Sony Ericsson Satio este unul dintre cele mai revolutionare telefoane mobile ale anului. Modelul este primul terminal al joint-venture-ului suedezo-japonez care ruleaza sistemul de operare Symbian in versiunea a cincea a platformei S60.
Satio a fost initial cunoscut sub numele Idou si a fost prezentat pentru prima oara in cadrul show-ului Mobile World Congress 2009 care s-a desfasurat in februarie 2009 la Barcelona.
Caracteristicile lui Satio
Unul dintre cele mai stilate telefoane de pe piata actuala, Satio este un candybar cu o serie de calitati care il fac un rival de invidiat. Desi nu este cel mai mic telefon mobil cu ecran tactil, Satio se poate numi un telefon compact pentru specificatiile sale. Terminalul masoara 112 x 55 x 13 mm si cantareste in jur de 120 de grame.
Carcasa telefonului este confectionata din metal si plastic, ambele materiale avand un finisaj lucios. Totodata, telefonul este disponibil in trei variante de culori, alb, negru si visiniu, din pacate indiferent de culoarea aleasa de utilizator, luciul carcasei va retine urme de amprente. Chiar daca plasticul nu este un material care sa pluseze la un asemenea telefon, este posibil ca producatorii sa opteze pentru acesta pentru a reduce greutatea telefonului.
Partea frontala a lui Satio este ocupata in mare parte de ecranul sensibil la atingere, care are o diagonala de 3,5 inch, poate afisa pana la 16 milioane de culori si are o rezolutie de 360 x 640 pixeli. Desi un ecran capabil, ca in cazul multor alte telefoane Sony Ericsson, display-ul are dificultati in afisarea de imagini lizibile sub lumina directa a soarelui. O alta problema ar fi cea a curatarii ecranului, dar acest detaliu este intalnit la toate telefoanele cu ecran tactil.
Tot pe partea frontala se gasesc, deasupra ecranului, difuzorul, senzorul de lumina si camera secundara VGA, iar sub ecran, exista trei taste fizice, in extremitati cele doua de apelare si respectiv terminare/respingere apel, plus butonul din mijloc dedicat activarii meniului principal. Laturile lui Satio sunt dichisite cu o serie de taste. Astfel, latura stanga are un buton glisant de blocare/deblocare a ecranului, slotul pentru cablu USB/incarcator/casti audio si slotul microSD. Spre deosebire de alte telefoane ale companiei, odata cu lansarea lui Satio (Idou), Aino si Yari, Sony Ericsson a inceput introducerea in telefoanele proprii a cardurilor microSD, renuntand la modelele micro M2.
Latura dreapta este si ea incarcata: butonul dublu de volum, care primeste si fuctie de zoom cand telefonul se afla in modul foto, tasta de acces catre galeria foto, tasta shortcut catre aparatul foto/video si butonul declansator al camerei foto. Latura superioara dispune de butonul de pornire/oprire a telefonului si un difuzor, iar latura inferioara prezinta un singur orificiu de agatare a stylus-ului care vine la pachet. Desi pozitia de asezare a accesoriului este mai buna decat in cazurile altor telefoane (Samsung i900 Omnia sau LG Arena), idea de stylus neincorporat in corpul telefonului prezinta unele riscuri intre care zgarierea telefonului sau ciobirea ecranului sau a vopselei prin lovirea cu stylusul destul de voluminos si confectionat din metal.
Partea dorsala este pe cat de simpla pe atat de intersanta. Sub o clapeta glisanta se gaseste senzorul foto de 12 MP, cu flash Xenon (pentru capturi foto) si flash-ul LED (pentru capturi video). In afara de obiectivul foto generos, pe partea dorsala se mai afla o singla Sony Ericsson, plasata pe capacul bateriei. Acumulatorul lui Sony Ericsson Satio este model Litiu-Polimer de 1000 mAh, care in mod teoretic rezista in jur de 350 de ore in modul standby si pana la patru ore de convorbiri. Timpii indicati se producator s-au adeverit, in timpul testelor telefonul rezistand la uzura, totusi, bateria ar fi fost de dorit sa fie mai puternica.
Meniul lui Sony Ericsson Satio
Fiind un telefon care ruleaza sistemul de operare Symbian, Satio vine cu meniul obisnuit al OS-ului dedicat telefoanelor mobile cu ecran tactil, meniu care se aseamana usor cu cel al lui Nokia 5800 XpressMusic. Terminalul are o memorie interna de 128 MB, dar pentru ca are slot pentru cardul microSD, utilizatorul poate sa faca upgrade pana la 32 GB. In plus, telefonul vine la pachet cu un card de microSD de 8 GB.
In modul stand-by, ecranul lui Satio afiseaza orizonal, in partea de sus a ecranului o bara pe care sunt asezate diferite shortcut-uri (cinci in total). Aceste „scurtaturi” corespund agendei (contacte favorite), site-uri favorite, ecran principal, galerie foto si meniu se acces direct catre profile, Google Maps, conectivitate si alte aplicatii utilizate mai des.
Deasupra benzii cu shortcut-uri sunt afisate semnalul, conectivitatea, puterea bateriei, ceasul, operatorul de telefonie mobila si data. La baza ecranului utilizatorul gaseste taste virtuale: cel care activeaza tastatura de telefon, meniul multimedia, mesageria si cautare web. Deasupra lor, utilizatorul gaseste tasta de acces direct catre player-ul muzical. Meniul lui Satio este standard, cu icoane afisate pe trei coloane si patru randuri.
Sony Ericsson Satio suporta mesaja SMS, MMS, mesaje e-mail si instantanee. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand e-mail-urile detin un Inbox separat. Serviciul de mesagerie e-mail suporta protocoalele standard POP3 si IMAP4. Atunci cand utilizatorul trimite mesaje, are posibilitatea sa o faca din tastatura completa QWERTY virtuala, alfanumerica sau mini-QWERTY. Cand se va dori scrierea unui mesaj, ecranul lui Satio va afisa direct pe verticala tastatura QWERTY, dar se poate opta si pentru tastatura orientata pe orizontala. Totodata, exista si posibilitatea implementarii functiei de recunoastre a scrisului. Functia recunoaste literele destul de bine, cu conditia sa fie scrise de tipar.
Vestea si mai buna este ca ecranul lui Sony Ericsson Satio are reactie haptica buna, iar atunci cand tastele sunt apasate, utilizatorul va avea ca raspuns o vibratie din partea telefonului. Totodata, daca acesta nu este multumit cu atat, poate sa activeze raspunsul sonor la apasarea tastelor. Aranjarea tastelor pe ecran si marimea lor fac din Satio unul dintre cele mai comode telefoane mobile la tastare cu ecran tactil.
Unul din lucrurile deranjante sau negandite corect la Satio este si tasta glisanta de blocare/deblocare a ecranului. In mod normal, pozitionarea ei este perfecta, dar atunci cand utilizatorul va atasa castile audio, acesta va deveni destul de greu accesibila, fiind mult mai dificil de actionat.
Muzica cu Sony Ericsson Satio
Modelul Sony Ericsson Satio nu este un telefon dedicat muzical. Meniul media este format din submeniurile Foto/Video/Audio. Player-ul muzical poate fi accesat prin meniul principal sau printr-un shortcut-ul aflat in bara orizonatala de pe ecran. Interfata tactila a player-ului lui Sony Ericsson Satio reactioneaza foarte bine la comenzile primite. Chiar daca ruleaza Symbian, atunci cand utilizatorul va stoca muzica pe cardul de 8 GB, telefonul va detecta automat melodiile prin player-ul muzical. Dar atunci cand se navigheaza prin meniurile multimedia acestea vor trebuie accesate cu dublu click si nu o simpla apasare.
Volumul sunetului se poate modifica prin butoanele fizice, aflate pe latura dreapta. Din pacate, avem parte de o surpriza neplacuta. Sunetul redat prin difuzorul extern nu este cel mai bun. La nivel ridicat al volumului, sunetul va fi acompaniat de un zuruit, iar cu un volum tinut sub meniu, unele sunete nu se vor auzi. Situatia se schimba radical daca utilizatorul asculta muzica la castile telefonului. Totusi, castile din pachet nu sunt intra-auriculare, ci modelul standard, iar din pacate acestea nu dispun nici de un transformator pentru mufa de 3,5 mm. Pe firul castilor de afla microfonul handsfree-ului, iar din pacate telefonul nu are slot separat pentru acest gen de casti.
Player-ul muzical a lui Satio suporta formate MP3, WMA, WAV, RA, AAC si M4A. Melodiile stocate pot fi sortate dupa album, artist, sau gen. Desi telefonul vine cu player muzical Walkman, se pare ca adoptarea sistemul de operare Symbian tine in urma performantele unui player bun si chiar daca acum telefonul dispune de functii „Repeat” nu mai are nici un fel de egalizator sau functii de setari de playelist.
La partea video, Satio se descurca binisor. Formatele video suportate de acest telefon sunt WMV, RV, MP4 si 3GP. Vestea buna e ca desi nu vine cu suport DivX/Xvid, Satio poate reda rezolutie de inalta calitate si ofera o claritate a imaginii de invidiat in format video wide de 16:9. Daca te-ai saturat de muzica stocata, incerca radio-ul FM cu RDS. Bineinteles ca ai nevoie de casti atasate, pentru ca acestea, ca in cazul altor telefoane, au rol de antena. Ai posibilitatea de scanare automata dupa un post radio, dar poti cauta posturi radio si manual. Totodata acest telefon iti va indica pe ecran si numele postului de radio selectat.
Camera foto de 12 MP
Una dintre principalele atractii ale lui Satio este camera foto de 12 MP, Sony Ericsson fiind primul producator de telefoane mobile care a anuntat un telefon mobil cu un asemenea senzor. Pe langa numarul generos de megaplixeli pe care Satio ii poseda, camera foto mai dispune de flash Xenon si LED, functii de autofocus si de capacitatea de a face capturi foto la o rezolutie maxima de 4000 x 3000 pixeli, adica in cateva cuvinte, telefonul a „demodat” camerele foto compacte de tip „point’n’shoot”.
Asemenea unui aparat foto compact, atunci cand modul „Auto” este selectat, senzorul foto va alege singur setarile optime pentru captarea imaginii. Prin cei 12 MP activati, telefonul va face capturi in format 4:3, iar varianta wide in 16:9 va fi selectata pentru imaginile captate cu 9 MP. Utilizatorul are la dispozitie o paleta larga de setari, de la moduri diferite de focalizare (macro, auto, panoramic, etc), la white balance, efecte, stabilizator de imagine sau timer. Asemenea altor telefoane si acest Sony Erisson dispune de functia geo-tagging si de tehnologiile de detectare a fetei si zambetului.
Imaginile captate cu Sony Ericsson Satio sunt de o calitate foarte bune. Culorile sunt pastrate cat mai natural, dar nu se exagereaza in nivele de suprasaturatie, iar zgomotul de imagine este tinut sub limite mai mult decat acceptabile. In plus, detaliile de pe imagine sunt destul de clare, iar flash-ul este destul de puternic pentru a capta imagini in intuneric. Senzorul foto al lui Sony Ericsson Satio, cu un eventual aport al unui zoom optic, at putea sa intreaca in performanta camerele foto compacte entry-level si chiar mid-range.
La capitolul capturi video, Satio se descurca excelent. Desi cu o rezolutia maxima VGA si capturi maxime la 30 fps, detaliile si culorile inregistrate sunt printre cele mai bune obtinute de orice telefon cu aceleasi capacitati. Asemenea segmentului foto, in modul video, utilizatorul are la dispozitie o serie de setari si moduri de captura.
Conectivitate
Sony Ericsson Satio dispune de conectivitatea ridicata, avand toata paleta de conexiuni posibile. De la standardele GPRS clasa 32, EDGE tot clasa 32, Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB, lista continua cu 3G cu HSDPA si Wi-Fi 802.11 b/g cu tehnologie DLNA.
Navigarea pe Internet se face destul de usor, pentru ca Satio dispune de broswer-u WAP versiunea 2.0 cu suport xHTML si HTML, dar si flash. Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Daca utilizatorul va selecta optiunea de Mass Storage Device, va trebuie sa aiba un card microSD inserat in telefon.
In caz ca acesta lipseste, transferul de date se va face prin programul PC Suite II, care se afla pe CD-ul din pachet. Sony Ericsson Satio vine si cu receptor GPS incorporat, iar informatiile pentru functia de aGPS se pot descarca prin conectivitate 2G, 3G sau Wi-Fi. Utilizatorul se poate folosi si de serviciul Google Maps.
Chiar daca prezinta unele neajunsuri ca, stylus separat, carcasa care retine urme de amprente, lizibilitate scazuta a ecranului in lumina directa sau difuzor modest si casti audio necorespunzatoare standardului telefonului, Sony Ericsson Satio ramane unul dintre cele mai comode modele cu ecran tactil si tastatura virtuala si mai ales ridica sus de tot stacheta in materie de senzori foto implementati unui telefon mobil.
Desi cu pasi mici, Sony Ericsson incepe sa lanseze telefoane tot mai performante aratand ca se poate descurca in fata anumitor riscuri asa cum a facut cu Satio. Dupa lansarea lui XPERIA X1, primul lor telefon mobil al companiei cu Windows Mobile, producatorii au propus un model cu Symbian S60 versiunea 5, dar care aduce cu el, probabil, cea mai performanta camera foto de 12 MP incorporata intr-un telefon mobil.