Ingrijirea terenului din curte este rutina fiecarui gospodar, dar motocoasa este o unealta tocmai potrivita pentru acest lucru. Aceasta masinarie devine din ce in ce mai populara datorita eficientei sale si este utila atat pentru ingrijirea gazonului, a terenului cat si pentru colectarea fanului ca nutrient pentru animale. In comert exista o varietate larga de modele, de la motocoase simple, ieftine, pana la motocoase profesionale si extrem de performante.
Si pentru ca multi isi doresc ce e mai bun pentru casa si gradina, tind sa opteze pentru un dispozitiv fiabil: o motocoasa profesionala ale carei caracteristici tehnice sa corespunda tuturor cerintelor de aplicare si intretinere. Sa admitem ca ai un teren mare de cosit, vrei sa-l rezolvi rapid si sa lasi in urma ta o treaba bine facuta. In acest caz, o motocoasa simpla de gospodarie cu un rezervor mic nu te va ajuta sa iti termini treaba la timp, pentru vei fi nevoit sa te tot duci sa reumpli rezervorul. Alege o motocoasa profesionala care va functiona mult timp pentru a cosi o gradina mare.
Avantajul major pentru o motocoasa profesionala consta in faptul ca aceasta poate face fata unui volum impunator de lucru, pe termen lung si poate fi folosita chiar si in agricultura, dupa cum am spus, la cosirea faneturilor pentru animale. Acest tip de motocoasa va taia chiar si cele mai groase fire si plante, lucru care faciliteaza activitatea omului pe terenul de lucru. De asemenea, o masinarie performanta are standarde inalte de calitate. De regula, motocoasele profesionale au puterea potorului incadrata in parametri de la +1,8 CP, sunt echipate atat cu cap de taiere cu struna, cat si cucutit de otel. Grosimea strunei este de +2,4 mm, iar cutitul de taiere poate fi pe 3, 4 si 8 lame, unde cel cu 8 lame se foloseste la cositul ierbii pentru fan.
O caracteristica distinctiva a motocoasei profesionale este o bara care nu se pliaza si in mijlocul careia se misca arborele. Intr-o oarecare masura, acest lucru nu este tocmai punctul sau forte, pentru ca asta face ca dispozitivul sa fie mare si greu de transportat sau depozitat. Pe de alta parte, o astfel de structura impiedica patrunderea nisipului, a murdariei si prafului in centrul motocoasei, lucru care ii prelungeste durata de viata a dispozitivului. Un moment care trebuie mentionat tine de faptul ca motocoasa profesionala are un arbore dur si rigid, ceea ce o avantajeaza fata de motocoasele simple care au un arbore flexibil. Dezavantajul unui arbore flexibil este ca acesta poate provoca o reactie de desprindere a detaliilor in cazul in care cutitul motocoasei de loveste de o piatra sau de un bustean. Arborele dur si rigid, insa, sfideaza deformarea cutitelor sub actiunea oricarei sarcini de lucru. Iata de ce, motocoasele profesionale sunt tocmai potrivite pentru cosirea celor mai groase fire de iarba si chiar a arbustilor.
Multi isi vor da acum intrebarea: “Ok, si daca nu am nevoie sa cosesc terenuri mari sau sa tai arbusti, pot gasi o motocoasa la fel de buna, dar mai ieftina si ceva mai usoara in manevrare?” In acest caz, iti vine in ajutor motocoasa de uz casnic care este destinata terenurilor mici si medii. Puterea acestui gen de motocoasa nu depaseste 2CP, dar este echipata cu cap de taiere cu struna si cu un cutit de otel, ceea ce o apropie foarte mult de o motocoasa profesionala. Cu alte cuvinte, o motocoasa de 2CP poate fi dotata cu o bara curba cu care este usor de lucrat chiar si in locuri greu accesibile, de exemplu sub banci, intre copaci, si asta datorita dimensiunilor sale mai mici decat ale unei masinarii performante.
Deci ai mereu o alternativa in alegerea unui aparat bun pentru cosit, dat fiind ca magazinele comerciale de bricolaje dispun de foarte multe modele de motocoase bune si accesibile ca si pret. Pentru comoditatea manevrarii masinariei, este recomandata motocoasa cu maner ca al celui de la bicicleta: aceasta se poate plia, este foarte usoara in transportare si depozitare. O alta caracteristica distinctiva a acestui tip de motocoasa este pretul mai mic, dupa cum am mentionat, insa trebuie sa analizezi bine ce lucru ai de facut si cat de mare este terenul pe care vrei sa il cosesti, pentru a nu da gres in achizitie.