Algoritmii motoarelor de cautare sunt in constanta evolutie si, ce era valabil la sfarsit de an 2021, poate in 2022 nu va mai fi valabil. Din acest motiv, iata cateva tendinte SEO de urmat in 2022.
Noul algoritm Google: MUM
MUM vine de la Multitask United Model si reprezinta o mica revolutie in domeniul cercetarii. Algortimul multimodal oferit de Google va fi capabil sa furnizeze o experienta inedita utilizatorilor. Datorita functiei “Rezultate personale”, internautii vor putea efectua cautari vizuale si sa puna intrebari cu privire la imaginea afisata.
Spre exemplu, ai un obiect deteriorat. Este de ajuns sa faci o poza si sa il intrebi pe Google: cum pot sa il repar? Vei fi astfel redirectionat spre articole si tutoriale pertinente.
MUM este capabil sa analizeze imagini, texte, audio dar si video si asta in numai putin de 75 de limbi pentru a raspunde extrem de precis celor mai complexe cautari.
LaMDA: noul model de limbaj Google
Google merge si mai departe dupa algortimul BERT si creaza o inteligenta artificiala capabila sa dialogheze pe orice subiect. LaMDA este o unealta destul de exceptionala care poate improviza raspunsuri fara un script predefinit.
Spre deosebire de Alexa si SIRI, inteligenta artificiala a fost conceputa pentru a face o conversatie mai fluida si mai naturala, distingandu-se nuantele de limbaj.
Lansarea Shopping Graph
Google ia (in sfarsit) in considerare site-urile e-commerce cu o noutate care ar trebui sa fie pe placul comerciantilor online. Shopping Graph va deveni intr-un fel asistentul shopping personal al internautilor. Obiectivul este acela de a oferi o lista de produse si de pareri clienti care sa le permita potentialilor cumparatori sa compare cele mai bune oferte.
SpamUpdate
Google isi continua lupta impotriva spamului si, daca ai recurs si tu la afiliere sau la linkuri sponsorizate, atunci ai nevoie de o actualizare in mod obligatoriu. Google reafirma ca linkurile platite nu constituie o infractiune si ca practica comerciala face parte din strategiile marketingului web. Cu conditia sa nu fie folosite pentru a manipula rezultatele de cautare. Din acest motive, Google le cere webasterilor sa declare aceste linkuri si sa adauge atributele « rel=sponsored ou rel=nofollow » pentrua evita o penalizare.
Page Experience soseste pe Desktop
Actualizarea Page Experience, deja prezenta pe mobil, va fi aplicata si pe computere incepand cu anul 2022, mai precis din luna februarie.
Mobile First Index
Daca in 2022 va fi important sa sporesti UX-ul paginilor web pe desktop, Google privilegiaza in continuare cautarea mobila si versiunea mobile a site-urilor ca fi indexata intai si intai.
Passage Ranking
Numeroase sunt site-urile care duc o batalie strasnica pentru a ajunge pe primele locuri in topul rezultatelor, fara sa vorbim despre faimoasa Pozitie zero. Insituita inca din anul 2021, Passage Ranking a modificat putin datele. In loc sa afiseze un raspuns direct unei cereri in pozitie 0 (featured snippet) passage ranking va afisa un extras de continut.
Concret, algoritmul este capabil sa identifice, intr-un continut lung si generalist, un pasaj specific care corespunde cautarii internautului.
Sursa: https://www.redacteur.com/blog/tendances-seo-2022/