si psihic atunci cand vine vorba despre afectiuni gastrointestinale cauzate de stres.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns