Topul celor mai mari imperii din sport, cluburi de fotbal și agenți! Vezi ce comisioane uriașe încasează impresarii

trophy-3457729_1280

Sportul este una dintre cele mai profitabile afaceri de pe planetă, pentru cei mai buni atleți, dar în special pentru cei care îi reprezintă sau îi angajează. În materialul de mai jos vei vedea care sunt cele mai bogate cluburi de fotbal din lume, cele mai puternice agenții de sportivi și cine face cele mai mari profituri după un an 2020 nebun.

Top 10 cele mai mari imperii sportive din 2021

Cu greu poți să regăsești în acest top dacă nu deții licențe de cluburi americane, în special de NFL, NBA sau MLS.

Forbes spune că dintre toate aceste uriașe conglomerate, ”Familia Kraft” a făcut cel mai important salt în 2020, de aproape 800 de milioane de dolari, ajungând la o valoare generală de peste 5,3 miliarde, după achitarea împrumuturilor.

 • 10 – City Football Group (4,83 de miliarde dolari) – deține Manchester City, New York City FC și Melbourne City FC
 • 9 – Paul G Allen Trust (5,03 miliarde) – are Portland Trail Blazers (NBA), Seattle Sounders și Seattle Seahawks
 • 8 – Glazer Family (5,26 miliarde) – se laudă cu Manchester United și Tampa Bay Buccaneers (NFL)
 • 7 – Kraft Family (5,3 miliarde) – UFC (Ultimate Fighting Championship – co-acționar), New England Patriots, New England Revolution, Kraft Analytics Group, DraftKings, Skillz, Boston Uprising
 • 6 – Madison Square Garden Sports (6,24 miliarde) – se mândește cu New York Knicks (NBA) și New York Rangers (NHL)
 • 5 – Yankee Global Enterprises (6,4 miliarde) – are New York Yankees, , Scranton/Wilkes-Barre RailRiders, Legends, YES Network, New York City FC
 • 4 – Fenway Sports Group (6,6 miliarde) – FC Liverpool, Boston Red Sox, NESN, Roush Fenway Racing, Fenway Sports Management
 • 3 – Jerry Jones ( 6, 99 miliarde) – deține Dallas Cowboys, Legends*, The Star, CompLexity Gaming
 • 2 – Kroenke Sports & Entertainment (8,73 miliarde) – Arsenal FC, Los Angeles Rams, Denver Nuggets, Colorado Avalanche, Colorado Rapids, Altitude Sports & Entertainment, Los Angeles Gladiators, Los Angeles Guerrillas

dada

 • 1 – Liberty Media (13 miliarde dollari) – Formula 1, Atlanta Braves, Ball Arena, Drone Racing League

Top 5 cele mai mari cluburi de fotbal din 2021

Interesul pentru fotbal nu doar că nu s-a diminuat, ci s-a extins în ultimul deceniu cu mare succes în America de Nord sau în Asia.

Industria pariurilor sportive își extrage mare parte din boom-ul ultimilor 10 ani din meciurilor principalelor 5 campionate de fotbal ale lumii, așa cum remarcă și Constantin Mazilescu, expert de pariere, al cărui profil poți să îl vezi aici.

Valoarea de piață a cluburilor a crescut enorm și cotarea lor la bursă face estimarea destul de precisă:

5 Manchester City – 678 milioane

De la 363 de milioane de dolari în 2013 sau 154 în 2011, clubul englez de fotbal a făcut pași gigantici și obiectivul suprem al clubului rămâne câștigarea Ligii Campionilor, pentru care are o cotă excelentă pe care o vei descoperi folosind casa pariurilor apk în 2021.

4 Bayern Munchen – 751 milioane

Campioana Germaniei și deținătoarea Ligii Campionilor nu este asociată cu transferuri super-strălucitoare, în schimb bavarezii au o organizare financiară incredibilă, cu o bază de suporteri gata să plătească cele mai scumpe bilete la meciurile din campionat (din top 5 campionate europene.

3 Manchester United – 795 milioane

Chiar dacă nu a câștigat nici un titlu în Premier League din 2013, MU este un club atât de puternic încât poate să își mențină un nivel financiar și pentru Ed Woodward găsește contracte de sponsorizare dintre cele mai bizare, dar și foarte bănoase.

2 FC Barcelona – 816 milioane

Messi este în mijlocul unei discuții interminabile despre plecarea de la club la capătul acestui sezon, însă dacă cei din conducerea clubului vor reuși să-l convingă să semneze o nouă înțelegere, cota Barcelonei ar putea primi un nou impuls.

1 Real Madrid – 894 milioane

image003

Încasările clubului spaniol au fost cu 80 de milioane de dolari mai mari decât ale oricărui alt club în anul trecut.

Drepturile de televizare din liga spaniolă au fost la un nou record, după ce madrilenii au câștigat din nou competiția internă.

Cele mai mari agenții de reprezentare sportivă

 • Pe primul loc rămâne Creative Artists Agency – are contracte cu sportivi din baschet, NFL, fotbal, hochei sau baseball în valoare 8,9 miliarde și comisioane de 419 milioane dolari (anii contractuali adunați ai jucătorilor pe care îi reprezintă însumează 1750 ani!)
 • Pe locul al doilea se clasează Wasserman – agenția are sub contract sportivi din baschet, NFL, golf, fotbal și hochei cu o valoare totală 5,7 miliarde, comisioanele ridicându-se la 331 milioane de dolari.
 • Pe locul al treilea se află Excel Sports Management – contractele însumează peste 4 miliarde de dolari, iar comisioanele au fost undeva la 192 de milioane de dolari.
Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns