Cum se aleg furtunurile pentru gradina? 3 criterii care trebuie urmarite!

furtune de gradina

O gradina este o poveste despre frumusete si belsug, despre munca si rasplata. Orice gradinar stie cat de important este, pentru amenajarea si intretinerea unui astfel de spatiu, sa dispuna de sculele si de accesoriile potrivite. Astfel, treaba se face mai usor, iar rezultatele sunt mai bune. La fel se intampla si cand vine vorba de furtunuri, care trebuie alese in functie de cateva criterii importante.

Activitatea pentru care se folosesc

Inainte de a achizitiona un furtun, trebuie sa se stie exact care vor fi intrebuintarile sale. Spre exemplu, un furtun pentru gradina este potrivit atat pentru irigarea gazonului, a legumelor, fructelor, florilor, dar poate fi utilizat si pentru spalarea masinii.

Iata care sunt tipurile de furtunuri pentru gradina:

  • furtunuri extensibile – se alungesc automat si sunt usor de rulat. Atunci cand sunt conectate la robinet si se umplu cu apa, furtunurile respective isi pot tripla lungimea si din acest motiv sunt foarte dorite in irigarea gradinilor;
  • furtunuri de tip aspersor – sunt indicate in cazul suprafetelor intinse, care nu pot fi udate manual, pentru ca activitatea ar necesita mult timp. Dispun de gauri pe toata lungimea, pentru a iesi apa si a se face irigarea automata. Necesita insa monitorizarea, pentru a nu fi inregistrate pierderi de apa;
  • furtunuri flexibile – au pereti usori si pot fi rulate rapid. Dupa ce apa iese, devin plate, dar au dezavantajul ca peretii lor sunt mai subtiri si, deci, mai usor de deformat sau de spart;
  • furtunuri cu picatura – sunt destul de populare in Romania si presupun distributia apei direct la radacina plantelor, prin picurare.

In cazul in care locuinta nu dispune de o infrastructura publica de apa potabila, aceasta fiind obtinuta de la un put, este nevoie si de un furtun de absorbtie si refulare din PVC, conectat la pompe, motopompe si hidrofoare.

Materialul din care sunt confectionate

Pentru a fi siguri ca nu intampina probleme cu un furtun achizitionat, utilizatorii trebuie sa se asigure si ca acesta este confectionat dintr-un material de calitate, care se preteaza tipului de activitate la care va fi intrebuintat. Un furtun de irigat nu este expus unor conditii extreme, cum se intampla in cazul unui furtun PVC de inalta presiune, de exemplu, dar tot se impune sa fie realizat din materiale rezistente, avand in vedere ca se poate calca pe el sau ca este expus factorilor de mediu.

Printre cele mai rezistente materiale se numara cauciucul, dar dezavantajul este ca un furtun de cauciuc este greoi si dificil de manevrat. Furtunurile mai pot fi realizate si din plastic sau vinil, care sunt mai accesibile, din punct de vedere al pretului.

Dimensiunea si diametrul furtunului

In functie de distanta de la sursa de apa la gradina, se va stabili lungimea optima a furtunului. Dimensiunea unui furtun pentru gradina poate varia de la 5 la 45 de metri, spun specialistii de la efurtun.ro, iar diametrul se alege si in functie de presiunea apei. In cazul in care presiunea apei este mare, va fi necesar un furtun de udare armat.

In concluzie, furtunurile pentru gradina trebuie sa se aleaga in functie de trei criterii importante: tipul de activitate pentru care se folosesc, materialul din care sunt realizate si dimensiunile necesare.

Stai la curent cu stirile zilei de pe ucoz.ro. Iar daca vrei permis de conducere, incearca www.ChestionareAuto.ro.

Lasă un răspuns