Harmony OS – ce este noul OS de la Huawei si la ce foloseste

In urma cu cativa ani auzeam vorbindu-se despre intentiile Huawei de a-si crea propriul ecosistem. Dupa care zvonurile au incetat revenind odata cu razboiul economic dintre China si Statele Unite ale Americii. Ark OS, HongMeng OS, acest nou sistem a aparut de mai multe ori online…inainte ca Huawei sa decida sa il oficializeze sub numele de Harmony OS. Acesta din urma este mai mult decat o alternativa la Android si se vrea a fi un viitor concurent pentru Google Fuchsia. Va explicam in cele ce urmeaza despre ce este vorba.

Pe ce principii se bazeaza HarmonyOS?

Inainte de orice, de notat este faptul ca paralele cu Google Fuchsia sunt extrem de numeroase. HarmonyOS nu este un sistem bazat pe un nucleu Linux cum este Android. Este vorba aici despre un sistem bazat pe un « micro kernel », un nucleu de sistem de exploatare care nu a pastrat cele mai bazice functionalitati in sanul sau. Huawei nu a dat precizari daca a reluat lucrul pe un micro kernel deja existent sau a creat el insusi unul.

La fel ca si Fuchsia, separa toate functiile sistemului in straturi superioare. Astfel, acestea fin urma vor fi mai protejate si inaccesibile in timp ce functiile care gestioneaza designul, consumul energetic, sistemul de fisiere, etc. vor fi separate in bloc pentru a fi mai usor accesibile fara sa cauzeze prea mari riscuri pentru sistem. Ceea ce permite in egala masura si o actualizare simplificata a sistemului.

Aceste straturi multiple asigura o coerenta crescuta intre diversele aparate pe care sistemul poate fi instalat prin intermediul numeroaselor resurse partajate. De notat este faptul ca Harmony OS este un sistem de exploatare open source. Astfel, numerosi dezvoltatori din lumea intreaga vor putea participa la crearea si imbunatatirea sa.

Cum functioneaza Harmony OS ? Spre deosebire de Fuchsia OS, inca nu am vazut acest sistem functionand. Drept urmare inca nu avem exemple pe care sa ne bazam. Conform constructorului chinez, fie ca este vorba de un dispozitiv precum un ceas, un televizor sau chiar un smartphone, o aplicatie data va fi capabila sa se afiseze si sa se adapteze aparatului.

In 2019, pentru moment, un singur produs va beneficia cu adevarat de Harmony OS in versiunea sa 1.0. este vorba despre televizorul Honor Vision. In 2020, datorita versiunii 2.0 numeroase alte produse vor profita de Harmony OS printre care unele PC-uri si ceasuri inteligente.

Astfel, daca intr-o zi Huawei se va desparti de Android, ceea ce nu este in planurile sale, va trece la HarmonyOS.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns