Cum se intocmeste dosarul de dauna

image001

Aglomeratia din trafic sau ritmul alert al vietii cotidiene te pot pune in situatia in care sa fii implicat intr-un accident auto. Cu siguranta vorbim despre un eveniment neplacut, insa e bine sa stii care sunt procedurile necesare in acest caz.

Daca masina iti este avariata in urma unui astfel de incident, primul pas este incheierea constatarii amiabile. Daca nu gasesti un consens cu celalalt sofer, atunci poti anunta politia, care va incheia un proces verbal. E foarte important sa cunosti faptul ca poti beneficia de asistenta constatare daune.

Cum se deschide dosarul de dauna

In primul rand, trebuie sa stii ca dosarul de dauna te ajuta sa repari masina in baza politei de asigurare RCA, polita platita de soferul care este vinovat de provocarea accidentului. Prin urmare, trebuie sa contactezi societatea de asigurare cu care colaboreaza celalalt participant la trafic implicat in accident. Atunci cand te prezinti la sediul asiguratorului, este foarte important sa stii care sunt actele necesare pentru deschiderea dosarului. In acest fel, poti evita eventuale drumuri in plus. Majoritatea asiguratorilor iti pot oferi si o lista cu firme colaboratoare, de unde tu poti alege service-ul care sa te ajute cu reparatiile. Ajuns acolo, se constata avariile, iar mai apoi se efectueaza reparatiile. Se emite o factura care se trimite direct la asigurator, iar acesta va face plata.

image002

Acte necesare in procesul deschiderii dosarului de dauna

Asa cum spuneam mai sus, este foarte important ca soferii implicati in accident sa fie foarte bine pregatiti in ceea ce priveste documentele necesare acestui proces. In fata asiguratorului, victima si vinovatul prezinta, pe rand, urmatoarele acte: permisul de conducere, actul de identitate, certificatul de inmatriculare al masinii, polita de asigurare RCA si alte documente de transport, acolo unde este cazul. In situatii speciale se pot cere si alte acte, precum: instiintarea de dauna, emisa de firma care se afla in posesia masinii (de exemplu, in situatia in care vinovatul conduce masina inmatriculata de firma pentru care lucreaza) sau o copie dupa Cartea Verde (in situatia in care masina celui care a provocat accidentul este inmatriculata intr-o alta tara).

Este indicat sa ai cat mai multe dovezi

In cazul unui accident in care soferul vinovat alege sa fuga de la locul faptei, este foarte indicat sa poti strange cat mai multe dovezi. In acest fel, poti ajuta politia sa il gaseasca si sa ia cea mai corecta decizie. Aici, in primul rand, iti poate fi de folos o camera video instalata pe bord. Imaginile surprinse de aceasta te pot ajuta foarte mult. De asemenea, este indicat sa vorbesti cu martorii oculari si sa obtii datele lor de contact. Nu in ultimul rand, in acest caz este important sa iti notezi marca masinii si numarul de inmatriculare.

Cu siguranta un astfel de eveniment nu este unul placut, implica multe drumuri si iti poate ocupa destul de mult timp. Din acest motiv, este recomandat sa ceri ajutorul firmelor care iti pot oferi suport pe tot parcursul acestui proces indelungat.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns