Covid 19: Belgia alege un “sacrificiu” pe termen scurt si intra in carantina pentru patru saptamani

Scolile si unele magazine urmeaza sa se inchida insa deplasarile in interiorul tarii vor fi in continuare permise. Daca nu ar fi fost luata aceasta decizie, consecintele ar fi fost mult mai grave.

Autoritarile au ales o carantina stricta. Spre deosebire de al treilea val care a lovit Franta si alte tari din Europa din plin, Belgia a optat pentru masuri mai drastice in incercarea de a stopa un al treilea val de contaminari cu coronavirus. Un an de la primul lockdown decretat la inceput de pandemiei, Bruxelles a anuntat miercuri, 24 martie, inchiderea scolilor si a unor magazine incepand cu saptamana viitoare timp de patru saptamani.

Autoritatile au optat pentru un sacrificiu pe termen scurt. A fost o decizie destul de greu de luat insa, daca nu ar fi fost luata, consecintele ar fi fost mult mai grave, ca in restul Europei. Autoritaitile incearca sa faca fata celui de-al treilea val si spera ca vor reusi sa faca fata cu brio la fel ca in cazul celorlalte.

Cu alte cuvinte, incepand cu ziua de luni scolile vor fi inchise – o saptamana inainte de vacanta de Paste – cu exceptie creselor si gradinitelor. Ar trebui sa se redeschida pe data de 19 aprilie. Deja exista o masura restrictiva, interdicitia de a circula dupa ora 22. In privinta magazinelor, saloanelor de coafura sau de cosmetica care abia s-au redeschis incepand cu jumatatea lunii februarie, acestea urmeaza sa se inchida din nou pentru o perioada scurta de timp in timp ce magazinele mai putin esentiale vor fi si ele inchise sau isi vor reduce programul.

Deplasarile in interiorul tarii sunt premise insa, calatoriile in afara Belgiei, fara un motiv bine intemeiat vor fi evitate. Asta cel putin pana pe data de 18 aprilie. La granitele controalele vor fi si mai riguroase decat inainte. Distanta scoaiala se va mentine in continuare si adunarile de afara sunt permise cu maxim patru persoane.

Alte masuri urmeaza sa fie impuse in Belgia

Guvernul belgian si-a exprimat ingrijorarea cu privire la riscul aglomerarii de la terapie intensiva in timp ce pacientii afectati de Covid-19 din aceste unitati s-a dublat in ultimele doua saptamani. Incepand cu ziua de luni, spitalele belgiene ar trebui sa rezerve pacientilor care sufera de Covid jumatate din paturile pe care le detin la reanimare, adica 1000 la scara mondiala, ca masura de precautie.

Rudi Vervoort, prim-ministrul de la Bruxelles a adaugat ca situatia este mai grava in capitala decat in alte orase, deoarece capitala este mai populata si mai aglomerata. A tinut sa precizeze faptul ca restrictii suplimentare ar putea fi luate la nivel local, de fiecare oras sau de fiecare comuna in parte. In Belgia s-au inregistrat un numar de 22 000 de decese cauzate de infectia cu Covid-19, rata de mortalitate raportata la populatia fiind una din cele mai ridicate din lume.

Belgia, pentru moment, datorita reinstituirii carantinei, s-ar putea sa evite cu succes explozia cazurilor de coronavirus cauzate de cel de-al treilea val de infectari.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns