Lacomia

O trasatura strict umana, rar gasim in natura o alta specie avand o asemenea „calitate”. Nimic altceva decat exacerbarea dorintei de a avea, mai mult, cat mai mult, tot mai mult, si de ce nu, cel mai mult! Iar din nefericire este o stare foarte raspandita, de cele mai multe ori fiind insotita de un dispret general si o lipsa de bun simt. In general cei lacomi au o scara a valorilor preponderent materiala, bani, bunuri, orice la un moment sau altul poate fi incadrat in „material”. Sa ne intelegem, nimic rau in a acumula averi, insa a face din asta un scop in sine, principala preocupare, este o deviere de la firesc.

Lacomia
Lacomia: Sursa foto Google Images

Iar nefirescul consta tocmai in calcarea, cu buna stiinta sau nu, a principiilor fundamentale, mici amanunte poate ce separa, diferentiaza omul de…neom? Mai multe clasificari pentru lacomie, un exemplu major este politicianul. Avid de putere, bani, titluri de orice natura, este lacomul ce cu greu mai poate fi schimbat, sufleteste vorbind. Apoi urmeaza lacomul de rand. In general mic intreprinzator, functionar marunt sau simplu angajat. Specialitatea acestuia? Avantajele. Cauta sa obtina, doreste, viseaza la ele, asta cu toate ca meritele sale lasa de dorit. Dar e specialist in altceva: stie sa sape pe altii si linge in fund cu o nonsalanta uluitoare incat ai zice ca pentru asta sa nascut!

Urmeaza in „lantul trofic al lacomiei” nimeni altul decat lacomul „lipitoare”. Valorile sale se reduc la tigari, mancare, bautura, in general tot ce e gratis fiind binevenit. In general cu portofelul doldora nu numai ca nu refuza o cafea, dar chiar o cere, si asta cu zambetul pe buze. E genul acela ce se impinge la o promotie ori iti aminteste ca…”acum 3 luni am dat o cafea, ar fi randul tau”…

Coborand mai la „periferie” gasim infractorul lacom. In cele mai multe cazuri pentru acest individ il mananca tocmai repetarea „exercitiului” numit jaf, furt, infractiune, tocmai lacomia sa proverbiala ducand la pieirea sa. Daca lacomia este opusul generozitatii, iar a fi generos este un sentiment placut ce umple interiorul cu frumos, de ce aleg unii uratul lacomiei, si odata cu asta un oarecare dispret general?

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns