Familia este, potrivit sociologilor, structura de baza a societatii care se regaseste la toate popoarele. Formata din indivizi legati prin sentimente de iubire, apreciere sau de interese comune, continua sa fie cea mai importanta structura, care determina creionarea societatilor. Din cele mai vechi timpuri pana in prezent, aceasta structura a suferit numeroase modificari, fiecare epoca avand particularitatile ei. Daca in trecut casatoriile erau aranjate de stapani sau de parinti si erau conditionate de statutul social, in prezent cuplurile moderne se bucura de libertate si isi pot decide singuri soarta in functie de sentimente si impliniri.
Familia romaneasca intre traditii si curente moderne
Ca si in cazul celorlalte popoare si in cazul romanilor relatiile de familie au evoluat. Daca in urma cu aproape jumatate de secol nu erau permise decat relatiile dintre barbati si femei, pecetluite prin inele de logodna si verighete din aur iar legaturile de concubinaj blamate, in prezent societatea este mai permisiva iar concubinajul a devenit o solutie tot mai atractiva pentru multi dintre tinerii romani.
Familia romaneasca traditionala, legata prin taina cununiei, continua sa fie insa principala forma de organizare a societatii, sa o faca mai puternica, mai echilibrata, un mediu prielnic pentru cresterea si dezvoltara copiilor.
Societatea moderna pune accent pe chibzuinta, pe decizii luata fara graba in vederea intemeierii unor relatii solide, de lunga durata. Tinerii aleg logodnele lungi si asa zisele casatorii de proba, in detrimentul casatoriilor traditionale. Comunicarea, socializarea, relatiile sentimentale si legaturile ce se formeaza intre tineri sunt acum elementele principale pe care se pune accentul!
Fata de familia traditionala romaneasca cu accent pe autoritatea barbatului, ce avea ca scop principal procreerea, cuplurile moderne se concentreaza pe cunoastere, autocunoastere si consolidarea relatiilor. In societatea moderna familiile sunt formate in jurul sentimentelor intense si a principiilor comune, nu sunt unite de deciziile tertilor cum se intampla in trecut. Oamenii au un stil de viata independent iar sarcinile sunt impartite de comun acord. Tinerii sunt emancipati, ambitiile femeilor sunt la fel de importante ca si ale barbatilor iar casatoria este un pas realizat, in multe cazuri, dupa ani buni de logodna.
Casatoria un pas important bazat pe compatibilitate
Conform specialistilor in relatii sociale, tinerii se incumeta sa introduca in vietile lor inele de logodna si verighete din aur doar dupa ce ating un anumit nivel de maturitate si dupa ce se bucura de impliniri personale.
Procreerea si cresterea copiilor sunt luate in seama doar dupa ce se atinge un grad ridicat de maturitate si dupa ce sunt realizati anumiti pasi in cariera celor doi. In societatea actuala, tinerii gandesc atent fiecare etapa, inainte de a lua in considerare marirea familiei.
Cei care aleg totusi sa oficializeze relatiile prin casatorie, acorda importanta evenimentului. Nuntile romanesti continua sa fie presarate cu obiceiuri locale inradacinate adanc. Petrecerile de nunta sunt, ca si in trecut, celebrate impreuna cu membrii familiei si prietenii apropiati.
In final trebuie mentionat ca familia ramane principala structura de baza a societatii moderne si in cadrul acestei structuri oamenii se dezvolta ca indivizi unici, familia formata in urma casatoriei permite fiecaruia dintre tineri sa experimenteze trairi afective cu totul speciale, care contribuie la evolutia personala.