Rezumat:
Folosesti Internetul in viata de zi cu zi? Te-ai gandit pana acum la faptul ca trebuie sa iti protejezi identitatea? Descopera citind acest articol care sunt sfaturile de care sa tii cont si care sunt consecintele unei partajari intensive a identitatii pe Internet.
Care sunt sfaturile de care sa tii cont?
Cauta-te pe Internet, pe motoarele de cautare. Este de ajuns daca scrii numele tau si prenumele tau in motoarele de cautare pe motorul de cautare preferat pentru a vedea mai apoi care sunt elementele asociate cu numele tau.
Daca nu este publicata nicio informatie in ceea ce te priveste, acest lucru inseamna ca esti bine protejat. In caz contrar, cel mai bine ar fi sa incerci sa suprimi elementele care ar putea sa iti aduca prejudiciu si sa limitezi accesul la informatiile tale personale pe Internet.
Nu dezvalui sau limiteaza partajarea informatiilor personale pe Internet. Pe retelele sociale sau pe un site de e-commerce atunci cand creezi un cont de exemplu, scrie doar informatiile care sunt neaparat necesare.
Foloseste parole puternice. Parolele fac parte din identitatea ta de pe Internet. Sunt elemente esentiale pentru a securiza identitatea ta. Din acest motiv, este important sa alegi parole puternice.
Este la fel de important sa ramai vigilent atunci cand navighezi pe Internet si cand faci unele plati online. Navigarea pe Internet este cel mai adesea memorizata si inregistrata in scopuri comerciale, dar si cu scopul de a propune unele reclame. In unele cazuri, informatiile tale pot sa fie folosite cu anumite scopuri, nu bune, asta e clar. Este deci indispensabil sa verifici daca site-ul Internet este securizat inainte de a introduce datele tale bancare si informatiile tale personale.
Poti incerca sa schimbi motorul de cautare. Google este cel mai utilizat motor de cautare. Dar este cel care retine datele tale, pastreaza istoricul, dar si localizarea. Pentru a proteja deci mai bine identitatea ta pe Internet, cel mai bine ar fi sa incerci sa schimbi motorul de cautare.
Foloseste un antivirus si un firewall. Un antivirus este cel care iti va proteja datele contra ansamblului de amenintari care pot altera buna functionare a sistemului tau. Iar un firewall, acesta este prezent pentru a proteja reteaua informatica si calculatorul tau de conexiuni exterioare care nu sunt solicitate.
Care sunt consecintele atunci cand nu te protejezi pe Internet?
Furtul de identitate si piratarea conturilor: daca dezvalui prea multe informatii cu privire la identitatea ta personala sau bancara, este posibil sa fii victima furtului de identitate, ceea ce inseamna ca o terta parte ti-ar folosi identitatea pentru a fura banii sau pentru a se conecta cu conturile tale si efectua actiuni ilegale. Pentru hackeri, gasirea numelor de utilizator si a parolelor este cu atat mai usoara daca partajezi multe informatii pe Internet.
Escrocherii: Unul dintre principalele pericole ale internetului astazi este inselaciunea. Dupa cum am vazut, amenintarile cibernetice in materie de escrocherii se inmultesc, precum phishingul, de exemplu. Dar si pe site-urile de e-commerce unde se pot propune oferte foarte interesante. Nu trebuie sa ai incredere in reclamele care suna putin prea frumos pentru a fi adevarate.
Consecintele neprotejarii identitatii tale pe Internet sunt destul de semnificative si pot pune in pericol identitatea si confidentialitatea. Prin urmare, este esential sa limitezi difuzarea informatiilor tale pe Internet.