Prenumele îți poate afecta cariera

Când auzi prenumele unei persoane, îți vin anumite gânduri sau asocieri?

Eu mã gândesc cât ne afecteazã numele de botez în momentul când aplicãm la un job, și dacã reprezintã un criteriu de selecție pentru unii.

În continuare voi descrie câteva situații în care prenumele unui candidat poate influența decizia de angajare.

Prenume asociate unei generații

De curând am citit un articol despre prenume de copii la modã în acest deceniu și prezicerile pentru deceniul urmãtor. Câteva din prenumele pentru fetițe erau: Renata, Carina, Patricia, Daria iar pentru bãieței: Roland, Augustin, Eduard și Fabian. Uitați de prenume cum ar fi: Maria, Elena, Ana sau Ion, Marin și Mihai. Sunt prenume care dateazã din generații trecute.

Nu-i așa cã te întrebi dacã angajatorii se lasã influențați de prenumele pe care le aud?

Prenume cu rezonanțã etnicã

Este posibil ca prenumele care sunt asociate altor culturi sau care sunt greu de pronunțat sã aibã de pierdut în fața celor ce sunã mai românește. Cunosc persoane care mi-au spus cã încearcã sã aleagã doar unul dintre prenume în momentul când își redacteazã CV-ul, ca sã sune mai românește.

Vã amintiți momentul în care presa americanã a aflat cã al doilea prenume al Președintelui Statelor Unite ale Americii, Obama, este Hussein?

Este posibil ca unii candidați sã fie judecați dupã numele lor în general și cã impactul acestuia sã cântãreascã atât de mult în momentul în care sunt aleși cei ce vor fi intervievați?

Prenume des întâlnite

În aceastã erã a internetului, din ce în ce mai mulți angajatori navigheazã pe internet, scriu nume ale aplicanþilor în motoarele de cãutare și verificã rezultatele înainte sã cheme aplicantul în cadrul unui interviu. Dar ce se întâmplã dacã te numești Cristi Ionescu sau Ana Maria Popescu? Câte pagini de rezultate vor apãrea? Vor avea oare angajatorii rãbdarea necesarã sã stea sã se informeze sau va fi mai ușor sã treacã la urmãtorul candidat?

Nu recomand nimãnui sã își schimbe numele, dar cred ca nuanțele numelui sunt importante ți ne afecteazã în momentul în care aplicãm la anumite joburi.

Dacã aveți un nume greu de pronunțat, încercați sã alegeți varianta scurtã în paranteze sau folosiți o abreviere. Dacã aveți un prenume comun, puteți folosi cel de-al doilea prenume (în cazul în care aveți încã unul) pentru a vã diferenția de ceilalți aplicanți cu același prenume.

Nakores Sameita, 26 de ani, crede cã numele ei o afecteazã foarte mult. Fost consultant de credite pentru Chrysler, a fost disponibilizatã în luna Iunie, și de curând a hotãrât sã își continue studiile printr-un master în Finanțe, din cauzã cã încercarea de a se anagaja în tot acest timp nu i-a adus nici un rezultat. Sameita ne spune cã ”Am avut câteva interviuri și primul lucru care mã întreabã este țara de origine” ea fiind originarã din Kenya ”Chiar dacã sunt cetãțean, acest lucru mã pune într-o poziție plinã de dezavantaje”.

p_187271_440x300-00-65Recrutorii spun cã numele aplicanților nu afecteazã șansele niciunui candidat, și cã în multe țãri chiar li se impune angajatorilor sã stabileascã politici anti-discriminatoare.

”Ca și recrutor, numele este ultimul lucru la care mã uit” spune Marius Cristea. ”Datoria mea este sã îi gãsesc angajatorului cei mai buni candidați pentru un post.”

Duram Gallegos, 25, crede cã potențialii angajatori îl contacteazã crezând cã el vorbește spaniolã fluent din cauza numelui.

În timp ce angajatorii nu intenþioneazã sã discrimineze nici un candidat în baza numelui sau a etniei, numele ar putea totuși semanala ceva în legãturã cu abilitãțile aplicantului sau în legãturã cu experiența sa.

În mod sigur noi reprezentãm mult mai mult decât niște nume și pornim de la prezumția cã angajatorii au intenții bune când se uitã peste CV-urile candidaților. Dar nu stricã sã ne gândim: ”Ce transmite numele nostru?”

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns