Palatul Versailles sărbătorește 400 de ani în 2023

featured image

Unul dintre cele mai apreciate obiective turistice ale Franței, Palatul Versailles este un loc încărcat de istorie, care impresionează din toate punctele de vedere. De la arhitectura clădirilor până la obiectele de artă pe care le găzduiește, de la referințele politice și culturale până la modul în care arată grădinile palatului, totul validează acest spațiu unic drept o referință în orice vizită turistică în Paris și împrejurimi. Să nu uităm că românii adoră să viziteze orașul care a inspirat vechiul București interbelic, supranumit Micul Paris.

Situat în imediata apropiere a Capitalei, practic în zona metropolitană, Palatul Versailles sărbătorește în anul 2023 cea de-a 400-a aniversare. Timp de patru secole, acest edificiu s-a legat puternic de evenimentele istorice consemnate în Franța și chiar în Europa. Fosta reședință a regilor Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea este acum muzeu, iar reprezentanții acestuia au pregătit programe special dedicate marcării aniversării de 400 de ani.

În luna septembrie se va redeschide și Galeria de Istorie a Palatului de lângă Paris, renovată complet. Galeria se dorește a reprezenta introducerea perfectă pentru o vizită la Palat, acoperind cele patru secole din istoria Versailles-ului. Mai multe opere de artă de mare valoare pot fi văzute de acum de turiștii care vor beneficia de asemenea de o interfață digitală, în spiritul vremurilor moderne. Astfel, vizitatorii vor putea descoperi splendoarea Palatului așa cum era acesta în trecut și vor putea înțeleagă mai bine capodopera arhitecturală, subliniază oficialii care administrează acest complex grandios.

Palatul Versailles este prezent în nenumărate cărți, filme și jocuri video

Pentru că a fost în legătură directă cu istoria Franței de-a lungul ultimelor 4 secole, Palatul Versailles este adesea un spațiu de referință în filme și cărți care tratează subiecte istorice. Cei interesați de a descoperi mai multe detalii despre celebrul palat pot citi chiar cărți dedicate edificiului, de exemplu „Secretele palatului Versailles”, de Marc Fourny. Dincolo de producțiile cinematografice în care Palatul este unul dintre locurile istorice unde se petrece acțiunea, merită vizionată docudrama „Versailles. Mărire şi decădere”, filmată chiar în splendidele încăperi şi în grădinile Palatului.

Superbul palat este elementul central și în jocuri video precum Versailles 1685 sau Versailles II: Testament of the King (lansate în 1996 și 2001 de către Cryo Interactive), precum și într-unul dintre cele mai populare păcănele EGT (Amusnet Interactive) Versailles Gold (2014).

Momente de referință din istoria Palatului Versailles

Ludovic al XIII-lea, fiul lui Henric al IV-lea, a ales locația de lângă Paris pentru o cabană de vânătoare pe care a început să o folosească în anul 1623. În locul pavilionului, câțiva ani mai târziu s-a înălțat un palat confortabil, potrivit folosirii de către familia regală.

În 1661, Ludovic al XIV-lea a decis să transforme palatul modest într-un palat cu adevărat măreț, devenit una dintre cele mai frumoase proprietăți din lume. Curtea Regelui Franței s-a instalat acolo în 1682, iar urmașii săi, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea, au rămas foarte atașați de această locație care nu se rezuma doar la clădiri, ci includea grădini absolut impresionante.

Istoria zbuciumată a Franței în secolul al XIX-lea, cu răsturnări succesive de regimuri, a păstrat Palatul Versailles drept un puternic simbol politic. După Revoluția Franceză, Louis-Philippe a decis să ofere poporului acest palat, transformându-l în muzeu care să respecte gloria țării. Chiar și ulterior, numele Palatului a fost strâns legat de evenimente istorice de importanță majoră pentru Europa: semnarea Tratatului de la Versailles în 1919 și, mai devreme, proclamarea Imperiului German în 1871 în Sala Oglinzilor din Palatul Versailles.

De ce să vizitezi Palatul Versailles

Dacă ajungi la Paris, merită să incluzi între obiectivele turistice acest spațiu cu totul remarcabil, un complex imens și extravagant, înconjurat de grădini stilizate franceze și englezești. Arhitecți precum Jules Hardouin-Mansart, Robert de Cotte și Louis Le Vau au contribuit decisiv la proiectarea clădirilor, iar artistul peisagist André Le Nôtre a conceput grădini franceze simetrice care includeau fântâni ornamentate.

Distrus aproape complet în timpul Revoluției Franceze, când a rămas fără mobilierul interior, Palatul a renăscut din propria cenușă, devenind astăzi un reper al Franței. UNESCO a desemnat palatul și grădinile sale drept parte din patrimoniul mondial în anul 1979. Chiar și în ultimii zeci de ani, Palatul a beneficiat de noi proiecte de reabilitare și reamenajare, cu finanțări consistente, totul pentru a i se reda frumusețea originală. Cu 357 de oglinzi, Sala Oglinzilor este una dintre cele mai faimoase și mai frumoase camere din Palatul Versailles.

Poți vizita complexul în orice sezon, dar este bine să urmărești online programul de vizitare și orice alte informații despre eventuale evenimente. Din Paris, poți ajunge rapid cu transportul în comun, taxiul sau mașina personală. Cel mai simplu este să alegi trenurile care circulă de la Paris Montparnasse la Versailles Chantiers și de la Paris Saint Lazare la Versailles Rive-Droite.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns