Cracovia gazduieste cel mai mare numar de monumente istorice din Polonia, dar asta nu inseamna ca aici timpul sa oprit candva. Orasul parca clocoteste de energie. Dupa anii de apatie sub regimul comunist, Cracovia si-a regasit splendoarea si atrage azi turisti din toata lumea, care cutreiera strazile renovate si se bucura de atmosfera unica a orasului.
- Cartierul Kazimierz
Pana in 1791, cartierul Kazimierz a fost un oras separat, fondat in 1335 de Kazimir cel Mare. In secolul al XV-lea, regele Jan Olbarcht ii muta aici pe evreii din Cracovia, creand astfel cel mai mare centru evreiesc din Europa Centrala si de Est. In zona au fost construite multe sinagogi(de exemplu: Stara, din secolul XVI, inca in picioare) precum si scoli si cimitire, cum ar fi cimitirul Remuh din secolul XVI. In 1938, in timpul ocupatiei naziste, aproape intreaga populatie evreiasca a fost eliminata. Din cei aproximativ 60.000 de evrei care locuiau in Cracovia in 1939 (aproximativ 26 % din populatia orasului) , foarte putini au supravietuit razboiului.
- Colinele Cracoviei
Colina Pilsudski, ridicata intre anii 1934-1936, estecel mai inalt punct din Cracovia (328m desupra nivelului marii) . Aceasta este inchinata comemorarii polonezilor care au murit luptand pentru independenta tarii.
Demne de mentionat sunt:
- Colina Regelui Krak
- Colina Wanda, care conform legendei, adapostesc mormintele miticului fondator al Cracoviei (inceput de secol al-VIII-lea) si al ficei sale.
- Cea mai cunoscuta este Colina Kosciuszki, construita intre anii 1820-1823, ca initiativa patriotica de comemorare a liderului revoltei din 1794.
- O universitate cu traditie
Universitatea Jagiellona din Cracovia este cea mai veche institutie de invatamant superior din Polonia si a doua ca vechime din Europa Centrale, dupa cea din Praga. A fost fondata de Cazmir cel Mare si denumita Academia Cracovia. A fost reformata mai tarziu de catre regele Wladislaw Jagiello. Universitatea se mandreste cu studenti celebri ca Nicolaus Copernic si Jan Kochanowski, si lectori universitari precum Jan Dlugosz si Jan Sniadecki.
- Cracovia – orasul artei
Cracovia este considerata o mega artistica, lacas al multor institutii culturale si punct de atractie pentru numeroase nume celebre. La inceputul secolului XX si in perioada interbelica, artisti faimosi si-au legat numele de Cracovia, precum:
- Pictorii – Jan Matejko, Jacek Malczewski si Stanislaw Wyspianski;
- Sciitorii – Stanislaw Przybyszewski si Wladyslaw Orkan
- Actori ca – Helena Modrzejewska
In vremurile contemporane, Cracovia este reprezentata literar de celebra scriitoare Wislawa Szymborska, si mai recent,de Stanislaw Lem si Czeslaw Milosz. Regizori de film de renume mondial ca Roman Polanski si Andrzej Vajda au de asemenea legaturi cu acest oras. Compozitorul Krzysztof Panderecki au ocupat pentru o perioada functia de Vice-Cancelar al Academiei de Muzica din Cracovia. Tadeusz Kantor a infiintat faimosul sau teatru Cricot 2 din Cracovia.
- Locuri de vizitat
- Castelul Regal Wawel de pe colina cu acelasi nume, cu o colectie de 142 de tapiserii comandate de regele Sigismund Augustus in secolul XVI si executate la Bruxelles
- Interiorul Bisericii Sfanta Maria, unde poate fi admirat un altar in stil gotic tarziu, construit de Wit Stwosz
- Interiorul Bisericii Franciscane, cu decoratiuni policrome in stil Secession si vitralii in culori vii, opera lui Stanislaw Wyspiansli
- Biserica lui Pavel de la Skalka, in special cripta, cu morminte ale unor polonezi de vaza: Jan Dlugosz, Stanislaw Wyspiansli, Karol Szymanowski si Czeslaw Milosz
- Biserica Baroca Sfanta Ana, una dintre nepretuitele bijuterii arhitecturale ale Poloniei, datand din secolul XVII
- Muzeul Czartoryski, unde poate fi admirata capodopera lui Leonardo da Vinci „Doamna cu Hermina”.
- Complexul Arhitectural din Nowa Huta expresie a realismului socialist, precum si biserica Arca construita in timpul comunismului
Cracovia este considerata, pe buna dreptate cea mai atractiva destinatie turistica din Polonia. Orasul este unul dintre cele mai dezvoltate centre urbane ale tarii si se situeaza printre cele mai impresionante din Europa, gazduind resedinta Regala si o piata centrala unica. Cracovia este un loc preferat al artistilor, pe care ii gasesti nu numai in teatre si in sali de concerte, dar si in numeroasele cafenele si cluburi elegante din oras.
Ce frumoase muzee sunt afara, la noi avem cateva muzee care atrag multi vizitatori dar din pacate nu prea se ocupa cum trebuie cei care castiga zeci de mii de lei de pe urma lor.