Opt pasi spre o viata frugala

Opt pasi spre o viata frugala

Sunt convinsă că și voi vă gândiți uneori ce fac unii oameni de le ajung banii de la un salariu la altul, ba unora le mai și rămân? Folosesc artificii magice? Vreau să nu mai fiu nevoită să fac un împrumut rapid de 50 de euro (pikavippi 50) și când iau salariul să-l iau trunchiat. Dacă și voi aveți ambiția de a face ceva în acest sens, atunci sunteți în locul potrivit. Ce puteți face, fără prea multe eforturi, e să deveniți cumpătați. Mai nou, un cuvânt des folosit sau chiar un curent, aș zice, este traiul frugal. Mulți îl confundă cu zgârcenia, dar nu este deloc așa. Cel mai bun sfat pe care sunt convinsă că părinții ți l-au dat este să consumi mai puțin decât produci. Iată deci 8 pași siguri pentru a începe un stil de viață frugal.

Realizează un buget de cheltuieli. Asta nu înseamnă doar să pui pe hârtie ce cheltuieli ai, ci și să stabilești o anumită sumă pentru alimente, una pentru facturi, alta pentru economii, și tot așa. Apoi să te ții de ea, nu doar să încerci. S-ar putea să nu reușești din primele luni, dar te vei obișnui.

Nu mai cumpăra alimente mult procesate și semipreparate. Pe lângă faptul că sunt mai scumpe, ele sunt și dăunătoare sănătății. Taie de pe listă: prăjituri din comerț, budinci și creme la plicuri, cereale cu adaos de zahăr pentru copii, iaurt cu fructe, sucuri carbogazoase, mezeluri.

Cumpără alimente pe care trebuie să le pregătești. În loc de mezeluri, ia carne de pui, în loc de suc, ia portocale și lămâi, în loc de prăjituri gata preparate, cumpără ingrediente pentru preparare.

Învață să repari tot ce se poate prin casă: ia acul și coase o bluză, pune un petic la pantalonașii celui mic, lipește o jucărie sau o pereche de încălțăminte. Aceste activități de tipul „Do it yourself” (activități pe care le poți face singur) pot include tunsul soțului, al copiilor, cât sunt mici, și zugrăveala în casă.

Oprește-te din a cumpăra! Învață să te gândești de 2 ori înainte de a scoate bani din buzunar, și vei rămâne cu mai mulți bani de la o lună la alta. Nu e indicat să cazi în capcanele societății de consum din prezent, pentru că dacă se întâmplă asta, va fi greu să-ți revii. Exagerăm când cumpărăm prea multe jucării, DVD-uri, reviste, decorațiuni.

Cumpără calitativ, și nu cantitativ! Obișnuiește-te să cauți calitatea, chiar dacă prețul este mai piperat. O pereche de cizme de 400 de ron, din piele, pe care o vei avea 2-3 ierni sau mai mult, este o alegere perfectă față de o pereche din material înlocuitor pe care le vei purta doar o iarnă, chiar dacă sunt la jumătate de preț.

Alege să faci diferența între a vrea și a avea nevoie. Dacă faci un tur prin casă vei vedea cu siguranță multe lucruri pe care le-ai cumpărat nu de nevoie, ci pentru că așa se poartă, sau toată lumea are, eu de ce să nu am…Totuși, acest obicei este dăunător pe termen lung și îți va provoca mereu mult stres și găuri dese la buget.

În ultimă instanță, dacă chiar dorești să achiziționezi un bun mai scump, folosește împrumuturile fără dobândă (laina ilman korkoa) în locul celor obișnuite. Devenind mai cumpătat, vei deveni mai puternic. Cu banii economisiți te poți bucura de ceea ce dorești: o pensionare mai timpurie, o afacere proprie, vacanțe în fiecare an, bani pentru studiile copiilor, bani pentru urgențe. Fă din economisire un stil de viață și profită de îmbunătățirea vieții tale pe toate planurile!

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns