Rezumat:
Practicarea unui sport de contact asigură o mulțime de beneficii pentru aspectul fizic al practicantului, dar și pentru tonusul său psihic sau relațiile interumane pe care le formează. Pentru ca astfel de beneficii să poată fi simplu de observat, este important să se țină cont de evitarea anumitor greșeli specifice acestor discipline. Aceste erori umane sunt simplu de prevenit, atunci când ai la îndemână sfaturi inspirate, așa cum sunt cele de mai jos. Iată ce trebuie să eviți:
1. Echipamentele improprii pentru disciplina practicată
Pentru a evita accidentările și a te proteja eficient în timpul antrenamentelor, este esențial să alegi echipamentul potrivit. În funcție de sportul ales, acesta poate prezenta anumite particularități. De exemplu, diferitele modele de kimono pentru Kempo diferă semnificativ de echipamentul purtat în ring de un practicant de muay thai.
Calitatea și durabilitatea echipamentului sunt factori esențiali pentru o alegere inspirată. Alege produse de calitate, fabricate din materiale rezistente și durabile, care să ofere protecție și confort pe termen lung. Un echipament de calitate îți permite să te concentrezi pe îmbunătățirea performanței tale.
Mărimea și ajustabilitatea echipamentului sunt, de asemenea, esențiale. Este important ca echipamentul să nu provoace disconfort sau presiune excesivă, în timpul sesiunilor de antrenament, sau în meciuri oficiale. Alege produse care pot fi ajustate pentru a se potrivi perfect pe corpul tău, așa cum sunt modelele de kimono pentru jiu-jitsu de la Knock-out.ro
2. Încălzirea incorectă sau incompletă înainte de antrenament
În cazul în care tratezi cu superficialitate această primă etapă din cadrul oricărui antrenament, riscul de accidentare este unul cât se poate de serios, mai ales în contextul în care vorbim despre practicarea unui sport de contact. Exercițiile aerobice de intensitate moderată, cum ar fi alergarea sau săriturile, stimulează creșterea temperaturii corpului și îmbunătățirea fluxului sanguin.
La fel de importantă este și etapa de stretching de la finalul sesiunii de pregătire, ajutând la îmbunătățirea flexibilității, cu impact asupra riscului de accidentare la antrenament. Dacă nu știi ce exerciții specifice trebuie să execuți în aceste două etape, prin raportare la specificul sportului pe care îl practici, cere sfatul antrenorului și respectă întocmai indicațiile acestuia.
3. Suprasolicitarea organismului din cauza programului încărcat
Printre simptomele epuizării cauzate de un program prea încărcat de antrenamente se numără scăderea performanțelor sportive, iritabilitatea, prezența stărilor de insomnie, reducerea poftei de mâncare sau scăderea imunității organismului. Este important să recunoști din timp aceste semne și să iei măsuri pentru a preveni accidentările cauzate de oboseală.
Păstrarea unui jurnal de antrenamente, sau utilizarea unei aplicații de fitness dedicate, reprezintă modalități eficiente de monitorizare a randamentul avut în sala de antrenamente, pentru a observa atunci când organismul dă semne de epuizare. Monitorizarea unor parametri specifici performanței sportive te ajută să ajustezi în timp real programul pe care îl urmezi.
4. Exprimarea unei agresivități nefirești la antrenamente
Chiar dacă un anumit nivel de agresivitate poate fi asociat cu performanța în sporturile de contact, este important să înveți cum trebuie gestionate emoțiile în sală, pentru a te concentra pe atingerea obiectivelor propuse. Învață să recunoști semnele de nervozitate, anxietate, agresivitate sau frustrare și analizează cauzele lor. Acest lucru te va ajuta să controlezi mai bine reacțiile impulsive.
Pentru a gestiona emoțiile, este esențial să aplici tehnici de relaxare și autocontrol, precum respirația profundă, vizualizarea pozitivă, meditația sau afirmarea propriilor valori. Aceste instrumente simplu de pus în practică pot ajuta la păstrarea calmului, factor important pentru menținerea unui climat plăcut în sala de antrenamente, atunci când te lucrezi alături de alți practicanți.
5. Urmarea unui regim alimentar nesănătos
Dacă vrei să faci performanță, este complet greșit să urmezi o dietă săracă în proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, cu rol activ în dinamica sistemelor organice esențiale. De asemenea, lipsa unei hidratări adecvate este problematică în cazul practicării unui sport de contact. În plus fumatul, consumul de alcool sau lipsa somnului sunt factori extrem de nocivi.
Este important să planifici mesele și gustările în funcție de intensitatea programului de antrenamente. Alimentația corectă și hidratarea optimă nu doar că sunt extrem de importante pentru atingerea unui randament ridicat, dar au și un rol vital în etapa de recuperare. Suplimentarea, conform recomandărilor unui medic specialist, poate fi la fel de importantă în anumite cazuri speciale.
Ține cont de aceste informații și evită cele mai comune greșeli pe care le pot realiza cei care se apucă de un sport de contact, astfel încât să atingi fără probleme obiectivele setate!