click aici

Marcajele jantelor: care sunt si ce semnificatii au

Marcajele jantelor: care sunt si ce semnificatii au

Autoturismele moderne sunt complexe, pentru că tehnologia a evoluat mult. S-au dus vremurile in care puteai mesteri la masina de unul singur, cu rezultate mai bune sau mai putin bune, dar reversibile. In prezent, doar persoanele bine pregatite pot desfasura activitati de reparare corect si cu rezultate bune. Totusi, in alegerea anumitor componente nu strica sa cunosti si tu anumite lucruri. Este si cazul rotilor. Daca stii sa citesti marcajele de pe pneuri si jante, te poti orienta mai usor in magazinele fizice sau online atunci cand trebuie sa le inlocuiesti. Putini soferi stiu sa interpreteze marcajele jantelor, de aceea ti-am pregatit un mic ghid care sa te lamureasca.

Ce sunt marcajele jantelor?

Cand profiti de o oferta de jante de la cauciucurijante.ro, trebuie sa stii daca acestea se potrivesc rotilor autoturismului tau. In cazul in care alegi jante de dimensiuni nepotrivite, nu vei putea monta pneurile corect. Marcajele au rolul de a-ti usura aceasta sarcina. Ele iti indica dimensiunile jantelor si alti parametri esentiali pentru montarea lor. Exprimarea lor se face numeric si prin litere, in functie de aspectul reprezentat. Daca nu stii care sunt lucrurile exprimate cu ajutorul marcajelor si ordinea lor, nu ai cum sa le interpretezi corect.

Ce semnificatii au marcajele de pe jante?

Latimea interioara a jantei

Primul numar inscris pe janta indica latimea interioara a acesteia, masurata in inci. Este important sa tinem cont de latime, pentru ca alegerea anvelopei trebuie facuta in conformitate cu aceasta. Daca pneul nu se incadreaza intre ele, nu il putem monta. Nedorita este si situatia in care anvelopa este prea mare pentru jante. De exemplu, marcajul poate fi 7, ceea ce inseamna ca janta are 170.78 mm latime. Putem folosi anvelope in jur de 170 mm sau putin mai mari, daca marginile jantei ne permit. Este indicat ca pneurile sa fie cu cel mult 2 cm mai late decat jantele.

Profilul jantei

Profilul jantei este marcat cu una dintre literele: J, JJ, k, JK, B, P si D. El urmeaza cifrei care indica latimea si arata pe ce suprafata se asaza janta. Cel mai intalnit este J.

Diametrul total

Si diametrul jantei se masoara in inci. Trebuie sa-ti imaginezi janta ca un cerc, iar diametrul o linie dreapta care trece prin mijlocul ei, dintr-o margine in alta. Dimensiunile jantei pot varia in functie de dimensiunile specificate in cartea tehnica sau de gusturile personale, pentru ca poti pune si jante mai mari. Tine cont insa ca diametrul influenteaza greutatea, stabilitatea, plecarea de pe loc si alti parametri. Diametrul este marcat ca un numar care urmeaza unui “x”. Vei intalni, de exemplu, diametrul x15.

Alezajul central (ET)

Alezajul central se gaseste sub forma literelor ET, urmate de un numar exprimat in milimetri, de exemplu 40. El reprezinta distanta de la butucul rotii pana la mijlocul jantei. Cu ajutorul sau iti poti face o idee despre cat de mult intra janta in interiorul caroseriei. Cu cat alezajul central este mai mare, cu atat janta va fi mai in interior.

Numarul de prezoane

Prezonul este un surub cu ajutorul caruia se fixeaza roata de axul masinii. Cunoasterea numarul de prezoane este importanta pentru potrivirea optima a jantei pe roata. Este notat cu un numar urmat de un x. De exemplu, numarul de prezoane poate fi 4.

Distanta dintre prezoane

Pentru alegerea corecta a jantelor, trebuie sa stii care este distanta dintre suruburile de prindere a rotii. Aceasta se marcheaza pe janta in relatie cu indicele numarului de prezoane. De exemplu, poti avea marcajul 4×108, unde 108 reprezinta distanta dintre prezoane.

Marcajele jantelor te ajuta sa alegi jante si anvelope potrivite pentru masina ta. Tine cont de informatiile de mai sus pentru a le intepreta corect.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.
LoccoChicco

LoccoChicco

Un sentiment adanc existent in fiecare, o umana nazuinta spre un “mai bine” menit, poate inconstient, sa duca la o lume mai buna… omniprezentul sentiment . Indiferent de epoca, indiferent de nivelul educational sau intelectual, omul a dorit o lume mai buna.


Related Articles

Transformare totala

Decisesem sa îmi schimb ferestrele apartamentului cu niște geamuri termopan. Dispuneam de banii necesari pentru asta, acum mai ramasese decât

Dragi amintiri…

Intotdeauna momentele speciale din viata noastra a tuturor isi pun amprenta asupra noastra cu intamplari placute dar si cu unele

Pregatiri de iarna

Toti ne temem de gerul napraznic de afara in aceasta perioada. Meteorologii preconizeaza o iarna foarte grea, cu ger si

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Lasă un răspuns

Sari la bara de unelte